News

Cum a făcut un cerșetor din Iași aproape 500 de lei în 3 ore. Poliția l-a lăsat fără bani

Un cerșetor din Iași a adunat aproape 500 de lei în doar 3 ore. Spre ghinionul său, Poliția l-a lăsat fără bani.
23.06.2021 | 13:45
Cum a facut un cersetor din Iasi aproape 500 de lei in 3 ore Politia la lasat fara bani
ADVERTISEMENT

”Meseria” de cerșetor pare una extrem de profitabilă pentru unele persoane. Un cerșetor din municipiul Iași a adunat aproape 500 de lei în doar trei ore.

Din păcate pentru el, acesta a fost depistat de polițiștii locali, iar suma i-a fost confiscată. În aceste condiții, oamenii legii îi roagă pe cetățeni să nu mai încurajeze cerșetoria.

ADVERTISEMENT

Cum a adunat un cerșetor din Iași aproape 500 de lei în 3 ore

Duminică, 19 iunie, în doar 3 ore, un cerșetor a strâns mai multe jumătate din pensia minimă acordată în țara noastră. Acesta a strâns 463 de lei din mila trecătorilor.

Potrivit autorităților locale, cerșetorul, care este invalid, beneficiază de ajutor financiar din partea statului, de însoțitor plătit, transport gratuit urban și interurban, dar și de scutirea de la plata taxelor și impozitelor.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestei situații nu tocmai dificile, acesta preferă să beneficieze și de un ”ajutor” în plus: donațiile oamenilor.

”Menționăm faptul că persoana în cauză nu a putut prezenta un document care să ateste că este inapt pentru a munci. Poliția Locală Iași roagă cetățenii municipiului, dar și turiștii să nu mai încurajeze fenomenul cerșetoriei”, este comunicatul transmis de polițiștii locali, conform Bzi.

ADVERTISEMENT

Cerșetoria, o problemă majoră și în Brașov

Nu doar autoritățile din Iași se confruntă cu fenomenul cerșetoriei. Abia scăpați de restricțiile din pandemie, proprietarii de localuri din Brașov încearcă să rezolve problema cerșetoriei și au organizat recent un protest.

”Vedem zilnic foarte mulți copii care sunt obligați să facă acest lucru, iar asta este o problemă”, a declarat Ștefan Gleveșeanu, administratorul unui local.

ADVERTISEMENT

De la începutul anului 2021, Poliția Locală Brașov a emis 500 de sancțiuni, iar amenzile însumează peste 200.000 de lei. În același timp, Protecția Copilului a încercat să se ocupe de ocrotirea copiilor trimiși la cerșit, în stradă.

”În anul acesta, până în luna mai, am avut 11 acțiuni, 15 copii identificați dar am putut să preluăm în sistemul de protecție doar doi copii”, a declarat Mihai Priboi, director adjunct Protecția Copilului Brașov.

Pe de altă parte, cei de la Primăria Brașov spun că aceste sancțiuni nu-și ating scopul. ”Pe de o parte, cei care cerșesc nu au bani să le plătească și nu sunt afectați din punct de vedere financiar. Instanțele pot doar să îi condamne la muncă în folosul comunității. Nu au ce să le facă”, a spus Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov.

ADVERTISEMENT
Tags: