News

Cum a fost distrus un oraș din SUA din cauza minciunii unei femei. Un secol de la masacrul din Rosewood

În urmă cu 100 de ani, o minciună a dus la un masacru. O femeie albă a declarat că un bărbat de culoare a bătut-o, ceea ce a dus la zile de violență rasială în micul oraș Rosewood.
14.01.2023 | 11:12
Cum a fost distrus un oras din SUA din cauza minciunii unei femei Un secol de la masacrul din Rosewood
Comunitatea din Rosewood a fost distrusă din cauza unei minciuni Foto: Bettmann/CORBIS, Jessica Glenza / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În anii de după Primul Război Mondial, o comunitate de culoare prospera în orașul Rosewood din centrul Floridei, când o gloată de albi, condusă de animozitatea rasială, a decimat întreaga comunitate în câteva zile.

Cum a fost distrusă o comunitate din cauza unei minciună

Rosewood a devenit locul unui masacru îngrozitor în urmă cu 100 de ani, în prima săptămână din ianuarie 1923. Acest oraș rural a fost una dintre numeroasele comunități de negri din SUA care au suferit violențe rasiale și distrugeri în perioada de după Primul Război Mondial.

ADVERTISEMENT

Actele de violență rasială au dus la pierderea oportunităților economice și la inegalitate pentru generații întregi de oameni de culoare.

În momentul masacrului, în Rosewood, un oraș din districtul Levy situat la aproximativ o oră la sud-vest de Gainesville și la aproximativ 10 kilometri de Golful Mexic, locuiau aproximativ 200 de persoane.

ADVERTISEMENT

În Rosewood locuiau în majoritate familii de negri, care erau proprietari de terenuri, fermieri și lucrau la o fabrică de cherestea din apropiere.

Violențele au izbucnit pe 1 ianuarie 1923, când o femeie albă din orașul Sumner, aflat în apropiere, a afirmat că a fost agresată de un bărbat de culoare, potrivit istoricilor.

ADVERTISEMENT

Un grup de oameni din Sumner, care avea o populație majoritar albă, a început să îl caute pe presupusul și neidentificatul bărbat, transformându-se într-o mulțime violentă care a terorizat orașul timp de o săptămână.

Cel puțin opt persoane au fost ucise, dintre care șase persoane de culoare și două persoane albe. Case, întreprinderi și biserici au fost incendiate, iar locuitorii de culoare au fugit în mlaștini, stabilindu-se ulterior în Gainesville și în alte orașe.

ADVERTISEMENT

Maxine D. Jones, istoric la Universitatea de Stat din Florida, care a fost cercetătorul principal al unui studiu despre masacru comandat de legislativul din Florida în 1993, a declarat că masacrul a distrus întreaga comunitate și a fost cu greu discutat de supraviețuitori și istorici timp de ani de zile.

“Povestea a fost îngropată timp de aproape 70 de ani”, a spus Jones. “Am recuperat această poveste și este important să ne amintim trecutul, nu putem uita trecutul, indiferent cât de urât este acesta.”

Tragedie unică în istoria Floridei

Legiuitorii statului au descris masacrul drept o “tragedie unică în istoria Floridei” și au recunoscut că nimeni nu a fost tras la răspundere pentru aceasta.

În 1994, guvernatorul de atunci al Floridei, Lawton Chiles, a semnat o lege pentru a-i despăgubi pe supraviețuitori și pe urmașii acestora. Legea 591 din Florida este considerată un model de reparații pentru americanii de culoare.

În legislație se spunea că oficialii locali și de stat erau conștienți de conflictul din Rosewood “și au avut suficient timp și posibilitatea de a acționa pentru a preveni tragedia și, cu toate acestea, nu au acționat pentru a o preveni; un întreg oraș a fost distrus, iar locuitorii săi au fost uciși sau au fugit, pentru a nu se mai întoarce niciodată”.

Autoritățile “nu au reușit să investigheze în mod rezonabil chestiunea, nu au reușit să-i aducă pe făptași în fața justiției și nu au reușit să securizeze zona pentru întoarcerea în siguranță a locuitorilor strămutați”, se arată în proiectul de lege.

Proiectul de lege a acordat plăți de 150.000 de dolari supraviețuitorilor care pot dovedi că au deținut proprietăți în timpul masacrului și a înființat un fond de burse pentru descendenții lor care au frecventat colegii de stat.

Cel puțin 297 de studenți au primit bursa Rosewood începând din 1994, potrivit unui raport din 2020 al Washington Post.

Masacrul, dramatizat în 1997

“Banii sunt deseori modul în care ne revanșăm față de oameni, este una dintre modalitățile prin care încerci să faci pe cineva să fie întreg”, a declarat anterior pentru CNN Martha Barnett, o avocată pensionară din Tallahassee care reprezenta aproximativ 12 supraviețuitori ai masacrului de la Rosewood când a fost adoptată legea din 1994.

“Bani pentru proprietatea lor, bani pentru oportunitatea pierdută de a trăi o viață bună. Au pierdut oportunitatea ca prima, a doua generație de copii să beneficieze de viața de clasă de mijloc pe care o creaseră.”

Masacrul a fost dramatizat în filmul “Rosewood” din 1997, realizat de regizorul John Singleton, iar în ceea ce a fost cândva orașul înfloritor Rosewood a rămas doar un indicator istoric.

Descendenții direcți ai familiilor care au locuit cândva în Rosewood au condus lupta pentru reparații în anii 1990 și, mai recent, au fost implicați în evenimentele centenarului care au loc în această săptămână. Aceștia continuă să lucreze pentru a revendica moștenirea familiilor lor.

ADVERTISEMENT
Tags: