News

Culisele unei reglări de conturi în USR: Un lider local a fost găsit țap ispășitor pentru clipul viral cu Ariel Chiș

20.03.2020 | 16:39
Culisele unei reglari de conturi in USR Un lider local a fost gasit tap ispasitor pentru clipul viral cu Ariel Chis
Ciprian Mandici (al doilea din stânga) a fost suspendat din partid în cazul Ariel Chiș
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a lovit dur scena politică din țară, unde în 2020 trebuiau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Partidele politice începuseră deja să își prezinte oferta electorală pentru localele din vară, cu negocieri dure având loc între organizațiile politice aflate în opoziție, în contextul în care votul pentru primari ar fi avut loc într-un singur tur. USR a fost unul dintre partidele care s-a mișcat destul de repede în acest sens. Partidul condus de Dan Barna a avut inclusiv liste pentru consiliile generale, care trebuiau negociate apoi cu cei de la Plus pentru a deveni listele comune ale Alianței.

Scandalul din jurul lui Ariel Chiș a umbrit candidatura USR

În jurul listei de la Consiliul General al Municipiului București s-a creat și o tevatură importantă, în special față de prezența pe listă a lui Ariel Chiș.

ADVERTISEMENT

Ariel este fiul lui Eric Chiș, fosta mâna dreaptă a lui Dinu Patriciu și suspect în Dosarul Rompetrol II. Dar nu este copilul vinovat pentru păcatele părintelui. „Păcate” care nici nu au fost dovedite întrucât faptele din dosar s-au prescris.

De asemenea, Chiș jr. a fost și membru al PSD Diaspora, dar și-a motivat această apartenență pe seama faptului că și-a dorit să participe la activitățile Partidului Laburist, ieșind apoi din PSD în momentul în care s-a întors în țară.

ADVERTISEMENT

Însă toate aceste lucruri pălesc în fața unui video cu Ariel Chiș, în care fredonează o melodie care conținea mai multe glume despre propria persoană. Clipul în care „Ariel, coadă de purcel” se autoironiza a ajuns însă public, a fost distribuit de toate televiziunile din România, motiv pentru care tânărul a decis în cele din urmă să se retragă de pe liste.

Țapul ispășitor pentru toată această situație a fost suspendat din USR

Excluderea lui Ariel Chiș a reprezentat o oportunitate pentru o reglare de conturi în filiala bucureșteană a USR. Astfel, țap ispășitor a fost găsit Ciprian Mandici, unul dintre componenții biroului municipal al partidului și un susținător al fostului lider al USR, Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Mandici a fost unul dintre cei care au protestat împotriva excluderilor care au avut loc la finalul anului trecut în USR, cum ar fi cea a lui Oli Ardelean sau Vișinel Bălan. Astfel, la ședința de miercuri, 18 martie, Ciprian a fost suspendat un an din partid sub pretextul faptului că el ar fi dat public videoclipul cu Ariel Chiș.

Sursele FANATIK din USR susțin însă că acuzația este una falsă. Mandici a avut chiar o relație bună cu Ariel Chiș, iar cei doi au contribuit împreună la strângerea semnăturilor pentru Fără Penali în Funcții Publice. De altfel, Ciprian nici nu distribuise public clipul cu Ariel, ci îl pusese pe un grup intern al partidului. De acolo a fost luat de o fostă membră a USR-ului care l-a publicat mai întâi pe contul ei de facebook pentru a-l ridiculiza pe Ariel Chiș. De acolo a ajuns să fie distribuit de toată presa din România.

ADVERTISEMENT

O adevărată reglare de conturi în sânul USR București

Cu toate acestea, firul narațiunii nu a ținut pentru liderii de partid, care au votat pentru suspendarea lui Mandici din partid. Motivul este însă cu totul altul și are legătură cu „bisericuțele” din USR.

Mai exact, la nivelul USR București tabăra anti-Barna începuse să aibă majoritate în Biroul Municipal, acolo unde se află 14 membri aleși din sânul partidului, liderul filialei municipale, deputatul Claudiu Năsui, și liderii fiecărei filiale de sector, deci 21 de membri. După mai multe mișcări de trupe, se pare că tabăra care era împotriva conducerii partidului avea un avantaj de 11-10.

După ce a fost dat afară Ciprian Mandici, locul său a fost luat de un apropiat al „team Barna”, motiv pentru care apropiații fostului prezidențiabil, în frunte cu Năsui, au reușit să preia din nou controlul în partid.

Așadar, am avut parte de o reglare de conturi bizară, făcută pe șest, în contextul în care partidele ar trebui să fie preocupate să ofere soluții în fața pandemiei de covid-19.

Așteptările electoratului ca USR să devină un partid de „oameni noi” devin tot mai mici pe zi ce trece, din moment ce persoane implicate recent în politică încep să capete din metehnele vechilor politicieni.

ADVERTISEMENT
Tags: