News

Cum a ajuns Emil Savin, regele local al asfaltului, să-l denunțe pe Dumitru Buzatu. Legăturile cu PSD ale omului de afaceri

Emil Savin, zis Farmazon, este omul de afaceri care i-a dat mita de 1,2 milioane lei lui Dumitru Buzatu și care l-a denunțat la DNA
24.09.2023 | 15:57
Cum a ajuns Emil Savin regele local al asfaltului sal denunte pe Dumitru Buzatu Legaturile cu PSD ale omului de afaceri
Firmele lui Emil Savin au nenumărate contracte cu statul. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cel mai important dosar instrumentat de către DNA anul acesta a pornit de la o neînțelegere financiară. Emil Savin zis Farmazon este un cunoscut om de afaceri în Vaslui, ale cărui firme au contracte cu statul de peste 90 de milioane euro. Unul dintre aceste contracte viza reabilitarea unui drum județean, iar în cadrul acestui contract, firma omului de afaceri trebuia să primească o plată restantă din partea Consiliului Județean de circa trei milioane euro. Dumitru Buzatu i-ar fi cerut 10% din această sumă pentru a debloca această plată. Este momentul în care omul de afaceri s-a adresat procurorilor, acceptând să poate tehnică de înregistrare.

Cum s-a răcit relația dintre Farmazon și Dumitru Buzatu

Potrivit DNA, întreaga afacere are în centru un contract pentru asfaltarea a două loturi ale drumului Bârlad-Codăiești, contract în valoare de 16 milioane euro câștigat de Soragmin, una dintre firmele controlate de Farmazon, regele local al asfaltului. În anul 2021, firma controlată de Emil Savin realizase deja 80% din lucrări însă au apărut probleme din cauza creșterii prețurilor materiilor prime. Firma cere mai mulți bani, însă Consiliul Județean angajează o firmă de consultanță pentru verificarea lucrărilor.

ADVERTISEMENT

În acest moment începe un episod secundar în toată afacerea. Asta pentru că expertul Radu Judele, de la firma de consultanță tehnică contractată, constată că grosimea statului de asfalt turnat de firma lui Savin nu era cea conformă, nu avea 6 cm peste tot. În aceste condiții, Consiliul Județean nu-i mai plătește lui Savin facturi de circa 15 milioane lei.

Momentul reprezintă o oportunitate pentru expertul Radu Judele, care îi cere omului de afaceri peste 700.000 lei pentru a-și schimba concluziile expertizei. Potrivit unui comunicat DNA, în iunie 2022 și apoi în februarie 2023 acesta îi cere acești bani omului de afaceri spunându-i că poate interveni la decidenții din CJ pentru a-i debloca plățile. În lunile martie și aprilie, expertul primește acești bani, arată procurorii anticorupție, care l-au reținut în acest caz pe expert pentru acuzațiile de luare de mită și trafic de influență.

ADVERTISEMENT

Odată rezolvată problema expertizei, pentru Emil Savin nu mai rămânea decât ca autoritățile să plătească suma restantă. În acest punct intervine Dumitru Buzatu, care, potrivit referatului DNA citat de G4media, îi dă de înțeles că va debloca plățile de peste 12 milioane lei în schimbul unui comision de 10%.

“Începând cu luna mai 2023 am fost contactat de mai multe ori de Buzatu Dumitru care mi-a promis că se va implica în diferendul pe care societatea pe care o reprezint îl are cu autoritatea contractantă CJ Vaslui privind decontarea unei sume de bani pentru lucrările pe care le-am efectuat pe lot 1 și 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui.

ADVERTISEMENT

CJ Vaslui a întârziat plată timp de aprox. 2 ani de zile fără justificare. Buzatu Dumitru a început să mă contacteze mai des și să-mi explice diligențele pe care le-a făcut pentru a-mi debloca suma de bani, aprx. 13.000.000-15.000.000 lei”, a declarat Emil Savin al DNA potrivit referatului de arestare.

De altfel, omul de afaceri spune clar că Dumitru Buzatu i-a cerut un comision de 10% pentru deblocarea plății și chiar îi spne că întreaga afacere va fi perfectată la reședința acestuia unde mergeau la pescuit.

ADVERTISEMENT

“Prin acțiunile sale numitul Buzatu Dumitru mi-a dat de înțeles că acesta pretinde un procent de minim 10% din suma pe care CJ Vaslui urmează să o deconteze către SC Soragmin SRL ca urmare a intervențiilor sale, urmând să vină la ferma mea din localitatea Cârja, unde dețin și un lac de agrement.

Acesta mi-a spus în perioada mai-septembrie 2023 de mai multe ori că va veni “la pescuit la mine”, înțelegând că dorește să discute aspect legate de efectuarea plății. A fost o dată și m-a asigurat din nou că va întreprinde diligențe să facă plata și apoi va veni să stăm de vorbă”, se mai arată în referatul DNA.

Cine este Emil Savin, regele local al asfaltului

Potrivit Libertatea, Emil Savin era pe vremea comuniștilor șoferul unui președinte de CAP. Acum însă acesta controlează două firme din județ, Transmir și Soragmin, firme care derulează contracte cu statul în valoare de 90 de milioane de euro. De altfel, potrivit sursei citate, Emil Savin este cunoscut ca fiind omul de casă al baronului PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu.

Soragmin este firma care a câștigat contractul de 80 milioane lei de la care a pornit neînțelegerea cu Buzatu. Potrivit G4media, este deținută de o altă firmă, Salcia SRL, care, la rândul ei, este deținută de surorile Cristina Mădălina Șelaru (fostă Savin) și Stela Mirabela Popică (fostă Savin), ambele fiicele lui Emil Savin. DNA susține că Savin este director administrativ la firma controlată prin fetele sale. În ultimii cinci ani firma a câștigat mai multe contracte cu statul, în valoare totală de 50 milioane euro. Două contracte, în valoare de 20 milioane euro, au fost semnate cu CJ Vaslui, instituția condusă de Dumitru Buzatu.

Cristina Mădălina Șelaru (fostă Savin) este căsătorită cu Cornel Șelaru. Acesta din urmă a fost condamnat definitiv în 2018 la 16 ani de închisoare pentru omor. Cu patru ani înainte acesta a omorât cu sânge rece un cioban pe care l-a prins că păștea oile pe unul din terenurile sale.

Cealaltă fiică a lui Emil Savin, Stela Mirabela Popică, este căsătorită cu Eduard Popică, fost prefect și consilier județean, actual deputat PSD.

ADVERTISEMENT