News

Cum a asistat ASF la prăbușirea Euroins. Raportul anual de risc indica, încă din 2022, o ”vulnerabilitate relevantă” pentru piața RCA

ASF a ”supravegheat intens” și a avut șase controale la Euroins, în 2022, însă nu a menționat în raportul anual că societatea ar avea probleme financiare sau că riscă falimentul.
21.03.2023 | 13:33
Cum a asistat ASF la prabusirea Euroins Raportul anual de risc indica inca din 2022 o vulnerabilitate relevanta pentru piata RCA
Directorii ASF au fost audiați în Senat, în scandalul Euroins, în timp ce parlamentarii AUR au purtat plăcuțe cu mesaje de protest / Foto: George Călin / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Compania Euroins a fost menționată ca ”relevantă” la capitolul ”riscuri și vulnerabilități ale sistemului de asigurări din România”, în Raportul privind stabilitatea piețelor financiare nebancare, emis de ASF în al doilea semestru al anului 2022.

Raport ASF: amenzi de 5 milioane de lei pentru Euroins, în 2022

Raportul ASF indică o posibilă vulnerabilitate din ”perspectiva stabilității pieței de asigurări”, datorată ponderii pe care Euroins o avea, anul trecut, în piața RCA (32%). Totuși, din perspectiva dimensiunii, Euroins nu putea fi considerată ”sistematică” pentru că valoarea ei nu depășea 1% din PIB.

ADVERTISEMENT

ASF a efectuat trei acțiuni de control permanent (supraveghere) și trei acțiuni de control inopinat, în 2022, la Euroins, în urma cărora a dispus societății o serie de măsuri, și a acordat amenzi de peste 5.000.000 de lei. De asemenea, directorul Euroins, Tanja Blatnik, s-a ales cu sancțiuni în sumă totală de 310.000 lei, pe care le-a contestat în instanță.

Ce măsuri a propus ASF în urma controalelor la Euroins

”Printre măsurile impuse societății, în urma acțiunilor de mai sus, se numără:

  • transmiterea săptămânală a situației tuturor încasărilor și plăților zilnice, inclusiv a transferurilor intra și interbancare, pentru tranzacțiile care depășesc valoarea de 100.000 lei sau echivalentul în valută;
  • raportarea modului de implementare a măsurilor luate privind guvernanța activității investiționale, precum și modul în care societatea a ținut cont de recomandările echipei de control cuprinse în procesul verbal de control;
  • inventarierea până la data de 31.12.2022 a dosarelor de daună aflate pe rolul instanțelor de judecată având ca obiect pretențiile formulate de terți împotriva asigurătorului și transmiterea la ASF a situației inventarierii și a măsurilor luate”, se arată în raportul de risc emis de ASF în 2022.
ADVERTISEMENT

Drept urmare, se mai arată în raport, ASF a considerat importantă o intensificare a procesului de supraveghere a societăților care dețin ”cote de piață semnificative pe segmente strategice, cu grad ridicat de concentrare”.

Riscul de lichiditate al pieței de asigurări, la nivelul anului 2021, arată raportul ASF

În ceea ce privește ”riscul de lichiditate” pe piața asigurărilor, ASF a arătat că acesta se menține la un nivel similar cu cel înregistrat la finalul lui decembrie 2021, adică înainte de falimentul City Insurance.

ADVERTISEMENT

”Dintre cele 19 societăți care derulau activitate de asigurări generale la finalul lunii septembrie 2022, 6 asigurători au înregistrat scăderi ale indicatorului de lichiditate comparativ cu finele anului precedent. Cu toate acestea, deși o societate deținea un indicator foarte apropiat de valoarea 1, ceilalți asigurători depășesc acest nivel, conform raportărilor asigurătorilor către ASF”, se mai arată în raportul ASF.

2,5 milioane de români, afectați de falimentul Euroins

Autoritatea de Supraveghere Financiară este acuzată că nu a intervenit pentru a gestiona un faliment previzibil, încă de anul trecut, al companiei Euroins. ASF ar fi legitimat, astfel, activitatea societății de asigurări, care s-a prăbușit într-un moment în care 2,5 milioane de români dețin o poliță RCA la Euroins.

ADVERTISEMENT

Asta în condițiile în care Euroins este al patrulea gigant din piața de asigurări care se prăbușește sub privirile neputincioase ale ASF, după Astra, Carpatica și City Insurance.

Reprezentanții ASF au admis, luni, în timpul audierii din Senat, că situația de la Euroins a fost în atenția autorității încă de acum 5 ani, când deținea 80% din piața RCA, împreună cu City Insurance.

Șefii ASF știau că Euroins se va prăbuși

„Au practicat tarife foarte mici, nesustenabile, iar companiile serioase s-au retras văzând tactica acestor două companii. Imediat după venirea mea la ASF, am dispus două analize complexe pe ultimii 5 ani pentru aceste două companii. Am început o supraveghere foarte intensă”, a arătat Nicu Marcu, președinte ASF.

Acesta a mai arătat că o companie nu poate supraviețui atunci când singurul business îl reprezintă RCA. O cotă mare din piață se obține prin prețuri mici la polițe, iar ASF nu poate interveni pe tarife.

La finalul audierii din Comisia Economică și de Buget-Finanțe, directorii ASF au anunțat că nu-și vor prezenta demisiile în contextul prăbușirii Euroins, motivând că ei au fost cei care au solicitat intrarea companiei în faliment.

ADVERTISEMENT