FANATIK îți spune cum a fost copilăria lui Nicolae Ceaușescu, fostul președinte al României, condamnat la moarte și executat alături de soția, Elena, în urma evenimentelor din decembrie 1989.
Interesant este că fostul lider al comuniștilor nu a avut parte de o atmosferă prea frumoasă acasă. Părinții lui au dus un trai modest, un trai în care lipsurile parcă se îngrămădeau asupra unei familii ce avea să devină cea mai importantă din țară.
Un detaliu aparte ține chiar de ziua de naștere a viitorului conducător suprem. Astfel, în timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, întreaga țară îl sărbătorea pe acesta pe 26 ianuarie.
Totuși, în perioada postdecembristă a fost prezentat Registrul stării civile, un registru care arată că Ceaușescu s-a născut cu 3 zile mai devreme, mai exact pe data de 23 ianuarie 1918.
Familia Ceaușescu a fost o familie de țărani cu nu mai puțin de 10 copii. Tatăl său, Andruță, avea 3 hectare de pământ, dar și câteva oi și își mai susținea familia din croitorie.
Și cam aici se termină lucrurile bune despre părintele viitorului președinte. De-a lungul timpului, mai multe voci l-au acuzat pe acesta. De altfel, chiar preotul din Scornicești spunea despre tatăl lui Nicolae Ceaușescu că „nu se interesa de copiii lui; fura, bea, sărea la bătaie și înjura…”.
Culmea este că Andruță Ceaușescu provenea dintr-o familie de păstori din Polovragi, Județul Gorj și a fost un aprig susținător al lui Ion Mihalache și al Partidului Țărănesc. Pentru o scurtă perioadă, acesta a ajuns chiar și primar în satul de baștină al dictatorului.
Arhitectul Camil Roguski, un fost un apropiat al cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu a notat în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”, că tatăl liderului PCR a continuat să fie un om umil chiar și după ce fiul său a ajuns la conducerea țării.
„Acela era un bătrân simplu de tot, credincios, pâinea lui Dumnezeu. M-am întâlnit odată cu el și mi-a zis: ‘Băi, ce noroc am avut eu cu băiatul ăsta, că eram niște amărășteni!”, scria Roguski.
Mama lui Nicolae Ceaușescu, Alexandrina, născută Lixandra, era considerată o femeie supusă și muncitoare. Casa în care a copilărit viitorul tiran avea două camere, iar mâncarea de bază era mămăliga.
Un apropiat al familiei, Marius Marinescu, prezent chiar în casa viitorului președinte a relatat dificultatile pe care acesta le-a întâmpinat în copilărie. „Mama lui Ceaușescu gătea într-un fel de șemineu. Aveau două camere, cu pământ pe jos, se adunau toți în jurul unei mese mici de lemn, mâncau lapte cu mămăligă, erau foarte săraci. Erau zece frați, unul a murit din pruncie”, a zis acesta.
Se știe despre Nicolae Ceaușescu că a făcut patru clase la școala din sat, una în care învățătorul preda într-o sală cursuri simultane pentru elevii mai multor clase. Nu a avut cărți și adesea mergea la școală desculț neștiind ce destin avea să aibă în față.
Oamenii din sat au spus despre el că nu avea prea mulți prieteni, era nervos și, adeseori, imprevizibil. La vârsta de 11 ani, după ce a terminat școala primară, Ceaușescu a plecat la București, unde s-a angajat ca ucenic de cizmar. În noiembrie 1933 avea să devină membru al Uniunii Tineretului Comunist din România, formațiune politică aflată în ilegalitate la acea vreme.