News

Culisele călătoriei secrete a lui Joe Biden la Kiev. Cum ajunge președintele celei mai puternice țări într-o zonă de război

Președintele Joe Biden a călătorit în secret în capitala ucraineană asediată, Kiev, pentru a demonstra hotărârea americană de a ajuta la înfrângerea forțelor rusești invadatoare.
21.02.2023 | 14:12
Culisele calatoriei secrete a lui Joe Biden la Kiev Cum ajunge presedintele celei mai puternice tari intro zona de razboi
Pregătirile pentru vizita președintelui american au durat câteva luni Foto: Daniel Berehulak/The New York Times / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La bordul unui tren anonim care străbătea Ucraina pe timp de noapte, președintele american și o echipă redusă de consilieri, însoțiți de agenți înarmați ai Serviciilor Secrete se aflau într-o misiune secretă pentru a vizita Kievul.

Cum ajunge președintele celei mai puternice țări într-o zonă de război

În ceea ce privește lumea întreagă, Joe Biden se întorsese acasă la Washington după o cină cu soția la un restaurant italian. De fapt, el se afla într-o călătorie diferită de oricare alta făcută de un președinte american modern.

ADVERTISEMENT

Într-o mișcare îndrăzneață, menită să demonstreze hotărârea americană de a ajuta Ucraina să învingă forțele rusești care au invadat-o în urmă cu un an, săptămâna aceasta, Biden a călătorit pe ascuns la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și a promite și mai multe arme pentru apărătorii țării.

Vizita a produs o imagine de neuitat, în care cei doi președinți se îndreaptă spre un memorial pentru soldații căzuți la datorie, în plină zi, chiar și în timp ce o sirenă de raid aerian suna, o demonstrație de sfidare a Moscovei transmisă rapid în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

“Am crezut că este esențial să nu existe niciun dubiu, niciun dubiu, cu privire la sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina în război”, a declarat Joe Biden în timpul celor cinci ore petrecute la Kiev, relatează The New York Times.

El s-a adresat, de fapt, nu doar președintelui rus Vladimir Putin, ci și compatrioților americani de acasă care se îndoiau de decizia sa de a investi atât de mult în războiul din Ucraina. “Nu este vorba doar despre libertatea din Ucraina”, a spus el. “Este vorba despre libertatea democrației în general.”

ADVERTISEMENT

Niciodată în timpul vieții lui Biden nu s-a aventurat un președinte într-o zonă de război care nu se afla sub controlul forțelor americane, cu atât mai puțin într-un tren care se deplasează relativ încet și care va avea nevoie de nouă ore și jumătate pentru a ajunge la destinație.

În acest timp, el a fost potențial expus unor circumstanțe care nu puteau fi controlate de falanga de securitate hipervigilentă care, în mod normal, încearcă să protejeze un comandant suprem în funcție de orice pericol fizic imaginabil și să minimizeze timpul petrecut de acesta în afara unui adăpost întărit.

ADVERTISEMENT

Ideea unei vizite la Kiev, respinsă de mai multe ori în ultimul an de echipa de securitate

În mare parte a anului trecut, majoritatea celor din jurul președintelui au respins orice impuls de a pleca, presupunând că este prea riscant. Dar, la aproape un an de la invazia rusă, cu trupele ucrainene care se descurcă mult mai bine decât se aștepta oricine la început și cu alți lideri americani și europeni care făcuseră călătoria, Biden și echipa sa au pariat că ar putea intra și ieși în siguranță din Ucraina.

“Bineînțeles că a existat un risc, și există încă un risc, într-un astfel de demers”, a declarat Jake Sullivan, consilierul președintelui pentru securitate națională.

“Dar președintele Biden a simțit că era important să facă această călătorie din cauza momentului critic în care ne aflăm, deoarece ne apropiem de aniversarea unui an de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.”

A fost o călătorie lungă și suprarealistă. Nu așa era obișnuit Biden să vadă Ucraina. El a vizitat-o de șase ori în calitate de vicepreședinte – de trei ori într-o perioadă de șase luni – sosind cu un avion american, privind pe fereastră la lumina zilei pentru a admira de sus priveliștea Kievului. Acum se strecura sub acoperirea întunericului, ajungând la scurt timp după răsăritul soarelui.

