Sport

Cu Mirel Rădoi la psiholog! Explicațiile anunțului șoc privind plecarea de la națională: “Nu se mai regăsește în echipă!”. Exclusiv

Mirel Rădoi a surprins pe toată lumea când și-a anunțat plecarea de la națională. Psihoterapeutul Iuliana Spânu a analizat pentru FANATIK declarațiile selecționerului.
19.10.2021 | 22:17
Cu Mirel Radoi la psiholog Explicatiile anuntului soc privind plecarea de la nationala Nu se mai regaseste in echipa Exclusiv
Cu Mirel Rădoi la psiholog! Explicațiile anunțului șoc privind plecarea de la națională: "Nu se mai regăsește în echipă!". Exclusiv
ADVERTISEMENT

Imediat după victoria cu Armenia, care ne pune în pole position pentru locul de baraj la Mondialul din 2022, Mirel Rădoi a anunțat că va pleca de la echipa națională după confruntările cu Islanda și Lichtenstein.

Cu Mirel Rădoi la psiholog! Explicațiile deciziei de a-și anunța plecarea de la națională

Selecționerul nu a vrut să își motiveze gestul, însă a spus clar că nu va rămâne pentru meciurile de baraj dacă România se va califica acolo. Declarația a fost analizată pe toate părțile, Mirel Rădoi fiind criticat de mai mulți oameni de fotbal pentru aceste declarații:

ADVERTISEMENT

“Am spus destul de clar că nu voi mai continua, dar ar trebui să vorbim despre partidele rămase, nu despre situația mea. Nu încerc să pun presiune pe conducerea Federației să vină cu un contract.

Dacă s-ar prelungi ar trebui să fie cu acordul meu. Îmi vine greu să cred că vreți să mai fiu aici după ce în tur nu mă mai voia nimeni. Nu are rost să mai discutăm. Mă știți. Dacă am zis așa, așa rămâne. Nu mă interesează.

ADVERTISEMENT

Din luna noiembrie, echipa națională trebuie să își găsească antrenor. Indiferent ce se întâmplă, eu nu voi mai fi. Contractul meu se termină, îmi văd de treaba mea. Contractul meu se termină, să aduceți pe cine vreți dumneavoastră”, a spus Mirel Rădoi.

VEZI VIDEO CONFERINȚA LUI MIREL RĂDOI: 

Psihoterapeutul Iuliana Spânu: “Un răspuns la adresa celor care i-au pus la îndoială rolul de selecționer”

Psihoterapeutul Iuliana Spânu a analizat pentru FANATIK declarațiile surprinzătoare ale selecționerului și a explicat care sunt motivele care l-au determinat să facă un astfel de moment acum, înaintea meciurilor importante cu Islanda și Lichtenstein:

ADVERTISEMENT

“Decizia de a-și anunța plecarea i-a luat prin surprindere pe mulți, dar cred că a fost, mai degrabă, un răspuns la adresa celor care i-au pus la îndoială rolul de selecționer. Când iei o astfel de decizie, te aștepți la discuții, comentarii, majoritatea în dezacord cu decizia pe care a luat-o Mirel Rădoi. 

Într-o oarecare măsură, a luat în calcul toate acestea și totuși a făcut-o. Undeva, în spate, sunt suficiente motive, care adunate, cântăresc mai mult decât bucuria pe care o poți avea în fața unei victorii mai mari sau o calificare la baraj.

ADVERTISEMENT

“Poate că aceasta a fost limita lui. Omul când nu mai poate, se gândește în primul rând la binele personal”

Posibil să fi pus în balanța munca depusă, întregul efort, cu recunoștința primită din partea celorlalți sau a Federației. Uneori presiunea este atât de mare, încât devii mai puțin tolerant la frustrare. 

Pe de altă parte, fiecare om are o limită. Consumul mental este mult mai mare decât cel fizic. Poate că aceasta a fost limita lui. Omul când nu mai poate, se gândește în primul rând la binele personal.

“Decizia reprezintă și o detașare de echipă. Asta înseamnă că nu se mai regăsește în formula echipei”

Prin faptul că a dat glas deciziei lui a dovedit încredere în el, în capacitățile lui. A dat glas unei decizii care va fi contestată și neînțeleasă de ceilalți. Dacă se îndoia vreo clipă de abilitățile sale de antrenor, rămânea în continuare ca să dovedească ce poate face și să primească validările adiacente.

Este o decizie pentru binele personal, este mai împăcat așa cu el însuși. În același timp, decizia reprezintă și o detașare de echipă. Asta înseamnă că nu se mai regăsește în formula echipei. A jucat un rol, cel al antrenorului. Este dreptul său să plece de pe scenă dacă actul lui s-a încheiat, mă refer aici la contractul lui care expiră în noiembrie”.

“Așa l-aș eticheta, un comportament pasiv-agresiv”

Psihoterapeutul admite că anunțul plecării ar fi fost mai potrivit în luna noiembrie, după meciurile cu Islanda și Lichtenstein și cataloghează comportamentul lui Mirel Rădoi drept unul pasiv-agresiv:

“Pentru binele echipei, eu aș fi făcut anunțul după meciurile din noiembrie. Obiectiv privind, dacă ne uităm la comportamentul acesta, poate fi un comportament pasiv agresiv. Când ai posibilitatea să rămâi și tu pleci justificând că se încheie contractul înseamnă că ai motive solide în spate.

Poate vrea să evite și mai multe discuții în care este implicat direct. Comportamentul lui sugerează că nu vrea să mai rămână, dar nici să spună mai mult decât atât. Este dreptul lui să se afirme cât dorește. Dar așa l-aș eticheta, un comportament pasiv-agresiv. Ceva este în spate. Poate a fost un conflict de care noi nu știm”, a conchis Iuliana Spânu.

Psihoterapeut Iuliana Spânu
Psihoterapeut Iuliana Spânu

“Echipa pleacă cu un dezavantaj mental. S-a produs un dezechilibru la un nivel colectiv”

Decizia lui Mirel Rădoi poate destabiliza echipa înaintea meciurilor cruciale din luna noiembrie. Naționala are nevoie de două victorii, însă anunțul plecării făcut într-un astfel de moment riscă să producă un dezechilibru mental la nivelul jucătorilor, consideră psihoterapeutul Iuliana Spânu:

“Eu cred că în acest caz, echipa pleacă cu un dezavantaj mental. S-a produs un dezechilibru la un nivel colectiv. Unul dintre cei mai importanți piloni ai echipei și-a anunțat plecarea. Nu zic că vor fi mai puțini buni sau că nu se vor antrena, dar la nivel mental e un dezechilibru.

E ca și cum dirigintele își anunță elevii că pleacă din clasă, că nu va mai fi diriginte din noiembrie. Ceva de genul acesta. Cred că va fi un minus la nivelul jucătorilor la nivel mental la următoarele meciuri.

Depinde și de comunicarea pe care Mirel Rădoi o are cu jucătorii. Ce mesaj a transmis, care sunt motivațiile, justificările. Una este reacția vis-a-vis de presă, alta în fața jucătorilor, în vestiar”, a conchis psihoterapeutul pentru FANATIK.

Contractul lui Mirel Rădoi expiră în luna noiembrie. România merge la baraj cu 6 puncte din confruntările cu Islanda și Lichtenstein. Selecționerul a declarat că nu va mai rămâne indiferent de situație.

  • 2 ani a stat Mirel Rădoi pe banca naționalei
  • 40 de ani are selecționerul României
ADVERTISEMENT