News

Cu Trump la Casa Albă, UE trebuie să-și construiască propria umbrelă nucleară, spune șeful PPE. Europenii nu trebuie să mizeze pe ajutorul SUA

În timp ce o victorie a lui Trump se profilează, liderul PPE face apel la o forță de descurajare nucleară a UE. „Europa trebuie să fie capabilă să se descurce singură”
26.01.2024 | 08:03
Cu Trump la Casa Alba UE trebuie sasi construiasca propria umbrela nucleara spune seful PPE Europenii nu trebuie sa mizeze pe ajutorul SUA
Europenii se tem de dezangajarea SUA față de NATO, odată Trump ajuns la Casa Albă / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În timp ce o nouă victorie a lui Donald Trump se profilează, și având în vedere amenințările republicanului cu privire la dezangajarea SUA față de NATO și UE, liderul celei mai mari grupări politice din blocul comunitar face apel la crearea unui sistem european de descurajare nucleară.

UE trebuie să aibă propria umbrelă nucleară

Confruntându-se cu potențiala revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, șeful celei mai mari grupări politice din UE, PPE, Manfred Weber (centru-dreapta) le cere europenilor să se pregătească de război fără sprijinul Statelor Unite și să își construiască propria umbrelă nucleară.

ADVERTISEMENT

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta – care în prezent este cotat pe primul loc la alegerile pentru Parlamentul European din iunie – i-a descris pe Donald Trump și pe președintele rus Vladimir Putin ca fiind „cei doi care au stabilit cadrul” pentru 2024.

Victoria aparent iminentă a lui Trump ca pretendent republican la președinția SUA, după victoriile din Iowa și New Hampshire, a speriat UE, care-i ține minte declarațiile sceptice și insultătoare în privința NATO, acuzând țările UE că nu își plătesc partea și amenințând că nu va veni în apărarea Europei dacă aceasta va fi atacată.

ADVERTISEMENT

„Vrem NATO, dar trebuie, de asemenea, să fim suficient de puternici pentru a ne putea apăra fără Alianță sau în vremurile lui Trump”, a declarat Weber într-un interviu telefonic acordat Politico, la întoarcerea dintr-o călătorie cu trenul spre Kiev. „Indiferent de cine va fi ales în America, Europa trebuie să fie capabilă să se descurce singură în ceea ce privește politica externă și să se poată apăra în mod independent”, a mai spus influentul conservator german.

Germania refuză oferta Franței

Acest lucru l-a adus pe Weber să abordeze problema spinoasă a apărării nucleare europene. În prezent, NATO se bazează în mare măsură pe focoasele nucleare americane, care sunt desfășurate în șase baze aeriene militare din Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia. „Europa trebuie să construiască o disuasiune, trebuie să fim capabili să descurajăm și să ne apărăm”, a spus el. „Știm cu toții că, atunci când se ajunge la limită, opțiunea nucleară este cea cu adevărat decisivă”.

ADVERTISEMENT

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Putin și-a intensificat semnificativ retorica nucleară și a făcut în mod regulat amenințări atomice voalate la adresa Occidentului, în timp ce propaganda din presa rusă cerea explicit lovituri nucleare asupra unor capitale vestice.

În cadrul UE, singura țară care ar putea juca un rol mai important este Franța, care deține aproximativ 300 de focoase nucleare. Președintele francez Emmanuel Macron a lansat ideea unei descurajări nuclare europene conduse de Franța în 2020, când a cerut un „dialog strategic” privind „rolul descurajării nucleare a Franței în securitatea colectivă a Europei”.

ADVERTISEMENT

Dar Germania nu a dat niciodată curs acestei oferte. În 2022, Franța a îndemnat din nou la o discuție cu Berlinul, afirmând că oferta este încă pe masă. Potrivit lui Manfred Weber, a sosit momentul ca ideea de internaționalizare a „forței de lovire”  să fie readusă în actualitate.

„Mi-ar plăcea să văd dimensiunea europeană a apărării nucleare ca pe un obiectiv pe termen lung”, a declarat liderul PPE. „Dar, atâta timp cât acest lucru nu este realist, ar trebui să acceptăm oferta lui Macron și să ne gândim acum la modul în care armamentul nuclear al Franței poate fi, de asemenea, încorporat în structurile europene”.

Un dialog necesar cu Marea Britanie

Cealaltă putere nucleară europeană – dar acum în afara UE – este Marea Britanie, cu mai puțin de aproximativ 260 de focoase nucleare. „Poate că, doar pentru a clarifica opțiunile, suntem acum într-un punct în care, după anii și deceniul de Brexit, ar trebui să deschidem un dialog constructiv cu prietenii noștri britanici”, a continuat Weber.

„Și ei întâmpină dificultăți în a-și asigura securitatea. Și ei, de asemenea, nu mai au bani pentru cele două portavioane pe care le au. De asemenea, întâmpină dificultăți în a-și menține capacitățile. Și, în acest sens, poate că acum este, de asemenea, corect să înceapă un dialog structurat organizat cu Marea Britanie”, a considerat liderul PPE.

Weber a recunoscut că, deși continentul este divizat pe subiecte precum Rusia și apărarea, politicienii din partidele de centru trebuie să facă o treabă mai bună în ceea ce privește cartografierea riscurilor. „Trebuie să fim sinceri cu oamenii”, a susținut el. „Nu ar trebui să ascundem realitatea situației de amenințare în fața lui Putin pentru a crea cumva sentimentul că lucrurile nu vor fi atât de rele”.

 

ADVERTISEMENT