News

Culisele vizitei lui Zelenski la Casa Albă. Ce ar vrea să primească de la Joe Biden și de ce preşedintele SUA îl va refuza

Vizita surpriză a președintelui ucrainean la Washington a fost pregătită cu mai multe săptămâni înainte și are un scop precis
21.12.2022 | 12:42
Culisele vizitei lui Zelenski la Casa Alba Ce ar vrea sa primeasca de la Joe Biden si de ce presedintele SUA il va refuza
Președintele ucrainean vrea ca SUA să ofere arme cu rază de acțiune mai mare. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Atât Volodimir Zelenski, cât și Joe Biden urmăresc ca prin această vizită să întărească sprijinul pentru Ucraina în noul Congres american format după alegerile din noiembrie.

Culisele vizitei lui Zelenski la Casa Albă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va veni, la Washington, cu una dintre cele mai importante solicitări pe care le-a adresat Statelor Unite de când Rusia i-a invadat țara – în urmă cu aproape 300 de zile – și s-ar putea să nu primească răspunsul pe care și-l dorește, scrie publicația Politico.

ADVERTISEMENT

Vizita lui Zelenski în SUA, unde urmează să se întâlnească cu președintele Joe Biden și să se adreseze membrilor Congresului, a fost o surpriză atât pentru înalții oficiali americani, cât și pentru legislatori. Deși au existat zvonuri despre un mare eveniment care se desfășura la Washington, nimeni nu cunoștea detaliile exacte ale sosirii sau planurilor președintelui ucrainean.

Oficialii sunt de părere că cei doi lideri se vor confrunta pe tema armamentului dorit de Ucraina, și pe care Biden refuză să-l ofere, însă ambii lideri vor folosi această vizită pentru a întări sprijinul pentru Ucraina în fața noului Congres, dominat de republicani după ultimele alegeri.

ADVERTISEMENT

Oficialii americani și ucraineni au plănuit vizita săptămâni întregi – chiar în momentul în care Washingtonul și Kievul au început să aibă discuţii în contradictoriu cu privire la viitorul războiului din Ucraina. În cadrul unei convorbiri telefonice din 11 decembrie, Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington pentru a discuta despre viitoarele operațiuni de pe câmpul de luptă și despre modalitățile prin care administrația sa ar putea continua să sprijine Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, a declarat, marți, un oficial de rang înalt al administrației.

În săptămânile care au precedat această convorbire, oficialii americani au purtat discuții cu omologii lor de la Kiev și din Europa cu privire la nivelul de sprijin militar pe care SUA vor continua să îl ofere Ucrainei pentru a o ajuta să lupte în timpul iernii. Kievul a făcut apel direct la administrația Biden pentru arme mai avansate – arme care, spun ei, ar putea deschide calea spre victorie. Dar SUA a ezitat, frustrându-i pe oficialii ucraineni într-un moment în care aceștia încearcă să avanseze pe câmpul de luptă și să continue să respingă forțele rusești.

ADVERTISEMENT

Potrivit surselor citate de Politico, este de așteptat ca această conversație să domine întâlnirea dintre Zelenski, echipa sa și administrația Biden. De asemenea, Zelenski va susține în fața Congresului că țara sa are nevoie de arme mai avansate pentru a se apăra de bombardamentele rusești.

“Are nevoie de arme cu rază de acțiune mai lungă pentru a putea anticipa o ofensivă rusească așteptată”, a declarat Bill Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina. “El are nevoie de sprijin financiar imediat pentru a-și menține guvernul în funcțiune și știe că Congresul va lua decizii cu privire la aceste elemente în această săptămână”.

ADVERTISEMENT

Statele Unite nu vor să-l provoace pe Putin

În timp ce administrația Biden a promis că va continua să sprijine Kievul în eforturile sale de a combate forțele rusești din interiorul Ucrainei, oficialii americani s-au opus furnizării de tehnică militară care să le permită ucrainenilor să lanseze rachete cu rază lungă de acțiune asupra pozițiilor rusești din interiorul Rusiei – arme despre care ucrainenii spun că sunt esențiale pentru a le permite să recupereze teritoriile pierdute și să forțeze Rusia să fie în defensivă.

În timpul întâlnirii cu Biden și echipa sa de securitate națională, se așteaptă ca delegația ucraineană să facă o altă rundă de cereri pentru sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei sau ATACMS și drone Grey Eagle și Reaper, potrivit unei surse care a participat la discuţii.

Dar oficialii americani nu sunt pregătiți să cedeze. Casa Albă a lui Biden a respins categoric trimiterea ATACMS. Costurile de a face acest lucru sunt ridicate, spun oficialii americani. Trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune la Kiev ar putea risca să-l provoace pe Putin să folosească arme potențial mai periculoase în interiorul Ucrainei.

Această ezitare a SUA i-a îngrijorat pe oficialii ucraineni și i-a forțat pe liderii militari de rang înalt din interiorul țării să caute ajutor de la alții, inclusiv de la țări din afara alianței occidentale. Acum, ucrainenii se tem că nu vor putea să avanseze pe câmpul de luptă în această iarnă și vor pierde avansul pe care l-au obținut după eliberarea Khersonului.

“Pentru noi, strategia este să continuăm să atacăm, pentru că nu ne putem permite să înghețăm linia frontului. Trebuie să presăm în mod constant”, a declarat Oleksandr Danylyuk, fostul consilier pentru securitate națională al Ucrainei, care a continuat să ofere consultanță în materie de planificare militară. “Am ajuns la limita a ceea ce putem face cu armele avansate pe care SUA le-a furnizat deja. Pentru următoarea etapă, avem nevoie de arme cu rază de acțiune mai lungă pentru a ne atinge obiectivele [noastre]”.

De când a început războiul, guvernul ucrainean a cerut în mod repetat arme mai avansate. Iar SUA și alți aliați occidentali s-au mișcat – deși lent – pentru a satisface aceste cereri, lucrând pentru a evalua potențiala lor eficacitate pe câmpul de luptă și pentru a stabili dacă acestea necesită o pregătire suplimentară și transport special.

Miercuri, Biden intenționează să anunțe că oferă Ucrainei mai multe dintre celelalte arme pe care le-a cerut, chiar dacă rămâne ferm împotriva furnizării de resurse cu rază de acțiune mai lungă.

Administrația va prezenta un nou pachet de ajutor militar de 2 miliarde de dolari, care va include pentru prima dată o baterie de apărare antiaeriană Patriot și kituri de muniție de atac direct comun – care transformă bombele neghidate ale avioanelor de luptă în muniție ghidată cu precizie, a declarat persoana familiarizată cu discuțiile. De asemenea, în pachet este inclusă artilerie și alte muniții în valoare de 850 de milioane de dolari din stocurile existente ale SUA.

Transportul de Patriot este o decizie care i-a surprins chiar și pe oficialii ucraineni. Sistemul Patriot este un premiu căutat de mult timp de Kiev, iar versiunea care se îndreaptă spre Ucraina este construită pentru a intercepta rachete balistice. Aceasta ar fi un plus major pentru apărarea Kievului împotriva atacurilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii critice a capitalei.

Americanii nu vor să furnizeze armament mai avansat

Dar Ucraina dorește cu disperare să facă progrese agresive în partea de est a țării înainte de a pierde prea mult avânt, iar oficialii de la Kiev spun că armele promise nu sunt suficiente pentru acest lucru.

Oficialii administrației Biden sunt de acord că Ucraina se află într-un moment precar. Situația de pe teren va deveni probabil și mai gravă în această iarnă, Rusia lansând mai multe rachete asupra infrastructurii militare și critice a Ucrainei, a declarat un oficial american de rang înalt, împingând mai mulți civili să fugă în alte regiuni ale Ucrainei și în țările vecine.

