News

Dumitru Buzatu, arestat pentru 30 de zile. Ce le-a spus polițiștilor în momentul flagrantului. “Sunt economiile mele” – Update

Dumitru Buzatu, liderul PSD al Consiliului Județean Vaslui, prins în flagrant de DNA. Marcel Ciolacu îl dă afară din partid
24.09.2023 | 18:21
Dumitru Buzatu arestat pentru 30 de zile Ce lea spus politistilor in momentul flagrantului Sunt economiile mele  Update
Șeful CJ Vaslui prins în flagrant de DNA Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT
24-09-2023
15:25

Imagini cu Dumitru Buzatu prins în flagrant

Prin în flagrant cu o mită de peste 1,2 milioane lei, Dumitru Buzatu nu a dorit să le spună polițiștilor câți bani avea în portbagajul mașinii sale. Președintele CJ Vaslui le spune oamenilor legii că banii sunt economiile sale, întrebat fiind de unde provine suma de bani.

Clipul a fost publicat de către jurnalistul TVR, Adelin Petrișor.

24-09-2023
11:22

Expertul care a primit mita de 700.000 lei, în arest preventiv

Expertul din dosarul președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, reținut sâmbătă de către DNA pentru că ar fi primit o mită de 700.000 lei va sta și el în arest preventiv 30 de zile, la fel ca fostul lider PSD pentru care Tribunalul Vaslui a dat aceeași decizie sâmbătă seara. Bărbatul este acuzat de luare de mită și trafic de influență.

Avocatul acestuia a spus că nu sunt probe la dosar împotriva clientului său, și a precizat că acesta nu a dat declarații anchetatorilor.

“Din punctul meu de vedere nu sunt probe la dosarul cauzei. Clientul meu şi-a rezervat dreptul la tăcere, în sensul în care nu a dat niciun fel de declaraţii. Urmează să analizăm întreg dosarul. Este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă.

Se reţine faptul că ar fi semnat un contract cu societatea denunţătoare pentru a găsi nişte soluţii cu privire la deblocarea acelei situaţii conflictuale dintre Consiliul Judeţean şi societatea care a efectuat lucrările. Din punctul meu de vedere, nu sunt fapte care să ducă la arestare. Nu ştiu dacă luarea de mită se poate face prin contract şi prin plata TVA-ului către stat”, a declarat avocatul Liviu Bran, citat de Agerpres.

23-09-2023
18:02

Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru 30 de zile

Tribunalul Vaslui a decis sâmbătă seara arestarea preventivă pentru 30 de zile pentru președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu. Astfel instanța de judecată a admis propunerea procurorilor DNA Iași, cei care instrumentează acest dosar.

„Dispune arestarea preventivă a inculpatului BUZATU DUMITRU, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prev. de art. 6 şi art. 7 lit. a din legea 78/2000 rap. la art. 289 alin.1 C.pen, pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 24.09.2023 până la 23.10.2023, inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă.

În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Constată că inculpatul a fost asistat de apărătorii aleşi Cu drept de contestație în termen de 48 ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Iaşi. Pronunţată în Camera de consiliu, azi, 23.09.2023”, este minuta Tribunalului Vaslui.

Tudor Buzatu, demisie din PSD

Fiul lui Dumitru Buzatu, Tudor, cel care până sâmbătă ocupase funcția de secretar de stat la SGG, și-a anunțat demisia din partid. El a declarat că înțelege reacția partidului în cazul acesta ca fiind una politică.

„Nu am niciun fel de răspunsuri, nici măcar pentru mine. Eu înţeleg, iubesc partidul din care fac parte, înţeleg şi atitudinea lor, este o atitudine politică, nu ştiu dacă este corectă sau incorectă. Am preferat să anunţ, am anunţat telefonic, nu am apucat în scris, am anunţat că îmi înaintez demisia.

Nu am niciun fel de răspunsuri, nici măcar pentru mine. Eu înţeleg, iubesc partidul din care fac parte, înţeleg şi atitudinea lor, este o atitudine politică, nu ştiu dacă este corectă sau incorectă. Am preferat să anunţ, am anunţat telefonic, nu am apucat în scris, am anunţat că îmi înaintez demisia”, a declarat acesta într-o intervenţie la Observator. 

23-09-2023
12:50

Expert, reținut de DNA pentru o mită de 700.000 lei. Cum funcționa afacerea

Direcția Națională Anticorupție a anunțat sâmbătă reținerea a unei alte persoane în dosarul președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Este vorba de un expert, acuzat de luare de mită și trafic de influență. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

Procurorii anticorupție precizează că faptele au legătură cu contractul pentru modernizarea unor drumuri din Vaslui, încheiat în anul 2019. Aceștia susțin că în anul 2021, când lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și inculpatul Buzatu Dumitru ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (cc. 3.000.000 euro) și „implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă”.

În acest punct, CJ Vaslui încheie un contract de consultanță cu o firmă de inginerie pentru expertiza lucrărilor executate.

„După întocmirea raportului de expertiză (în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.

23-09-2023
06:05

Dumitru Buzatu, reținut în această dimineață

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost reţinut sâmbătă dimineaţă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi, anunță Agerpres.

Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant, vineri seară, de procurorii anticorupţie, când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract.

Dumitru Buzatu prins în flagrant când lua mită

Informația obținută de agenția de presă AGERPRES din surse judiciare pare a fi confirmată de reacția șefului Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu. Premierul anunță ca va cere excluderea șefului Consiliului Judeţean Vaslui din partid.

ADVERTISEMENT

”Voi convoca mâine de urgență Biroul Politic Național în format online și voi propune colegilor excluderea domnului Dumitru Buzatu din partid.

Am spus întotdeauna că în mandatul meu toleranța pentru faptele de corupție este ZERO! Iar cei care nu înțeleg acest lucru nu au ce căuta în PSD!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Procurorii DNA efectuează la această oră percheziții la domiciliul președintelui Consiliului Județean Vaslui. Flagrantul s-ar fi realizat cu bani marcați de DNA la un restaurant unde Buzatu lua masa, conform surselor G4Media.

Reacția fiului șefului CJ Vaslui

Tudor Buzatu, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, a precizat că nu știe nimic. ”Nu am nicio informație, tatăl meu e plecat din localitate la pescuit. Nu știu nimic”, a declarat acesta pentru Libertatea.

ADVERTISEMENT

”Acum am văzut știrile. Îmi pare rău de veste, este un coleg de-al nostru vechi. Având în vedere situația, mâine se va convoca BPN și se va cere excluderea din partid prin vot”, a declarat Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD, într-o intervenție la Digi24.

Potrivit surselor citate de AGERPRES, banii ar fi fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii lui Dumitru Buzatu, după ce acesta i-ar fi primit într-un restaurant. Buzatu urmează să fie dus la sediul DNA Iaşi pentru a fi audiat, au mai precizat sursele menționate.

ADVERTISEMENT

Buzatu este vicepreședinte al PSD, președinte al Consiliului Județean Vaslui, din 2012, și a fost deputat în Parlamentul României din 1992 până în 2012.

ADVERTISEMENT
Tags: