Un proces intentat la Londra oferă publicului larg o serie de informații neștiute anterior despre averea deținută de Aliya Nazarbayeva, una dintre fiicele fostului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.
Aparent, prin intermediul unor inginerii financiare gestionate de doi finanțiști profesioniști și care au implicat investiții în trusturi și companii offshore, fiica fostului președinte a reușit să scoată din Kazahstan peste 300 de milioane de dolari, notează Știri pe surse.
Aliya Nazarbayeva este cea mai tânără fiică a fostului președinte kazah, Nursultan Nazarbaev. De-a lungul timpului, aceasta a fondat sau a condus companii în țara natală care s-au dovedit extrem de profitabile și care i-au crescut, în mod constant, averea.
După ce în anul 2006, Aliya și-a vândut o serie dintre acțiunile deținute la diferite companii și a obținut aproximativ 325 milioane de dolari. În acest moment, la sfaturile unor consilieri financiari a mutat o mare parte din acești bani în afara țării, pentru a-i proteja de orice probleme care ar fi putut apărea în țara natală.
Unul dintre acești consilieri financiar este Malik Ishmuratov, acesta ar fi facilitat întâlnirea dintre Aliya și un alt finanțist: Denis Korotkov-Koganovich. De asemenea, ar fi sfătuit-o să înființeze o fundație în Elveția care să îi protejeze fondurile.
Până în vara anului 2009, fiica fostului președinte a avut o înțelegere verbală cu finanțiștii, transferând în conturile Marstock Ltd, o companie din Insulele Virgine Britanice, peste 150 de milioane de dolari. Transferurile au continuat și, în cele din urmă, Aliya a transferat 312 milioane de dolari în paradisuri fiscale.
Unul dintre cele mai neobișnuite sfaturi pe care fiica fostului președinte le-a primit a vizat relația sa cu băncile. Astfel, finanțiștii i-au recomandat, dată fiind expunerea sa politică, să cumpere o bancă în loc să își depună fondurile în conturile acesteia.
Cei doi finanțiști au investit banii oferiți de Aliya Nazarbayeva în 51% din acțiunile CNH Bank, obligațiuni, fonduri de investiții, o campanie de credite din Essex, un fond de vinuri celebru. De asemenea, aceștia ar fi cumpărat, tot în numele acesteia, un avion privat, o reședință în nordul Londrei și o vilă pe insula artificială Pal Jumeirah din Dubai.
În martie 2016, relația dintre Aliya Nazarbayeva și finanțiștii cu care colabora a încetat, aparent la presiunile fostului președinte. În acest moment, ea a decis să îi de-a în judecată pentru 233 milioane de dolari.
Aliya Nazarbayeva și-a acuzat foștii parteneri că au profitat de investițiile făcute în numele ei, de deturnarea a 75 de milioane de dolari și de achiziționarea unor active pe care nu și le-ar fi dorit.
Cei doi consilieri au negat acuzațiile aduse și au explicat că au acționat mereu în interesul clientei lor. Ulterior, conflictul dintre cele două părți a fost soluționat prin intermediul unui acord confidențial.
În Kazahstan, subiectul sumei de bani trimise peste hotare alimentează neîncrederea în elitele aflate la conducerea țării, deși încă nu există dovezi că aceștia ar fi fost obținuți în mod ilegal.
În plus, după cum explică Tom Mayne, un cercetător al Universității Essex, expert în situația din Kazahstan, cazul atrage atenția asupra modului în care Regatul Unit se dovedește un paradis fiscal pentru unii investitori precum Aliya Nazarbayeva.