News

Cu cât vor fi impozitate pensiile în 2024. Românii care rămân cu pensia întreagă

Cu cât vor fi impozitate pensiile în 2024. Ministerul Muncii anunță ce români vor avea pensia intactă după aplicarea taxelor.
22.01.2024 | 07:20
Cu cat vor fi impozitate pensiile in 2024 Romanii care raman cu pensia intreaga
Cu cât vor fi impozitate pensiile în 2024. Clarificări de la Ministerul Muncii. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cu cât vor fi impozitate pensiile românilor în 2024. Cetățenii care rămân cu pensia întreagă și după aplicarea acestor taxe. Clarificări de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Cu cât vor fi impozitate pensiile în 2024. Clarificări de la Ministerul Muncii

Majoritatea pensionarilor din România, adică acei cetățeni care au pensii mai mici de 2.000 de lei, nu vor plăti niciun fel de impozit pe venit pe parcursul acestui an 2024.

ADVERTISEMENT

Potrivit celor mai recent informații oferite de Guvern, doar pensionarii care încasează pensii mai mari de 2.000 de lei vor fi impozitați cu 10%. Schema de impozitare este clarificată în detaliu, într-un comunicat emis de Ministerul Muncii. Aceasta se aplică de la 1 ianuarie 2024.

Într-o postare pe Facebook, autoritățile spun că impozitarea pensiilor contributive nu s-a schimbat în 2024. Sunt schimbări doar în privinţa pensiilor de serviciu calculate în baza unor legi speciale, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).

ADVERTISEMENT

”Având în vedere unele materiale de presă care furnizează date inexacte legate de pensii, facem următoarele precizări: Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive în 2024! Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate.

Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei”, notează MMSS.

ADVERTISEMENT

Ministerul Muncii anunță modificări la impozitarea pensiilor de serviciu

Din același comunicat al Ministerului Muncii aflăm că, pe de altă parte, au apărut modificări la impozitarea pensiilor de serviciu, calculate în baza unor legi speciale.

”Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu şi le-a apropiat de principiul contributivităţii. A fost introdusă impozitarea graduală a părţii necontributive. Inclusiv pentru pensiile aflate în plată.

ADVERTISEMENT

Sunt două plafoane: 20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut şi 15% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut”, precizează oficialii Guvernului.

Din septembrie 2024 va avea loc o nouă majorare a pensiilor, ca urmare a recalculării după noua formulă, care introduce Valoarea Punctului de Referință în locul punctului de pensie. Reamintim că, de la 1 ianuarie, indemnizația socială pentru pensionari a ajuns la valoarea de 1.281 lei.

ADVERTISEMENT