Surpriza politică a începutului de toamnă este deocamdată sondajul de opinie publicat, pe 1 septembrie, de către INSOMAR, sondaj în care pentru prima dată AUR este cotat pe primul loc, cu 27% din preferințele electoratului, urmat de PSD – 25% și PNL – 15% și USR – 7%. După numai două zile, un alt sondaj, realizat de CURS, prezenta cu totul alte rezultate: PSD – 32%, PNL – 19%, AUR – 19% și USR – 14%.
Diferențele ridică din nou dubii asupra corectitudinii rezultatelor prezentate de casele de sondare, însă o analiză a estimărilor făcute în ultimii doi ani prin sondaje arată că creșterea partidului lui George Simion este indiscutabilă. Mai mult, saltul în spectaculos în sondaje al AUR este recent, având loc în cursul acestui an.
Vorbind despre motivele pentru care PNL s-a aliat cu PSD la guvernare, Alina Gorghiu declara, duminică: „Ne place sau nu ne place, această asociere e singura care poate ţine în echilibru această ţară în această perioadă (…) Să garantăm acestui public de dreapta care ştim că este majoritar în România că nu vom lăsa un partid extremist să ajungă la putere, că nu vom lăsa un partid anti-european să ajungă la putere.”
Numai că sondajele arată că AUR a început să crească abia după formarea coaliției dintre social-democrați și liberali, în toamna anului 2021. Ruptura dintre PNL și USR care a dus la scoaterea ultimului partid din guvern nu a adus câștiguri electorale pentru cei de la AUR, întrucât principalul beneficiar al crizei guvernamentale a fost PSD. Un sondaj Avangarde din octombrie 2021, cu puțină vreme înainte de instalarea guvernului Ciucă arăta că PSD era cotat la 40%, PNL – 17%, AUR – 14%, USR – 13%.
Liberalii pierduseră procente importante – în condițiile în care la începutul anului 2021 diferența era de 1-2 procente față de social-democrați – în timp ce AUR și USR înregistrau variații relativ mici față de lunile precedente. Cifrele erau similare, în linii mari, cu cele ale unui sondaj CURS, realizat în luna precedentă: PSD – 39%, PNL – 19%, AUR – 12% și USR – 11%.
În 2022, AUR a înregistrat un recul important odată cu începerea războiului ruso-ucrainean, fiind acuzat de mulți că ar fi un partid apropiat Rusiei. Însă acest recul nu a durat prea mult, potrivit rezultatelor prezentate de către ISCOP de-a lungul anului trecute. Rezultatele acestor sondaje INSCOP arată că, înainte de începerea războiului, PNL încă nu se oprise din declin, iar AUR începuse să adune procente importante. Astfel, în februarie 2022, lider era PSD cu un confortabil 32,7%, în timp ce AUR trecuse pe locul 2, cu 22,4%, urmat de PNL – 16,6%.
Ulterior, liberalii au reușit să inverseze tendința, cu un AUR în defensivă din cauza acuzațiilor de rusofilie, astfel că în iunie 2022, PNL era cotat de INSCOP la 22,5%, iar AUR la 17,2%. Ulterior, avansul liberalilor s-a mai redus, PNL ajungând la 20,2% și AUR la 18,1%, în decembrie 2022, când PSD era la 31,5%.
În schimb, sondajele CURS de anul trecut au acordat constant scoruri mai ridicate pentru PSD, precum și diferențe mai mari între liberali și partidul lui Simion. De exemplu, în iulie 2022, CURS prezenta următoarele rezultate: PSD – 37%, PNL – 24%, AUR 12% și USR – 7%.
Însă din acest an, creșterea AUR a devenit clară, indiferent de casa de sondaje și chiar dacă era trecut în continuare pe locul 3. În martie 2023, au apărut în presă rezultatele a trei sondaje ale căror rezultate erau foarte apropiate și care arătau că tendința de erodare îi afectează nu doar pe liberali, ci și pe social-democrați. Rezultatele sondajului INSCOP erau următoarele: PSD – 30,4%, PNL – 21,6%, AUR – 19,1%, USR – 10,9%.
În aceeași perioadă a apărut în presă un sondaj intern al PNL care arăta că acest partid ar sta chiar mai prost decât în cercetarea INSCOP: PSD – 30%, PNL – 20% și AUR – 19%. Tot atunci, sondajul intern al social-democraților confirmat cifrele anterioare, cu diferența că PSD ar fi avut două procente în plus. Practic, trei sondaje au dat aceleași rezultate în aceeași lună, o situație rarisimă în România, unde rezultatele depind deseori de cine face sondajele și, mai ales, la comanda cui.
Tendința de pierdere a electoratului de către partidele aflate la putere în defavoarea AUR se pare că a continuat și în ultimele luni, un sondaj INSCOP din iulie indicând scăderea PSD sub 30%, cu un scor de 28,7%, urmat de AUR cu 20,1% și PNL – 18%. Sondajul care, în urmă cu câteva zile, a dat AUR înaintea PSD-ului este realizat de INSOMAR care face destul de rar sondaje privind opțiunile electorale. Rezultatele (AUR – 27% și PSD – 25%) sugerează o erodare chiar mai puternică a partidelor de la putere decât anticipau cei de la INSCOP, în timp ce CURS dă în continuare PSD peste pragul de 30%. Însă și această sondajele acestui institut au arătat o creștere a AUR, chiar dacă mai mică.
Cumva surprinzător este faptul că anul 2023 nu a fost marcat de crize majore precum cele din anul precedent: războiul din Ucraina, criza facturilor la energie, inflația accelerată. În schimb, au apărut scandaluri de proporții care au arătat că unele instituții ale statului își fac prost treaba: scandalul azilelor de bătrâni, accidentul de la 2 Mai sau catastrofa de la Crevedia.