News

Cum a ajuns Donald Trump din maestru al dezinformării victimă a manipulării media. Video

19.10.2020 | 18:20
Cum a ajuns Donald Trump din maestru al dezinformarii victima a manipularii media Video
ADVERTISEMENT

Cu doar două săptămâni înainte de data alegerilor prezidențiale, Donald Trump este într-un turneu electoral în statele care ar putea influența rezultatul scrutinului.

Joi, în Carolina de Nord, la unul dintre mitingurile sale electorale mari, cu puțini participanți care poartă măști și distanță socială redusă, Donald Trump le-a spus susținătorilor săi că doar Isus Hristos este mai cunoscut decât el.

ADVERTISEMENT

Presa s-a grăbit să-i preia declarația controversată și să sublinieze că rata sa de popularitate este de sub 50%, iar sondajele electorale arată că Joe Biden este pe primul loc în preferințele alegătorilor, deși Trump insistă că sondajele sunt false și că el va câștiga.

Îl afectează pe Trump atenția pe care mass-media a acordat-o acestei declarații?

Suporterii președintelui american sau oricine nu trece mai departe de titlul unei știri ar putea susține că presa încearcă să-l portretizeze pe Donald Trump ca pe o persoană cel puțin ruptă de realitate.

ADVERTISEMENT

„Cineva mi-a spus zilele trecute ‘Ești de departe cea mai faimoasă persoană din lume’… Am spus ‘nu nu sunt’… mi-au spus ‘Cine e mai faimos?’ … Am spus ‘Iisus Hristos’ “, le-a spus Trump susținătorilor săi din Carolina de Nord.

Mass-media internațională nu a ratat ocazia de a profita de afirmația președintelui american pentru a manipula prin titlurile știrilor (de o manieră inteligentă și subtilă, ce-i drept), emoțiile cititorilor la adresa lui Donald Trump:

ADVERTISEMENT

„Isus Hristos”: Trump spune că fiul lui Dumnezeu este singura persoană mai populară decât el în SUA – The Independent

Președintele american Donald Trump susține că doar Isus Hristos este mai faimos decât el – Republicworld.com, site-ul televiziunii indiene Republic TV

ADVERTISEMENT

Donald Trump declară că singura persoană mai faimoasă decât el este Isus – Metro.co.uk

Trump spune că numai Isus Hristos este mai faimos decât el – THE HILL

Trump spune că numai Isus Hristos este mai faimos decât el – 112 Ukraine

 

Realitatea este însă că, președintele american este un maestru al declarațiilor controversate și al show-ului mediatic.

Afirmația sa trebuie privită în contextul publicului căreia i s-a adresat. Carolina de Nord este un stat profund religios, iar Donald Trump pur și simplu și-a adaptat discursul.

Înainte de a-l lăuda pe Iisus, Trump și-a exprimat simpatia față de cei doi asistenți diagnosticați cu COVID-19 din echipa de campanie a candidatului democrat Joe Biden.

„Cu măști, fără măști, poți face tot ce vrei, dar știi, tot ai nevoie de ajutor de la șef”, a spus Trump, arătând spre cer, relatează The Hill.

Comentariile lui Trump vin la o săptămână după ce fiul său Eric Trump a susținut că președintele „a salvat literalmente creștinismul”.

„Partidul Democrat, extrema stângă, a devenit partidul ‘ateilor’ și vor să atace creștinismul, vor să închidă biserici, și nu au nici o problemă să țină deschise magazinele de băuturi alcoolice”, a spus Eric Trump la o emisiune radio în Dakota de Nord, referindu-se la restricțiile instituite de unii guvernatori pentru combaterea coronavirusului.

Președintele Trump nu este străin de manipularea media

Cu doar o săptămână în urmă, Dr. Anthony Fauci a criticat un clip electoral al lui Donald Trump în care una dintre declarațiie sale publice a fost scoasă din context și utilizată în așa fel încât să pară că expertul guvernamental în boli infecțioase este un susținător al președintelui american și laudă strategia acestuia de combatere a infectărilor cu SARS-CoV-2.

„Am fost complet surprins”, a spus dr. Fauci, citat de The New York Times. „Utilizarea numelui meu și a cuvintelor mele de către G.O.P. (partidul republican n.r.) a fost făcută fără permisiunea mea, iar cuvintele propriu-zise au fost scoase din context, pe baza a ceva ce am spus acum câteva luni cu privire la întregul efort al grupului de lucru.”

Echipa de campanie a lui Trump a mai fost acuzată de manipulare, în special de conținut online. În septembrie a publicat un set de reclame pe Facebook care îl prezentau pe Joe Biden arătând mai în vârstă decât este. Anunțurile susțineau una dintre liniile de atac preferate ale președintelui la adresa lui Biden: că este prea bătrân și infirm pentru a candida la funcția de președinte. (Joe Biden are 77 de ani, iar Donald Trump are 74 de ani n.r.).

Aceeași echipă de campanie a mai produs clipuri video în care manipulaseră declarații ale lui Joe Biden în așa fel încât să pară că îl susține pe Donald Trump.

În ciuda acestor fapte, președintele american a criticat foarte vocal rețelele de socializare atunci când au decis să limiteze distribuirea unui articol al New York Post referitor la emailuri cu dovezi referitoare la candidatul democrat la preşedinţie Joe Biden şi la fiul acestuia.

“Este teribil că Twitter şi Facebook au retras articolul despre aceste emailuri care sunt o probă evidentă împotriva lui Joe adormitul şi a fiului său Hunter, din New York Post. Nu e nimic mai rău decât un lider politic corupt”, a mai scris Trump în mesajul său postat pe …. Twitter.

ADVERTISEMENT