Sport

Cum a câştigat România prima medalie de aur la JO Tokyo 2020! Simona Radiș și Ancuța Bodnar au făcut spectacol la dublu vâsle feminin. Video cu decernarea medaliilor

România a câştigat prima medalie de aur la JO Tokyo 2020, după ce Simona Radiș și Ancuța Bodnar au câştigat titlul olimpic la dublu vâsle feminin.
28.07.2021 | 04:12
Cum a castigat Romania prima medalie de aur la JO Tokyo 2020 Simona Radis si Ancuta Bodnar au facut spectacol la dublu vasle feminin Video cu decernarea medaliilor
ADVERTISEMENT

Fanii canotajului românesc şi nu numai s-au trezit cu noaptea în cap pentru a vedea cum Simona Radiș și Ancuța Bodnar scriu istorie pentru România la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Mari favorite în finală, cele două şi-au respectat statutul şi au cucerit titlul olimpic fără emoţii.

Cum a câştigat România prima medalie de aur la JO Tokyo 2020. Simona Radiș și Ancuța Bodnar au scris istorie în plină noapte

Echipajul României a început finala la dublu vâsle feminin pe culoarul 4, după ce în calificări şi semifinale au obţinut cei mai buni timpi, fără ca adversarele să crâcnească. Situaţia s-a repetat şi în finala de miercuri, începută la ora 3:18, când Simona Radiș și Ancuța Bodnar au făcut o cursă perfectă.

ADVERTISEMENT

În startul cursei de la dublu vâsle feminin, echipajul României a pornit perfect, iar la primul checkpoint avea un avans de 1 secundă şi 44 de sutimi faţă de Olanda. Cu un stroke foarte bun, Simona Radiș și Ancuța Bodnar au continuat să se distanţeze faţă de adversare.

La mijlocul cursei, România avea deja un avans confortabil de 3 secunde şi 19 sutime faţă de Noua Zeelandă şi era clar că Simona Radiș și Ancuța Bodnar vor obţine medalia de aur, prima a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

ADVERTISEMENT

Al treilea checkpoint şi ultimul a adus din nou confirmarea că Simona Radiș și Ancuța Bodnar nu au rival în finala de la dublu vâsle feminin. România avea un avans de 5 secunde faţă de Noua Zeelandă, care la final s-a clasat pe locul 2. Ultima poziţie a podiumului i-a revenit Olandei, care pe final a sperat la medalia de argint.

Primul titlu olimpic la dublu vâsle feminin după 37 de ani

Simona Radiș și Ancuța Bodnar au terminat finala la dublu vâsle feminin cu 6:41.03, cel mai bun timp obţinut de un echipaj în istoria Jocurilor Olimpice la această probă. În trecut, România s-a mai impus o singură dată la dublu vâsle feminin.

ADVERTISEMENT

La Jocurile Olimpice de la Los Angeles 1984, Mărioara Popescu şi Elisabeta Lipă cucereau medalia de aur la dublu vâsle feminin. La ediţia din urmă cu 37 de ani, echipajul României nu a avut nicio emoţie pentru titlul olimpic, la fel cum s-a întâmplat şi la Tokyo.

Simona Radiș și Ancuța Bodnar, campioane europene în 2021 la dublu vâsle feminin

Performanţa de la Tokyo a fost anunţată de prestaţiile de la Campionatul European din aprilie 2021. La Varese, Simona Radiș și Ancuța Bodnar au cucerit titlul continental la dublu vâsle feminin, cu 6:49.84, şi au întrecut echipajele din Lituania şi Marea Britanie, medaliate cu argint, respectiv bronz.

ADVERTISEMENT

De altfel, la Varese, Simona Radiș și Ancuța Bodnar şi-au apărat titlul european obţinut în octombrie 2020, la Poznan, când au câştigat finala detaşat şi au surclasat Olanda şi Franţa.

În 2019, la Campionatul Mondial de la Ottensheim, Simona Radiș și Ancuța Bodnar au obţinut medalia de argint, fiind întrecute de echipajul din Noua Zeelandă, care acum, la Tokyo, a fost învins de România.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, România a mai câştigat o medalie de argint, prin Ana Maria Popescu la spadă.

ADVERTISEMENT