În timp ce SUA și-a intensificat sprijinul pentru a ajuta Ucraina să își repare rețelele energetice, curentul electric continuă să fie întrerupt pentru perioade lungi de timp în principalele orașe ale țării. De asemenea, Rusia continuă să se bazeze pe noi transporturi de drone iraniene, a declarat acel oficial american, ceea ce îi va obliga pe ucraineni să doboare cât mai multe pentru a-și păstra infrastructura energetică.

Administrația Biden va încerca probabil să folosească vizita pentru a sublinia sprijinul său mai general pentru Kiev și intenția sa de a continua să sprijine Ucraina în ceea ce vor fi probabil unele dintre cele mai întunecate zile ale războiului.

“Acest sprijin nu se referă doar la ceea ce am făcut înainte, ci la ceea ce vom face astăzi și ceea ce vom continua să facem atât timp cât va fi nevoie”, a declarat marți reporterilor un înalt oficial al administrației. “Știm că în zilele următoare, conflictul va continua. Iarna va fi grea și vom continua zi de zi să oferim sprijin critic poporului ucrainean”.

Oficialii americani spun că evidențierea sprijinului administrației pentru Ucraina în acest moment al războiului este esențială pentru a continua să câștige adeziunea aliaților occidentali din Europa, care au fost tensionați de o criză energetică și de temerile legate de recesiune.

Potrivit consilierilor de la Casa Albă, vizita lui Zelenski ar fi un mesaj puternic pentru restul alianței de peste Atlantic. Dar publicul principal pentru Biden este mult mai aproape de casă.

“În timp ce ne îndreptăm mai adânc în iarnă, în timp ce continuăm să oferim Ucrainei capacitățile și nevoile pe câmpul de luptă, în timp ce continuăm să creștem sprijinul diplomatic și solidaritatea față de Ucraina – acest moment a părut o bună oportunitate pentru ei de a putea avea acest angajament… și pentru președintele Zelenskyy de a avea această oportunitate de a se adresa poporului american”, a declarat reporterilor oficialul de rang înalt al administrației.

Lobby în fața republicanilor

Deși și-au minimalizat în mod public îngrijorările, consilierii Casei Albe au început să fie îngrijorați de impactul iminentei preluări a Congresului de către republicani asupra finanțării Kievului. Kevin McCarthy, posibilul viitor președinte al Camerei Reprezentanților, a promis că nu va mai acorda Ucrainei “un cec în alb”. Iar mai mulți republicani influenți de extremă dreapta – inclusiv reprezentanții. Marjorie Taylor Greene (Ga. și Lauren Boebert (Colo.) – au promis să oprească asistența acordată de Washington.

Într-o ședință de informare cu legislatorii săptămâna trecută, înalți oficiali din domeniul securității naționale au declarat că este nevoie de mai multe fonduri pentru a continua să sprijine operațiunile de pe câmpul de luptă al Ucrainei pe durata iernii, potrivit unei persoane direct familiarizate cu ședința.

Deși administrația Biden nu crede că ajutorul va înceta complet, oficialii recunosc în privat că există îngrijorarea că volumul de finanțare se va reduce și va încetini probabil în lunile următoare. O vizită a lui Zelenski, cred ei, ar putea acționa ca un balustradă. Iar Biden, cu o forță politică reînnoită după o serie de succese legislative și un triumf în alegerile de la mijlocul mandatului, a făcut presiuni pentru ca Ucraina să fie în centrul atenției la finalul anului.

Mulți lideri occidentali s-au strecurat pe ascuns la Kiev de la începutul războiului, dar oficialii americani au fost foarte precauți în privința transportării lui Biden într-o zonă de război, de teama securității președintelui și de a-l provoca pe Putin.

Au existat, de asemenea, unele discuții potrivit cărora bărbații s-ar putea întâlni dacă Zelenski ar fi participat la G-20 din Indonezia luna trecută, dar această călătorie nu s-a materializat niciodată. Dar o altă idee a prins contur în ultimele luni, care i-ar permite lui Biden să își exprime pe deplin solidaritatea cu improbabilul lider ucrainean din timpul războiului: o vizită la Washington.

ADVERTISEMENT