News

Cu cât îi plătește statul pe cei care se întorc să muncească în România. Banii se dau în două tranșe

Câți bani oferă statul românilor care vor să se întoarcă la muncă pe meleagurile natale. Banii se vor da în două tranșe.
13.10.2023 | 21:27
Cu cat ii plateste statul pe cei care se intorc sa munceasca in Romania Banii se dau in doua transe
Cum încearcă statul să-i convingă pe români să revină în țară. Sursa foto: Știrile Protv
ADVERTISEMENT

De zeci de ani țara noastră se confruntă cu problema plecării românilor peste hotare, care au ales străinătatea datorită salariilor mai mari. În prezent, statul se confruntă cu un deficit în forța de muncă, din cauza acestei migrații  și se încearcă a-i convinge pe cetățeni să revină pe meleagurile natale.

Câți bani vrea să ofere statul românilor care și-ar dori să muncească în țară

Guvernul a inițiat de curând un program prin care oferă o remunerație românilor care se întorc să lucreze în țară. Acesta este derulat de Ministerul Muncii prin Agenția Națională de Ocupare și Formare Profesională (ANOFM) și se finanțează din fonduri europene.

ADVERTISEMENT

Banii pe care îi promite programul, însă, nu sunt foarte ofertanți. Românul care va dori să beneficieze de ei va primi 12.500 de lei, iar o familie, care poate fi și monoparentală, adică formată dintr-un singur părinte și un copil sau mai mulți, va primi 15.500 de lei.

Pe lângă faptul că sumele sunt neconvingătoare, în raport cu salariile mai mari pe care le iau românii în afară, se vor înmâna în tranșe. Prima plată va avea loc în momentul angajării, iar a doua va fi posibilă abia la un an de la semnarea contractului.

ADVERTISEMENT

Mai mult, există și o condiție în acest program. Persoana sau persoanele să fi fost stabilite, în decursul ultimilor trei ani, cu domiciliul într-o țară care face parte din Uniunea Europeană. De cealaltă parte, inclusiv cei de la Ministerul Muncii recunosc faptul că programul nu este unul care să-i înduplece pe românii din diaspora.

”Într-adevăr, suma nu e ofertantă, cei care locuiesc aici poate au impresia că 2.500 de euro sunt bani buni, dar celor care trăiesc în afara țării nu li se pare ceva deosebit. Suma nu e foarte ofertantă, drept pentru care nu avem foarte mulți aplicanți, avem la ordinul câtorva sute, ceea ce, la piața muncii din România, e irelevant și insignifiant.

ADVERTISEMENT

Ne gândim să modificăm condițiile și sumele de bani, însă e de reținut faptul că acești bani sunt din fonduri europene și acolo e o limită. Dacă modifici suma în așa fel încât să devină una atractivă, o să ne trezim cu atât de multe aplicații încât nu o să mai avem suficienți bani. De aceea trebuie să existe o balanță”, a transmis Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, într-o conferință de presă.

Milioane de români muncesc în străinătate

Rata emigrației în România crește de la o zi la alta. Asta deoarece, pe lângă cetățenii care pleacă de nevoie, strict pentru bani, în ultimii ani părăsesc țara și o mulțime de tineri foarte talentați, absolvenți de liceu sau cu studii superioare finalizate, deoarece au auzit că aici valorile le sunt mai mult recunoscute, atât financiar, cât și moral.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, în 2017, peste 27% dintre muncitorii români cu studii superioare locuiau peste hotare. În perioada pandemiei fenomenul migrației a avut o pauză, dar apoi a revenit. În mai 2023, Florin Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, spunea că peste 5, 7 milioane de români au rezidență peste granițe.

”Numărăm 5,7 milioane de români în afara graniţelor. Este o cifră oficială pe care am obţinut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Cu siguranţă avem cel puţin 8 milioane. Avem 500.000 de români doar în Franţa, mai mult decât declară statul francez astăzi – 106.000 de români, în cifrele oficiale. Avem câteva ţări în Europa unde avem un milion sau mai mult de un milion de români. Avem 150.000 – 200.000 de români în plus, care nu sunt identificaţi sau număraţi”, declara Florin Cârciu.

ADVERTISEMENT
Tags: