News

Cu crucea și Kalașnikovul, împotriva „dracilor” din Ucraina. Biserica rusă: „Numai noi suntem reprezentanții luminii”

BIserica Ortodoxă Rusă, pe linia patriarhului războiului, Vladimir Putin. Ucrainenii, „vânduți diavolului, numai noi, numai noi reprezentăm lumina”
30.11.2023 | 16:57
Cu crucea si Kalasnikovul impotriva dracilor din Ucraina Biserica rusa Numai noi suntem reprezentantii luminii
Patriarhul Kiril, un susținător al războiului început de Putin în Ucraina / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Încă de la începutul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, Biserica Ortodoxă Rusă s-a grăbit să legitimeze această barbarie reluând delirul propagandei Kremlinului împotriva Kievului. Pe de altă parte, ortodoxia, religie împărtășită de ambii beligeranți, este și ea o componentă a acestui conflict. Printre cei peste 30 de clerici militari ruși care au fost uciși în Ucraina se numără un preot care a servit pe un submarin nuclear și unul care a sărit cu parașuta cu trupele Spețnaz la Polul Nord.

Biserica, de la prigoană la instrument al puterii

De la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, Biserica Ortodoxă Rusă a jucat un rol cheie în furnizarea de legitimitate morală și spirituală și de sprijin pentru Putin și complicii săi. Nu numai că patriarhul Kiril al Rusiei vorbește călduros și înfocat despre agresiunea militară împotriva țării vecine, dar biserica trimite, de asemenea, mulți dintre oamenii săi în zona de război.

ADVERTISEMENT

Și nu degeaba. Rusia profundă a fost legată de secole, ombilical, de biserică, în ciuda persecuțiilor regimului bolșevic. Timp de mai bine de șapte decenii, URSS a încercat să eradicheze credința ortodoxă (un sprijin al fostului regim țarist). După revoluția bolșevică din 1917, comuniștii au început prigoana împotriva bisericilor.

Ulterior poziția sovieticilor față de biserica ortodoxă s-a schimbat: de la o dușmănie fățișă la o toleranță, dar cu o componentă esențială, aceea de a-i aduna pe ruși în jurul regimului. Nu persecuție, ci instrumentalizare. După căderea regimului sovietic, libertatea de cult a fost restabilită în Rusia, dar Biserica Ortodoxă Rusă este în continuare acuzată că a urmat, alături de stat, aceeași traiectorie autoritară.

ADVERTISEMENT

După începerea războiului în Ucraina (cu care BOR se află în conflict după ce biserica ucraineană a mers pe drumul autocefaliei, sub Patriarhia Constantinopolelui, și ieșind de sub influența bisericii ruse), biserica a călcat, din păcate, pe șinele propagandei Kremlinului.

Războiul din Ucraina, pentru „prosperitatea și dreptului Rusiei de a exista”

În discursul său de la conferința din această săptămână organizată de Consiliul mondial al poporului rus, o organizație condusă de Biserică, Vladimir Putin a lăudat clerul pentru angajamentul său în războiul pe care el însuși l-a pornit. Putin a reiterat câteva dintre argumentele sale de propagandă și a explicat că războiul este „o bătălie necesară pentru securitate și prosperitate”.

ADVERTISEMENT

„Bătălia noastră este pentru suveranitatea noastră, pentru dreptate și, fără nici o exagerare, are caracterul unui efort de emancipare națională, deoarece ne apărăm securitatea și prosperitatea poporului nostru și dreptul nostru istoric de a exista ca Rusia, ca putere și civilizație puternică și independentă”.

El a adăugat că Rusia „luptă pentru libertatea sa și pentru libertatea întregii lumi” și că „ideologia oficială de astăzi a elitelor occidentale este rusofobia, rasismul și neonazismul”. Discursul liderului de la Kremlin a fost viu aplaudat de public. În discursul său ulterior, patriarhul Kiril a subliniat rolul-cheie al ortodoxiei în așa-numita „lume rusă” și a lăudat înțelegerea comună dintre biserică și stat, scrie The Barents Observer.

ADVERTISEMENT

Biserica rusă este bine reprezentată de-a lungul liniei frontului, iar crucile ortodoxe, icoanele și simbolurile religioase pot fi văzute alături de afișele de propagandă și echipamentul militar. Un număr mare de preoți și reprezentanți ai bisericii se află în zonă pentru a oferi sprijin spiritual și pentru a stimula moralul în rândul soldaților ruși.

Potrivit patriarhului Kiril, până la 25 de preoți lucrează în permanență în zona de război. Aceștia își desfășurau activitatea pe perioade cuprinse între două și patru săptămâni, a declarat la sfârșitul anului trecut, patriarhul, în cadrul unei întâlniri cu clerici militari care s-au întors de la datorie.