Călătoria a fost pregătită de luni de zile, au spus consilierii, în timp ce doar câțiva oficiali de încredere de la Casa Albă, Pentagon, Secret Service și agențiile de informații au cântărit evaluările amenințărilor.

În cadrul întâlnirilor, Biden s-a concentrat asupra riscului pe care vizita sa l-ar putea reprezenta pentru alții, nu pentru el însuși, a declarat un consilier.

În cele din urmă, decizia a ajuns la un punct culminant vineri, când președintele s-a reunit cu o mână de consilieri de top în Biroul Oval și s-a consultat cu alții prin telefon. El a optat să meargă.

Cei doi jurnaliști care l-au însoțit au jurat să păstreze secretul

Joe Biden era deja pregătit să călătorească în Polonia pentru aniversare. Adesea, atunci când președinții fac opriri secrete în locații incerte, vizitele sunt adăugate la sfârșitul unei călătorii existente. În acest caz, Casa Albă a decis să o pună la început în speranța de a păstra secretul.

Președintele și-a jucat rolul în șiretlic. Sâmbătă seară, el și Jill Biden au mers la slujba de la Universitatea Georgetown, apoi s-au oprit la Muzeul Național de Istorie Americană și, în cele din urmă, au ieșit la cină la restaurantul Red Hen, unde au savurat rigatoni, considerați în general cei mai buni din capitala țării.

Când cuplul a ajuns înapoi la Casa Albă, cei mai mulți oameni ar fi putut presupune că au rămas acasă pentru toată noaptea. Dar, la câteva ore după miezul nopții, Biden a fost scos din reședință și dus la Baza comună Andrews, în suburbiile din Maryland, unde îl aștepta o mică echipă de consilieri, agenți de securitate, o echipă medicală, un fotograf al Casei Albe și doi jurnaliști.

Cei doi jurnaliști, Sabrina Siddiqui de la Wall Street Journal și Evan Vucci de la Associated Press, fuseseră convocați vineri la Casa Albă și juraseră să păstreze secretul. Li s-a spus să aștepte mai multe informații într-un e-mail al cărui subiect ar fi fost următorul: “Instrucțiuni de sosire pentru turneul de golf”.

Grupul de jurnaliști format din două persoane a fost o schimbare radicală față de alte călătorii prezidențiale sensibile din punct de vedere al securității, când a fost folosit un număr obișnuit de 13 reporteri și fotografi. Dar aceasta nu ar fi fost singura caracteristică neobișnuită a călătoriei.

De când Abraham Lincoln a mers pe frontul din afara Washingtonului pentru a urmări bătăliile din Virginia de Nord în timpul Războiului Civil, niciun președinte în exercițiu nu a mai ajuns atât de aproape de luptă.

Franklin D. Roosevelt a vizitat Africa de Nord; Lyndon B. Johnson a mers în Vietnam; Bill Clinton a făcut un tur al Balcanilor; George W. Bush și Barack Obama au călătorit în Irak și Afganistan; iar Donald J. Trump a mers în Afganistan.

Dar în toate aceste cazuri, ei au mers în țări sau zone aflate sub controlul forțelor americane sau după ce ostilitățile s-au diminuat. În acest caz, armata Statelor Unite nu ar fi prezentă în Ucraina și nici nu ar controla spațiul aerian.

Cum a decurs călătoria

Avioane militare americane au fost observate în estul Poloniei, în apropiere de graniță, în timpul călătoriei, dar oficialii au declarat că nu au intrat niciodată în spațiul aerian ucrainean din cauza îngrijorării că ar putea fi interpretat ca un fel de intervenție americană directă pe care Biden a evitat-o.

Ajunși la Andrews duminică dimineața devreme, cei doi jurnaliști și-au predat telefoanele, pentru a nu le fi returnate timp de 24 de ore. Ei au fost duși nu la obișnuitul Boeing 747 albastru și alb desemnat ca Air Force One atunci când președintele se află la bord, ci la un C-32 al Forțelor Aeriene, folosit mai degrabă pentru călătorii interne către aeroporturi cu piste mai scurte. Avionul a fost parcat în întuneric, lângă un hangar, cu jaluzelele trase.

Biden a sosit în jurul orei 4 dimineața, iar avionul a decolat la ora 4:15 pentru zborul peste Atlantic. Biden a fost însoțit de o mână de consilieri – Sullivan; Jen O’Malley Dillon, un șef adjunct de cabinet, și Annie Tomasini, directorul de operațiuni al Biroului Oval.

