ADVERTISEMENT
News

Cum a devenit fasolea cu cârnați mâncarea tradițională de 1 Decembrie

Autor: Cerasela Stafie | 01.12.2020 | 08:00
Cum a devenit fasolea cu cârnați mâncarea tradițională de 1 Decembrie
Cum a devenit fasolea cu cârnați mâncarea tradițională de 1 Decembrie Sursa foto: Inquam Photos

Cum a reușit fasolea cu cârnați să ajungă mâncarea tradițională a Zilei Naționale este un mister pentru cei mai tineri dintre români, în schimb ce seniorii își amintesc că, în urmă cu 20 de ani, se lansa această idee de către un post de televiziune.

ADVERTISEMENT

Celebrul preparat nu a fost întotdeauna tradițional zilei de 1 Decembrie, deși multe voci susțin varianta conform căreia fasolea era un aliment de bază și cel mai gustos produs în popotele militare, dar servită ca ciorbă. Iahnia de fasole era considerată mai dificil de preparat și mai costisitoare.

Cuvântul „iahnie” provine din limba turcă, iar preparatul în sine a ajuns în bucătăriile românești de la nemți, unguri și turci.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns fasolea cu ciolan sau cu cârnați mancarea tradițională de 1 Decembrie

Deși era un preparat popular al soldaților români în ambele războaie mondiale, mâncarea de fasole nu este tipic românească, fiind împrumutată de la vecinii unguri, de la germani sau de la turci. Totuși, adaosul de cârnați sau de ciolan este reprezentativ țării noastre.

Preparatul este foarte polular pe întreg teritoriul României, dar modul în care acesta a ajuns tradițional pentru 1 Decembrie nu are nicio legătură cu tradiția.

ADVERTISEMENT

Cu 20 de ani în urmă, postul de televiziune Pro TV își serba primii 5 ani de existență în aceeași zi în care toți românii sărbătoreau Ziua Națională. Cu acest pretext, reprezentații respectivei televiziuni au lansat „Marea Ciolaniadă!” și au transmis întreaga zi cu această siglă.

Locuitorii Capitalei erau așteptați la sediul din Pache Protopopescu pentru o porție de fasole cu ciolan, iar cei mai pricepuți bucătari erau invitați să-și etaleze talentele culinare cu „cea mai gustoasă şi arătoasă fasole cu ciolan la purtător”. 

ADVERTISEMENT

Evenimenul a fost promovat intens, cu câteva zile înainte de debutul acestuia, iar modul în care a prins la public a fost unul uimitor. Acesta s-a repetat în anii următori, ideea fiind preluată și de primăriile din București. Astfel, românii au îndrăgit ideea unei mâncări tradiționale pentru această zi, fără să fie vorba de vreo tradiție.

Cum se prepară tradițional fasolea cu ciolan sau cu cârnați

Tradiția provenită de pe vremea în care fasolea era aliment de bază pentru armată spune că mâncarea este mult mai gustoasă dacă este preparată în oale sau cazane mari. Bobul trebuie să fie mare și alb și, pentru o gătire mai ușoară, e bine să fie lăsată la înmuiat în apă rece.

ADVERTISEMENT

Pe lângă fasole (care o să fie fiartă în prealabil), mai avem nevoie de cârnați afumați (sau ciolan), ceapă, usturoi, ardei, cimbru, slană, pastă de tomate sau suc de roșii, sare și piper.

Slana și legumele, tocate mărunt, se vor toca și se vor pune la călit împreună. După ce legumele s-au înmuiat și slana s-a topit, se va adăuga fasolea și cimbrul, iar apoi pasta de tomate sau sucul de roșii. Se vor lăsa pe foc până ce toate ingredientele sunt fierte, iar la sfârșit se va adăuga sare și piper, după gust, și cârnații tăiați rondele.

ADVERTISEMENT

Dacă preferați fasolea cu ciolan, acesta trebuie fiert împreună cu boabele de fasole, iar carnea o să fie desprinsă de pe os și adăugată în iahnie, în cursul preparării acesteia.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!