News

Război în Ucraina, ziua 154. SUA cer Kievului să aleagă un procuror general credibil pentru lupta împotriva corupţiei. Patriarhul Kirill, interzis în Lituania. Update

Război în Ucraina, ziua 154. Bombardamentele rusești au continuat și în ziua anterioară în estul și sudul statului vecin. De la Bruxelles, liderii UE au decis prelungirea sancțiunilor față de Moscova.
27.07.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 154 SUA cer Kievului sa aleaga un procuror general credibil pentru lupta impotriva coruptiei Patriarhul Kirill interzis in Lituania Update
Război în Ucraina, ziua 154. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
27-07-2022
18:55

Lituania i-a interzis Patriarhului Kirill al Rusiei intrarea în țară

Ministerul de Interne al Lituaniei a anunțat că Patriarhalului Kirill al Moscovei, un susținător deschis al invadării Ucrainei de către Rusia, i s-a interzis intrarea în statul baltic.

Într-un comunicat transmis agenției de presă ELTA, forul de la Vilnius a explicat că decizia de interzicere a intrării a fost adoptată deoarece în declarațiile sale Patriarhul Kirill a negat integritatea teritorială, suveranitatea Ucrainei și a susținut acțiunile agresive ale Rusiei, stat care au încălcat grav legea și principiile internaționale.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe lituanian notează că înaltul prelat este un aliat al președintelui rus Vladimir Putin și unul dintre cei mai vocali susținători ai războiului Rusiei împotriva Ucrainei, conform Delfi.lt.

27-07-2022
10:26

Germania livrează Ucrainei trei lansatoare de rachete multiple de tip MARS2, cinci tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard şi trei obuziere autopropulsate 2000

A devenit oficial. Germania a livrat Ucrainei trei lansatoare de rachete multiple de tip MARS2. De asemenea, alte cinci tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard au ajuns la militarii lui Zelenski. Nu în ultimul rând, trei obuziere autopropulsate 2000 au luat drumul Ucrainei

”Au fost livrate lansatoarele de rachete multiple de tip MARS2 promise şi alte trei obuziere autopropulsate de tip 2000. Ne ţinem de cuvânt”, a spus Lambrecht.

27-07-2022
06:36

SUA au cerut Ucrainei să-și reînnoiască eforturile pentru lupta împotriva corupţiei

Statele Unite ale Americii au cerut marţi Ucrainei să aleagă un procuror general credibil. Odată cu înlocuirea fostului procuror general, Casa Albă cere Kievului să-și reînnoiască eforturile pentru lupta împotriva corupţiei.

Ne alăturăm poporului ucrainean pentru a sublinia importanţa unei numiri transparente a unui nou procuror general, cu înaltă calificare şi cu adevărat independent.

Independenţa şi imparţialitatea procurorului general sunt cruciale pentru a asigura integritatea eforturilor în acest sens în Ucraina“, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, conform Agerpres.

Ned Price a mai subliniat că lupta împotriva corupţiei în Ucraina reprezintă o preocupare de lungă durată pentru SUA. Administrația de la Washington pune accent pe acest aspect mai ales în contextul în care Ucraina poartă războiul cu Rusia și doreşte să adere la Uniunea Europeană.

Corupţia trebuie combătută chiar dacă Ucraina se apără de războiul de agresiune al Rusiei. Corupţia este o ameninţare internă“, a completat Price.

Amintim că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat la jumătatea lunii iulie demiterea procurorului general Irina Venediktova. De asemenea, anunțat și demiterea şefului serviciilor de securitate Ivan Bakanov. Reproșurile aduse? Eforturile insuficiente în combaterea spionilor ruşi.

27-07-2022
06:34

Emmanuel Macron îi acuză de ipocrizie pe africani, iar Serghei Lavrov anunță că va crește rolul Africii în politica externă a Rusiei

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a criticat marţi ”ipocrizia” pe care o observă ”în special pe continentul african”. Liderul din Hexagon este nemulțumit de faptul că liderii africani evită să recunoască ”o agresiune unilaterală” a Rusiei împotriva Ucrainei.

Alegerea pe care au făcut-o europenii în primul rând nu este în niciun caz de a participa la acest război, ci de a-l recunoaşte şi de a-l numi astfel, dar văd prea adesea ipocrizie, mai ales pe continentul african (…), de a nu califica drept război pentru că există presiuni diplomatice, ştiu că despre aceasta este vorba”, a declarat Macron în timpul unei vizite în Camerun, conform Agerpres.

El a mai precizat că Uniunea Europeană a decis ”să facă totul pentru a opri acest război fără a participa la el”. În acest sens, Macron a punctat că UE a sancţionat ”Rusia pentru a-i bloca efortul de război”.

Aici avem nevoie de voi, pentru că altfel această schemă se va reproduce după bunul plac. Nu aceasta este ordinea internaţională pe care o dorim, care se bazează pe cooperare şi respectarea suveranităţii fiecăruia”, transmis preşedintele francez africanilor.

De cealaltă parte, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că ”rolul continentului african în politica noastră externă va creşte şi o va face în mod semnificativ”.

Aceasta se va întâmpla indiferent de ceea ce se va întâmpla în relaţiile cu Occidentul”, a spus Lavrov, aflat la rândul său într-un turneu african. Șeful diplomației ruse a mai completat că este vorba despre interese pe termen lung în Africa.

Nicio zi de liniște pe frontul din Ucraina. Trei mari orașe din țara vecină au fost din nou ținta armatei lui Vladimir Putin.

Război în Ucraina, ziua 154. Forțele ruse, bombardamente în Odesa și Nikolaev

Încă de la primele ore ale dimineții zilei de marți, 26 iulie, forțele rusești au lovit orașul Odesa, anunță oficialii locali ucraineni.

ADVERTISEMENT

Șeful administrației militare din această zonă sudică a Ucrainei, Serghii Bratciuk, a spus că a fost un atac masiv cu rachete. La scurt timp, Forțele armate ale Ucrainei au transmis că ”mai multe rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană”.

Tot de dimineață, au fost raportate bombardamente rusești și în orașul Nikolaev. Șeful consiliului orașului, Olexander Senkevici, a scris, într-o postare pe Telegram: ”La Nikolaev se aud explozii puternice! Rugăm toată lumea să rămână în adăposturi! Atacul aerian va continua!”.

ADVERTISEMENT

Și în est, la Harkov, au fost bombardamente ale rușilor. Atacul soldaților Kremlinului a vizat o zonă rezidențială.

Ulterior, primarul din Harkov, Igor Terekhov, a declarat că atacul forțelor ruse a avut loc chiar în centrul orașului.

ADVERTISEMENT

Armata ucraineană a primit noi arme din Marea Britanie și Germania

Pentru a se apăra sau a contracara atacurile rușilor, soldații ucraineni primesc sprijin din Vest.

Marți, din Germania și Marea Britanie au ajuns transporturi importante cu armament în Ucraina.

Kievul a anunțat că armata sa a primit din Germania mai multe lansatoare de rachete multiple şi trei obuziere cu sistem de autopropulsie.

ADVERTISEMENT

Cu doar o zi în urmă, un prim lot de trei vehicule blindate antiaeriene Gepard (Leopard) au sosit în Ucraina. Alte 12 astfel de blindate vor ajunge în Ucraina în perioada următoare.

Ajutor militar a venit în statul vecin și din Marea Britanie. ”Primele șase sisteme de apărare aeriană Stormer HMV au sosit pe frontul din Ucraina”, a anunțat pe Facebook Comandamentul Operațional Sud al forțelor ucrainene.

Potrivit acestei instituții, sistemul britanic poate ”observa” aeronavele inamice rusești până la o distanță de 18 km.

Sistemul Stormer trage cu rachete Starstreak cu triplă submuniție, folosite deja de luptătorii ucraineni pe lansatoare portabile.

Sancțiunile împotriva Rusiei, prelungite de Uniunea Europeană

În ziua a 153-a de război, statele membre ale UE au decis prelungirea cu 6 luni, până pe 31 ianuarie 2023, a sancţiunilor europene împotriva unor sectoare ale economiei ruse.

Aceste sancțiuni au fost impuse iniţial în 2014 după anexarea Crimeei. Lor li s-au adăugat noi pachete de sancţiuni după agresiunea începută de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie, notează The Guardian.

Consiliul UE a precizat, într-un comunicat, că sancţiunile prelungite acum constau într-un ”spectru larg de măsuri sectoriale, care includ finanţele, energia, tehnologia şi bunurile cu dublă utilizare (civilă şi militară) industria, transporturile şi bunurile de lux”.

De asemenea, pe lângă decizia de marți, UE a impus restricţii pentru relaţiile economice ”cu peninsula Crimeea anexată ilegal şi oraşul Sevastopol, precum şi cu zonele care nu se află sub controlul guvernului (ucrainean) în provinciile Doneţk şi Lugansk”.

Bruxelles-ul a mai precizat că sancţiunile mai prevăd restricţii individuale împotriva unor persoane şi entităţi, constând în îngheţarea activelor şi restricţii de călătorie în UE, precum şi ”măsuri diplomatice”.

De la Kiev, Zelenski a îndemnat blocul comunitar european să întărească sancțiunile față de regimul Putin.

”Folosindu-se de Gazprom, Moscova face tot posibilul pentru ca iarna viitoare să fie cât mai grea pentru țările europene. Teroarea trebuie să primească un răspuns – impuneți sancțiuni”, a spus liderul ucrainean, într-un mesaj video.

ADVERTISEMENT