Avionul a aterizat la baza aeriană Ramstein din Germania la ora locală 17:13, unde, cu obloanele coborâte, a fost realimentat înainte de a decola din nou la ora 18:29. Apoi s-a îndreptat spre aeroportul Rzeszów-Jasionka din Polonia, aterizând la ora 19:57.

Biden a fost îmbarcat într-o coloană cu aproximativ 20 de mașini și condus fără sirene timp de aproximativ o oră pe o autostradă în mare parte goală până în micul oraș Przemyśl și dus la gara unde multe mii de refugiați au sosit din Ucraina în ultimul an. Ajunși la ora 21:15, călătorii au găsit puțini oameni acolo, iar tarabele erau închise.

Coloana de mașini s-a oprit chiar lângă un tren în mare parte violet, cu câteva vagoane vopsite în albastru cu o dungă galbenă pe mijloc pentru a semăna cu steagul ucrainean. Rareori un președinte călătorește în alte vehicule decât cele ale Serviciilor Secrete sau ale armatei americane, dar zborul în Ucraina nu este considerat sigur.

Trenul a plecat din gară fără ceremonie la ora 21:37 și a trecut granița în Ucraina în jurul orei 22:00. Casa Albă a fost atât de hotărâtă să păstreze secretul încât a mințit reporterii din Washington.

La aproximativ patru ore după ce Biden a trecut granița în Ucraina, biroul său din Washington a emis un program public în care se afirma în mod fals că președintele se afla încă în capitala țării și că nu plănuia să plece în Europa până luni seara.

Biden a sosit la Kiev la ora 8.00 dimineața

Îmbrăcat în haine casual, Biden a dormit cu greu în timpul lungului drum cu trenul, potrivit unui oficial de rang înalt care a cerut să nu fie identificat și care a descris călătoria.

Președintele și-a petrecut călătoria rememorând călătoriile sale anterioare la Kiev, inclusiv un discurs în fața Parlamentului ucrainean și remarcile sale cu ocazia ultimei sale călătorii din 2017. El a citit o notă informativă privind istoria Kievului de la fondarea sa și a reflectat asupra istoriei sale cu acest oraș.

Discutând cu consilierii, Biden a povestit convorbirea telefonică cu Zelenski pe 24 februarie anul trecut, când a început invazia Rusiei, minunându-se de modul în care liderul ucrainean i-a spus atunci că nu era sigur când vor mai vorbi.

Acum, a meditat Biden în fața consilierilor, iată-i, un an mai târziu, pe cale să se întâlnească față în față la Kiev.

După o călătorie care a durat toată noaptea, trenul a ajuns în gara Kiev-Pasajirski la ora locală 8 dimineața. Peronul fusese evacuat. Într-o zi însorită, cu cerul albastru, Biden a coborât, purtând acum un costum albastru cu o cravată cu culorile Ucrainei. El a fost întâmpinat de Bridget A. Brink, ambasadorul american.

“Mă bucur să fiu din nou la Kiev”, a spus el.

În timpul celor cinci ore petrecute în oraș, el s-a întâlnit cu Zelenski la Palatul Mariinski, i s-a alăturat la depunerea unei coroane de flori la Zidul Amintirilor de la Mănăstirea cu Domul de Aur al Sfântului Mihail și s-a oprit la Ambasada Statelor Unite pentru a se întâlni cu personalul acesteia.

Apoi s-a întors în aceeași gară, plecând la ora 13:10. Pe parcursul lungului drum sinuos cu trenul înapoi spre Polonia, oficialul de rang înalt a declarat că președintele a dat o serie de indicații în domeniile militar, economic și diplomatic pentru a ajuta Ucraina. El a fost pătruns de întâlnirile pe care tocmai le avusese. Din nou, nu a putut dormi prea mult.

A ajuns în gara Przemyśl Główny la ora locală 20:45 și s-a întors la aeroport pentru un zbor spre Varșovia, unde va ține un discurs marți. Gândurile sale, au spus consilierii, au rămas la ultima sa oprire. “Kievul”, spusese el înainte de a pleca, “a cucerit o parte din inima mea, trebuie să recunosc”.

ADVERTISEMENT