Sport

Cum a construit Mircea Lucescu Rapidul modern. „Am avut nevoie de 3 jucători și i-am adus. Fără ei nu aș fi reușit”

Mircea Lucescu a subliniat importanța axului central realizarea marilor performanțe. Atât la Rapid, cât și la Dinamo, Lucescu a folosit cu succes această strategie.
02.01.2024 | 22:48
Cum a construit Mircea Lucescu Rapidul modern Am avut nevoie de 3 jucatori si iam adus Fara ei nu as fi reusit
SECRETUL SUCCESULUI lui Mircea Lucescu la Rapid Ce jucatori I-AU ADUS TITLUL in 1999. foto: colaj fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu, cel mai titrat tehnician român din istorie, și-a lăsat amprenta asupra Rapidului în perioada sa ca antrenor în Giulești. Între anii 1997 și 2000, Lucescu a câștigat Cupa în 1998, titlul de campioană și Supercupa, ambele în 1999.

Mircea Lucescu, o legendă a Rapidului

“Am avut atunci nevoie de 3 jucători. Fără Rednic, Lupu și Sabău nu aș fi reușit. Și când am luat Dinamo, la fel, schimb de generații, poate o să mă duc să discut că e echipa mea. Și acolo a fost la fel erau toți jucători de provincie.

ADVERTISEMENT

Când am ajuns și am văzut mașini înregistrate din alte părți, m-am dus la echipa de copii. Am organizat să vină echipa de copii a lui Ajax și am făcut un turneu la Brașov. Mă ocupam, eram la antrenament la ei.

Aveau 13-14 ani, când au ajuns la 15-16, pe Lupescu l-am luat la echipa mare. Peste tot m-am preocupat foarte tare de jucătorii tineri. Am plecat de la Dinamo Kiev dar am lăsat o echipă nouă”, a declarat Mircea Lucescu.

ADVERTISEMENT

Ultima formație pregătită de Mircea Lucescu a fost Dinamo Kiev

În sezonul 1998-1999, în ciuda proiectului început la Rapid, Mircea Lucescu a plecat la Inter Milano. Mandatul a fost unul scurt, iar într-un gest neașteptat, s-a întors în Giulești în etapa a 27-a a acelui sezon.

Ultima echipă pregătită de Mircea Lucescu a fost Dinamo Kiev, acolo unde a ajutat la promovarea jucătorilor autohtoni. La Dinamo Kiev, Mircea Lucescu a petrecut 3 ani de zile.

ADVERTISEMENT

“Este echipa numărul 1 în lume ca jucători de academie. În institutul de statistică, erau 82.9% minute jucate în campionat de jucători din academie. Au plecat 14 jucători și ei ușor ușor au urcat. 

La Șahtior am făcut 275 de meciuri amicale. Sigur, făceam de așa natură ca să nu ajung la accidentări sau epuizare. Schimbam între ei. Mă uit la Răzvan care a păstrat această filosofie, el la fiecare meci schimbă 6 jucători, ține un grup compact. Și atunci asta creează un grup puternic.

ADVERTISEMENT

Cu Rapid, sigur, am exagerat puțin. Din dorința mea de a îi scoate la suprafață, în finala cu Steaua în Cupă cine a ratat penalty, Pancu și Bundea. Mi-a părut rău pentru schimbările făcute, era un titlu pe care îl meritam. Am avut și un arbitraj, francezul acela…

Vreau să văd meciul acesta. Și meciul de Supercupă aș vrea să îl văd. Aș vrea să le văd când am timp, pentru că trăim și din nostalgia momentelor frumoase. Din fotbal tot ce rămâne sunt momentele frumoase”, a completat Mircea Lucescu.

„Suflet de Rapidist” se vede în fiecare marți, ora 13:30, după FANATIK SUPERLIGA. Emisiunea poate fi urmărită în direct pe www.fanatik.ro. În premieră, emisiunea poate fi vizionată în fiecare joi, ora 10:30 pe canalul de Youtube FANATIK și pagina de facebook Horia Ivanovici.

Strategia lui Lucescu

ADVERTISEMENT