„O stare de neînțeles pentru Rusia”

În cadrul aceleiași întâlniri, patriarhul a comemorat pierderea a cinci preoți care au fost uciși pe front. Printre aceștia se număra Aleksandr Țiganov (35 de ani, din Sankt Petersburg) care a servit în cadrul Diviziei 76 Aeropurtate din Pskov. Țiganov era el însuși un militar foarte bine pregătit care a participat la exerciții. Atunci când unitatea sa aeropurtată, în urmă cu câțiva ani, a mers la Polul Nord, el însuși a sărit cu parașuta cu trupele speciale în dificilele condiții ale Arcticii.

Țiganov, care a fost de mai multe ori în teritoriile ucrainene ocupate, încă din 2014, a fost grav rănit într-o ambuscadă pe 6 noiembrie 2022. A stat între viață și moarte timp de două săptămâni, deși Eparhia Pskov a spus că, potrivit medicilor, „puțini oameni ar mai fi trăit încă o zi după asemenea răni”. „Părintele Alexandr a petrecut aceste două săptămâni într-o stare care se numește ‘între viață și moarte’ – o stare misterioasă, o stare de neînțeles pentru SUA”, subliniază comunicatul eparhiei.

În același atac a fost ucis și Mihail Vasilev, un preot militar din Moscova care a avut experiență în numeroase zone de conflict, printre care Kosovo, Bosnia, Abhazia, Caucazul de Nord și Siria. Potrivit unei liste împărtășite în luna octombrie pe mai multe pagini de socializare afiliate Bisericii Ortodoxe Ruse, există cel puțin 108 preoți și reprezentanți ai bisericii care slujesc în prezent în Ucraina.

Lista include, de asemenea, numele a 24 de clerici care au fost uciși și alți trei care sunt dați dispăruți. De asemenea, autorii listei trimit rugăciuni pentru 12 preoți care sunt raportați ca fiind răniți. Printre preoții uciși se numără și Oleg Artiemov din Sankt Petersburg. Acesta ar fi servit pe un submarin nuclear cu baza în Flota Pacificului, a informat o publicație asociată cu BOR, în martie 2022.

Armele nucleare, „scutul și sabia Patriei”

Patriarhul Kiril însuși a vizitat Flota Pacificului din Viliucinsk (Kamceatka), în luna septembrie a acestui an. Într-un discurs adresat marinarilor, liderul bisericesc a numit flota de submarine nucleare „scutul și sabia Patriei”. „În mâinile voastre se află cea mai eficientă, cea mai periculoasă și cea mai teribilă sabie care poate aduce răni de nevindecat inamicului”, a spus Kiril.

În ultimii ani, Biserica Ortodoxă Rusă și-a consolidat în mod semnificativ cooperarea cu forțele armate ruse. Așa-numiții reprezentanți politico-militari promovează astăzi în mod activ valorile ortodoxe, patriotismul și corectitudinea politică în toate marile unități militare, în strânsă interacțiune cu biserica. În 2009, biserica a decis să înceapă să dezvolte un cler militar, iar în 2013 Sfântul Sinod al Bisericii a adoptat reglementări pentru preoții militari.

În nordul îndepărtat al Peninsulei Kola, un număr semnificativ de preoți militari lucrează acum împreună cu Flota de Nord. Printre aceștia se numără Serghei Cernicenko, care se află la Sputnik, baza Brigăzii 61 de infanterie navală. Șericenko a servit el însuși o perioadă în Ucraina. Înaintea plecării sale în zona de război, el a primit o medalie pentru eforturile sale de a „întări frăția de luptă”.

Ucrainenii „au statui voodoo, ritualuri satanice”

O scrisoare semnată de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a lăudat „marea contribuție personală a acestuia la consolidarea camaraderiei de luptă și a cooperării militare”. Cernicenko este cunoscut ca partizanul unei linii dure în chestiuni privind dezvoltarea bisericii și a statului. Potrivit preotului, a cărui bază se află la doar câțiva kilometri de Norvegia și Finlanda, confruntarea Rusiei cu Occidentul este o chestiune de valori.

„O trăsătură unică a serviciului religios la granițele nordice ale Rusiei este accentul pus pe consolidarea unei poziții spirituale avansate la granița cu Europa, într-o vecinătate importantă din punct de vedere strategic pentru NATO”, a scris el într-un comentariu pe rețelele de socializare. Anterior, Cernicenko a postat activ pe rețelele de socializare. În timpul șederii sale în teritoriile ocupate, el a subliniat că Rusia „luptă împotriva răului”.

„Suntem uniți într-o înțelegere comună că luptăm împotriva răului, unde noi, și numai noi, suntem reprezentanții luminii. Nimeni nu uită Mariupol, Herson, cum au eliminat copii, au violat, au vândut organe, cum rămân ritualuri ciudate de sacrificiu în instalațiile lor (…), cum au un fel de statui voodoo, cum sub hainele lor apar capre stranii cu ochi răi” (sic!), a spus el într-un comentariu video pe Telegram. „Cu toții și-au vândut sufletul diavolului”, a subliniat preotul.

ADVERTISEMENT