Life

Cu cât se vinde acum o păpușă Arădeanca. Cei care le-au păstrat pot face bani frumoși

O păpușă Arădeanca era, acum câțiva ani, visul fetițelor care își doreau o jucărie cu totul și cu totul deosebită.
18.02.2024 | 16:40
Cu cat se vinde acum o papusa Aradeanca Cei care leau pastrat pot face bani frumosi
O păpușă Arădeanca valorează enorm acum. Nadia COmăneci a fost sursa inspirației pentru cel mai bine vândut model de păpușă / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Arădeanca este cea mai veche fabrică care făcea păpuși, din România. Înființată în 1949, fabrica din Arad a reușit să supraviețuiască până acum câțiva ani, iar păpușile vechi valorează o mică avere.

Cât costă o păpușă Arădeanca

Înființată înainte de a apărea prima Barbie pe piață, fabrica de păpuși Arădeanca se închidea, definitiv, în 2013. Dar, cu toate acestea, colecționarii încă pun la mare căutare o păpușă făcut la fabrica din Arad. Iar unele dintre acestea costă sume mari de bani.

ADVERTISEMENT

Până la Revoluția din 1989, fiecare fetiță din țara noastră visa să aibă măcar o păpușă Arădeanca. Era miză, mai ales că putea clipui, avea părul lung și, într-un fel, semăna cu păpușile din Occident. Ba chiar, la un moment dat, vedete precum Nadia Comăneci erau folosite drept inspirație pentru look-ul păpușii.

După Revoluție, Arădeanca a produs chiar păpuşi unicat. De asemenea, alte vedete au devenit sursă de inspirație. Printre acestea, Oana Zăvoranu, Andreea Răducan şi Cleopatra Stratan. Iar cei care au strâns jucăriile au acum ocazia să facă bani frumoși.

ADVERTISEMENT

Pe OLX, de exemplu, se vând păpuși produse de Arădeanca și la sume care depășesc lejer 450 de lei. ”Păpușă Arădeanca de colecție anul 1980. Este brunetă, ochii albaștri, înălțime 0,75m. Preț fix 450 lei”, este unul dintre anunțuri. Și nu este singurul.

Culmea, acum există inclusiv păpuși ”gen Arădeanca”. Adică păpuși lucrate de alte companii, dar inspirate din stilul în care fabrica din Arad realiza designul. Acestea, fără să fie originale, se vând cu prețuri, desigur, mult mai mici.

ADVERTISEMENT

Fabrica Arădeanca a falimentat

În momentul de glorie al fabricii Arădeanca lucrau peste 1200 de oameni. Făceau, pe lângă celebrele păpuși, și medalii, insigne și cupe sportive. Acum, acolo unde funcționa fabrica, se produc, sub alt brand, păpuși. Dar fără strălucirea pe care o aveau, în perioada comunistă, jucăriile dorite de toate fetițele din țară.

Cel mai bine vândut produs al fabricii Arădeanca a fost păpușa Nadia. Apărută imediat după ce gimnasta noastră a reușit, în premieră absolută, să obțină nota 10, Nadia Comăneci a fost folosită ca inspirație pentru păpuși. Vândute cu sutele de mii, în tot blocul comunist de la acea vreme, păpușile Nadia de la Arădeanca garantau succesul fabricii.

ADVERTISEMENT

Din păcate însă, în 2013, în ciuda eforturilor, fabrica a ajuns la faliment. Totuși, din fericire, au fost oameni care au dorit să ducă povestea mai departe. Și, mărturisea acum câțiva ani, pentru FANATIK, unul dintre acționarii noii firme, lucrurile începeau să se lege.

”Avem acum suficienți angajați pentru a asigura producția, suntem ok, suntem în regulă. Păpușile, după cum puteți vedea, sunt în hipermarketuri, există și asta e cel mai important. Facem și ornamente de grădină, le găsiți pe toate în magazine”, spunea reprezentantul fabricii.

ADVERTISEMENT