News

Cum a făcut Elena Udrea rost de bani în Costa Rica, deși avea toate conturile blocate. Dezvăluiri în premieră: ”I-am dat cardul meu”

Soția unui fost șef din Serviciul Român de Informații a făcut declarații-bombă în legătură cu Elena Udrea, în fața instanței.
02.02.2023 | 09:33
Cum a facut Elena Udrea rost de bani in Costa Rica desi avea toate conturile blocate Dezvaluiri in premiera Iam dat cardul meu
Elena Udrea ar fi avut acces la un cont din România, deținut de fosta ei parteneră de afaceri, Lia Stanca / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Surprize mari în procesul în care Elena Udrea și-a dat în judecată asociata de la Boghiș Băi, Lia Stanca și pe fiica acesteia, Nadine. Până acum se știa că Udrea încearcă să-și salveze o parte din investiția făcută pe vremea când era ministru, însă, în realitate, obiectul dosarului este cu totul altul.

Elena Udrea și-a vândut afacerea cu 500.000 de euro, sub ochii procurorilor

Pe 14 februarie 2023, Tribunalul Sălaj trebuie să se pronunțe într-o speță destul de încurcată, care scoate la iveală mecanismele financiare prin care Elena Udrea a reușit să facă rost de bani în timpul exilului din Costa Rica, deși în acel moment, averea și conturile îi erau sechestrate.

ADVERTISEMENT

În aprilie 2018, Elena Udrea a ieșit din acționariatul societății SC Tim Rail Cargo SRL, acolo unde era asociată în părți egale cu Valeriu Trică (fostul șef al regionalei CFR Timișoara), Oana Popoviciu (soția lui Alin Popoviciu, fost deputat PDL) și Flavius Ranga (om de afaceri din Timișoara).

Tranzacția a avut loc la doar câteva zile după ce ÎCCJ a condamnat-o pe Udrea în dosarul Gala Bute (dosar rejudecat ulterior) și la câteva luni după ce fugise în Costa Rica. Pentru partea ei, fostul ministru a primit 500.000 de euro.

ADVERTISEMENT

O jumătate de milion de euro, ”ascunși” în contul fiicei unui fost șef SRI

Nu este foarte clar cum de aceiași procurori care puseseră sechestru pe acțiunile Elenei Udrea la Boghiș Băi, nu au procedat la fel și în cazul Tim Rail Cargo. Cert este că afacerea a fost o gură de oxigen pentru Elena Udrea, care avea nevoie de lichidități pentru a se putea întreține la 11.000 km de casă.

Cu autoritățile pe urmele ei, Elena Udrea a apelat la un ”mic artificiu”. Ea a convenit cu Valeriu Trică, cel care i-a preluat părțile sociale, să nu-i vireze banii direct ci într-un cont indicat de ea.

ADVERTISEMENT

Suma respectivă au ajuns în contul fiicei Liei (asociată din Boghiș Băi) și a fostului ofițer SRI, Viorel Stanca (fost lider PDL Sălaj, prezent în Top 300 Capital, cu o avere de 25 milioane euro, în 2016).

Banii urmau să fie returnați până la finalul anului 2019

Informația, ținută ”la secret” până acum, apare în cererea pe care Elena Udrea a adresat-o instanței în procesul civil cu Veronica (Lia) și Nadine Stanca. Potrivit documentului consultat de FANATIK, fostul ministru a solicitat restituirea sumei de 350.000 de euro, care a făcut obiectul unui împrumut de 500.000 de euro, parafat pe 17 iulie 2018, la câteva săptămâni după ce banii fuseseră virați în trei tranșe (între 12 iunie și 29 iulie 2018).

ADVERTISEMENT

”La data de 17.07.2018 între reclamantă şi domnul T.I.V. a fost încheiat un contract de cesiune de părţi sociale care a avut ca obiect transferarea dreptului de proprietatate de la reclamantă către T.I.V. asupra tuturor părţilor sociale deţinute de către reclamantă în schimbul plăţii de către acesta din urmă a sumei de 500.000 de euro.

În urma unei înţelegeri prealabile dintre reclamantă şi pârâta- Stanca Veronica Elena şi anume aceea de a-i remite cu titlu de împrumut suma de 350.000 de euro, parte integrantă a sumei de 2.350.500 lei, reclamanta i-a cerut domnului T.I.V. să facă plata celor 500.000 euro echivalentul a 2.325.000 lei, reprezentând preţul părţilor sociale vândute către aceasta, direct în contul pârâtei- Stanca Nadine-Magda la solicitarea pârâtei- Stanca Veronica Elena, urmând ca pârâtele să-i restituie aceeaşi sumă de bani până la data de 31.12.2019”, se arată în dosar.

Lia Stanca spune că, de fapt, Udrea îi era datoare

Problema este că respectivul contract nu a existat niciodată transpus în formă fizică, Elena Udrea fiind în acel moment în Costa Rica. Avocatul fostului ministru a depus la dosar o serie de schimburi de mesaje de tip e-mail, pe care le-a prezentat sub formă de înțelegere între cele două părți.

Mai mult, partenera Elenei Udrea susține că, în realitate, ea este cea care a susținut-o pe aceasta financiar în perioada în care se afla în Costa Rica și că, de fapt, fostul ministru îi datora bani.

”… realitatea este alta, reclamanta se afla în Costa Rica şi primea sume de bani ca să se întreţină de la pârâtă, deoarece avea sechestru pe toate bunurile şi avea nevoie de o justificare pentru banii primiţi.

Înţelege că se încearcă denaturarea realităţii şi obţinerea unor foloase necuvenite care nu pot să fie recuperate dintr-un alt dosar, respectiv o investiţie realizată de către Udrea Elena în societatea Băi Boghiş care nu o să mai poată fi recuperată pentru că societatea a intrat în faliment (…)”, a mai arătat avocatul familiei Stanca în instanță.

În replică, avocatul Elenei Udrea a arătat că ”este vorba de sumă de bani foarte mare care a intrat în contul pârâtei, cu o explicaţie. Această sumă nu a intrat în cont pur şi simplu, nu i-a câştigat, nu i-a primit drept plată, i-a primit cu indicaţia expresă ca fiind banii reclamantei Udrea Elena, cu înţelegeri prealabile, prin urmare acesta este obiectul contractului”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Fosta parteneră a Elenei Udrea, în instanță: ”Era nevoie de o justificare”

Modalitatea în care Elena Udrea a avut acces la bani a fost explicată chiar de Lia Stanca, în timpul unei audieri. Ea le-a povestit judecătorilor că i-a pus la dispoziție un card propriu, care avea acces la un cont făcut pe numele fiicei sale. Ea spune, însă că i-a oferit ajutorul ”din prietenie” și nu pentru că ar fi avut o datorie aceasta.

”Pârâta Stanca Veronica arată că sumele transferate de către dl. T. în contul fiicei sale nu au legătură cu suma împrumutată ulterior, doar că fiind apropiate ca şi dată şi negăsind o formă de justificare a utilizării cardului de către Elena Udrea au încercat să ajungă la o înţelegere.

Arată că nu a existat un contract de împrumut au fost nişte discuţii, nişte propuneri de justificare a sumelor de bani pe care ulterior perioadei iulie 2018-mai 2019 reclamanta i-a folosit în Costa Rica, de pe cardul pârâtei.

Era nevoie de o justificare deoarece pe de o parte şi ca o sumă de bani de care reclamanta spunea că ar avea nevoie de ei în Costa Rica şi ca pârâta să ştie cam de ce sumă de bani ar fi nevoie să o ajute în continuare, era o rugăminte a acesteia şi nu era administratorul sumelor de bani ale reclamantei.

Reclamanta i-a restituit un împrumut, era clar că pârâta deţinea acei bani sau parte din acei bani iar reclamanta ştia că poate să o ajute la acel moment cu sume de bani în continuare”, a explicat Stanca.

Avocat: ”Udrea s-a întreținut pe toată perioada sechestrului din sume de bani de la pârâtă”

La termenul din decembrie, instanța a respins cererea avocatului Liei Stanca de emitere a unei adrese către BRD, care să dovedească faptul că aceasta i-a transferat sume de bani soțului Elenei Udrea, Adrian Alexandrov. Aceasta susține că s-a apelat la această variantă după ce cardul aflat în posesia Elenei Udrea a expirat și nu i s-a mai putut transmite altul. Magistrații spun că această adresă este inutilă cauzei.

”În esenţă, reclamanta s-a întreţinut în toată perioada ulterioară sechestrului penal în principal cu sume de bani care proveneau de la pârâtă în considerarea relaţiei de prietenie care este consecutivă colaborării în societatea Băi Boghiş”, a concluzionat avocatul Liei Stanca.

Elena Udrea plătea 1.100 de euro chirie, în Costa Rica

Elena Udrea a locuit, în perioada în care a stat în Costa Rica, într-un complex de apartamente din zona Rohrmoser, Pavas, unde plătea chirie în jur de 1.100 de euro pe lună.

Jurnaliștii de la Diario Extra au scris că Elena Udrea și prietena ei, Alina Bica, închiriaseră și alte apartamente, și obișnuiau să schimbe locațiile zilnic. Ele foloseau ”mașini moderne” și mâncau la cele mai bune restaurante din vestul capitalei San Jose.

Potrivit relatărilor presei, Udrea și Bica plăteau întotdeauna cu bani cash pe care îi primeau de la un ”presupus compatriot”. Contrar afirmațiilor cuprinse în dosar, publicația citată nota că cele două evitau tranzacțiile bancare și ”nici măcar nu se apropiau de bancomate”.

ADVERTISEMENT
Tags: