News

Cum a ajuns România un puternic exportator de banane. Trabucuri, geamantane și nave de război, pe lista produselor vândute altor ţări

România, exportator puternic de banane în 2022. Trabucuri, geamantane și chiar nave de război, pe lista produselor pe care le vindem în ultima perioadă altor țări
04.07.2022 | 13:53
Cum a ajuns Romania un puternic exportator de banane Trabucuri geamantane si nave de razboi pe lista produselor vandute altor tari
Cum a ajuns România o țară care exportă banane. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Greu de crezut, însă România a devenit un exportator puternic de banane. Da, citiți bine. Deși temperaturile din România fac imposibilă cultivarea lor, țara noastră a descoperit mirajul intermedierii. Concret, luăm dintr-o parte și vindem în cealaltă. Așa a ajuns România chiar un jucător important pe piață, cel puțin în zona aceasta a Europei, o zonă în care bananele sunt trecute la capitolul fructe exotice.

Câte tone de banane exportă România

Atât de exotice și mai ales îndepărtate încât generații întregi au crescut, în România, cu visul de a mânca banane pe săturate. Ușor de zis, aproape imposibil de făcut în anii trecuți. Raționalizările din perioada regimului comunist, dar mai ales lipsurile și magazinele goale nu aveau cum să facă o casă bună cu un asemenea produs. Bananele veneau în România foarte rar, în general în jurul sărbătorilor de iarnă și, în mod evident, favorizații sistemului aveau prioritate.

ADVERTISEMENT

Pentru toți ceilalți existau cozi nesfârșite și o umilă speranță de a duce acasă copiilor asemenea fructe. Culmea, nici dacă te aflai printre fericiții care reușeau să cumpere nu însemna că bananele puteau fi mâncate imediat. De cele mai multe ori, acestea ajungeau în România verzi, drept pentru care urma un amplu proces de coacere.

Astfel, copiii născuți în anii 70 sau 80 își aduc aminte cu siguranță așteptarea chinuitoare. Banana era înfășurată în hârtie de ziar și pusă undeva sus într-o încercare disperată a părinților de a grăbi rezultatul.

ADVERTISEMENT

Între timp, România nu mai duce lipsa bananelor, ba chiar unii dintre antreprenori s-au orientat atât de bine încât au început chiar să facă afaceri cu aceste fructe. Mai exact, pe piață au apărut mai multe companii care importă banane din țările producătoare, așa cum este, de exemplu, Ecuador.

Surpriza este că fructele nu rămân în țară, ci România se transformă într-o simplă haltă. Acestea sunt exportate la un preț mult mai mare în alte țări după o scurtă perioadă petrecută în portul Constanța. Așa a devenit Republica Moldova un client fidel atunci când vine vorba despre banane, dar și alte țări importante din Uniunea Europeană au cumpărat de-a lungul timpului de la noi.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre tone întregi de banane pe care România le redistribuie după ce le cumpără din țările calde, acolo unde clima permite creșterea și dezvoltarea lor. Ca să vă faceți o idee despre cât de mare e afacerea atunci trebuie să înțelegeți că numai în luna martie a acestui an, România a importat peste 65 de mii de tone de banane proaspete sau uscate.

Ce produse bizare exportă România

Lista produselor cel puțin ciudate pe care România le exportă nu se termină însă la banane. Astfel, dacă ne raportăm tot la luna martie a acestui an, ultima pentru care a fost publicat un raport oficial, atunci observăm că țara noastră a vândut chiar și țigări de foi sau trabucuri. Și vorbim despre peste 9800 de tone, o cantitate deloc neglijabilă, în contextul în care nu suntem deloc printre marii producători în domeniu.

ADVERTISEMENT

La fel de bine stăm și la capitolul cufere, valize și geamantane din care am expediat în alte țări peste o mie de tone de produse. Este adevărat că România are tot ce îi trebuie pentru a realiza toate cele enumerate. La fel cum se întâmplă și în cazul somierelor unde avem exporturi de peste 14 mii de tone.

Interesant este că România a vândut atât anul trecut cât și în 2022 inclusiv nave de război și nave de salvare. Pe listă se mai află și pacheboturi, feriboturi, nave de excursii, mărfuri sau nave de croazieră.

Cum a intrat România în Cartea Recordurilor

De remarcat că scriitorul Vintilă Mihăilescu a povestit un episod aparte despre exporturile României. A făcut-o în cartea pe care a semnat-o  „Socio-hai-hui prin Arhipelagul România”. Acesta a adus aminte cum în anii 70 țara noastră chiar a intrat în Cartea Recordurilor drept cea mai mare exportatoare de banane din lume. Culmea, s-a întâmplat lucrul acesta în condițiile în care mulți dintre românii de atunci nici n-au mâncat vreo banană.

„Există o țară care a intrat în Guinness Book ca fiind cea mai mare exportatoare de banane din lume. Asta se întâmpla prin anii ’70. (…) Nu se afla în Africa, așa cum probabil v-ați gândi. Cea mai mare exportatoare de banane din lume, posesoarea titlului absolut la această categorie este… România.

Există și o explicație pentru această ciudățenie mai ciudată nître toate: Ceaușescu exporta arme. Le exporta spre țări prietene din Africa profundă, care, în recunoștința lor frățească, ne trimiteau banane, căci altceva nu prea aveau. România le vindea apoi pe piața internațională în nume propriu, pentru a-și recupera banii de pe arme. Și uite așa a devenit țara noastrăă, fără să știe, cea mai puternică republică bananieră din lume”, a scris Vintilă Mihăilescu.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Comunicatul dat de TAS în cazul Simonei Halep
Comunicatul dat de TAS în cazul Simonei Halep
Ce spune China despre vânzarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Mesajul...
Ce spune China despre vânzarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Mesajul clar către Kiev
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep...
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep le-a cerut daune de 10 milioane de dolari
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
Trucul pe care instructorii auto nu-l spun. Cum pot evita șoferii să apese...
Trucul pe care instructorii auto nu-l spun. Cum pot evita șoferii să apese pedala de accelerație în loc de frână
La restaurantul Salt Bae din Londra, clienții își mănâncă frupturile de 800 €...
La restaurantul Salt Bae din Londra, clienții își mănâncă frupturile de 800 € în frig, după ce s-a scumpit căldura
Povestea familiei care a construit o casă modernă din baloți de paie: „Soba...
Povestea familiei care a construit o casă modernă din baloți de paie: „Soba ajută la încălzirea întregii locuințe” FOTO
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Ce pensie primește acum un senior care la 1 ianuarie 2024 avea 2.000...
Ce pensie primește acum un senior care la 1 ianuarie 2024 avea 2.000 de lei? Toate calculele
Noi obligații financiare pentru acești români. Îi va căuta ANAF-ul
Noi obligații financiare pentru acești români. Îi va căuta ANAF-ul
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Şoc în showbiz. Adi Minune, despre divorţ şi înşelat: "Orice bărbat mai greșește"
Şoc în showbiz. Adi Minune, despre divorţ şi înşelat: "Orice bărbat mai greșește"
Convoi rusesc în miez de noapte. Ce au surprins camerele de supraveghere în...
Convoi rusesc în miez de noapte. Ce au surprins camerele de supraveghere în cazul Navalnîi - VIDEO
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant