News

Cum a fost împușcat Arthur, cel mai mare urs din România! Detalii neştiute despre partida de vânătoare

06.05.2021 | 11:43
Cum a fost impuscat Arthur cel mai mare urs din Romania Detalii nestiute despre partida de vanatoare
Ursul Arthur a fost împușcat într-o pădure din județul Covasna. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum a fost împușcat Arthur, cel mai mare urs din România și îți prezintă detalii neştiute despre partida de vânătoare la care a participat Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, cel care a plecat acasă cu un trofeu râvnit de mulți pasionați. 

Interesant este că vânătoarea la urs e interzisă de patru ani de zile în România. Concret, fără o derogare nici nu poate fi vorba de vânători care intră în pădure cu gândul de a ucide urși.

ADVERTISEMENT

Și totuși, contra unor sume interesante, unul dintre cei mai mari urși din Carpați a fost vânat luna trecută în pădurile din Covasna.

Cum a fost împușcat Arthur, cel mai mare urs din pădurile României!

Conform informațiilor obținute de FANATIK, prințul a plătit nu mai puțin de 7.000 de euro pentru a vâna legal un urs în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Doar că, aprobarea de vânătoare era pentru o ursoaică problemă pentru care se puteau da derogări în vederea vânătorii și nicidecum pentru un asemenea urs considerat un adevărat trofeu.

Sursa foto – facebook

De altfel, chiar și prețul plătit de Emanuel von und zu Liechtenstein arată faptul că acesta trebuia să împuște alt exemplar, unul cu un punctaj mult mai scăzut.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în discuție nu poate intra decât eliminarea animalului. Vă readucem aminte că ursul, lupul şi râsul sunt specii de vânat strict protejate în România din 2016.

Anual însă sunt acordate două derogări de la lege, ce se stabilesc cu aprobarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, de regulă, în perioada 15 septembrie – 31 decembrie, respectiv 15 martie – 14 mai, pentru a fi relocate sau, atenție, eliminate, în cazul în care există un motiv obiectiv pentru acest lucru. Despre relocare, în cazul lui Arthur, nu se poate pune problema.

ADVERTISEMENT

Cum se stabilește punctajul unui urs și vânătoarea lui

Trebuie să știți că în România, conform legilor, tariful de împuşcare pentru un urs care are până în 350 de puncte este de 3.000 de euro. Situația se schimbă însă destul de mult dacă exemplarul are între 351 şi 400 de puncte.

Atunci vânătorul trebuie să scoată din buzunar nu mai puțin de 4.500 de euro. Atenție, însă! Dacă ursul are peste 400 de puncte atunci se percepe suma de 50 de euro pentru fiecare punct în plus.

Sursa foto – facebook

Arthur avea 593 de puncte dintr-un total de 600. Asta înseamnă că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein trebuia să plătească 14.150 de euro.

În plus, la toată această sumă se mai adăugau şi alte tarife, precum costul pentru organizarea vânătorii, pentru fiecare foc greşit ori tariful pentru transport.

Ce spune Romsilva despre vânătoarea urșilor din România

Dacă ne raportăm la Romsilva, Regia Naţională a Pădurilor și cea care administrează o cotă parte din fondurile de vânătoare, atunci lucrurile sunt la fel de clare.

Conform unui document postat chiar pe site-ul oficial, tariful de împuşcare pentru vânătoarea individuală a unui urs porneşte de la 5.000 de euro pentru o blană evaluată la până în 350 de puncte, iar dacă are peste 400 de puncte de la 7.000 de euro la care se mai adaugă 70 de euro pentru fiecare punct în plus.

Sursa foto – facebook

La aceste prețuri, o evaluare maximă de 600 de puncte a blănii ar putea ajunge la 21.000 de euro. Arthur, ursul împușcat de prințul Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi costat judecând după acest calcul, 20.650 de euro.

Bani la care se adaugă, după cum deja s-a stabilit, prețurile speciale de organizare a partidei de vânătoare.

Cine este prințul Emanuel von und zu Liechtenstein

Vorbim în primul rând despre un membru al monarhiei din Liechtenstein. Acesta deține un castel în Austria, în orașul Riegersburg, situat în regiunea Stiria.

„Nu sunt austriac, ci cetăţean din Liechtenstein. Există o monarhie acolo de 300 de ani. În calitate de membru al casei de guvernământ, mi se permite să port acest titlu şi este menţionat în toate documentele mele”, a declarat prințul Emanuel Liechtenstein.

Sursa foto – facebook

Interesant este că Emanuel Liechtenstein este de profesie medic. Culmea, acesta chiar profesează în jur de 70 până la 80 de zile pe an.

Prințul nu a stat o clipă pe gânduri și a transmis că nu vrea să se implice în nicio discuție pe tema ursului ucis în pădurile României.

Cum s-a desfășurat vânătoarea în care a fost ucis Arthur

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a venit în România beneficiind de derogarea oferită de ministerul mediului. Aceasta era acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui, exemplar care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

Acesta a ucis însă un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

”Am stat de vorbă cu localnicii care au raportat atacuri ale ursoacei, inclusiv cu domnul Berszan Gheorghe, cel care a cerut Asociației de Vânătoare Botos în luna ianuarie 2021 să împuște ursoaica care i-a provocat pagube în vara anului 2020.

Atât domnul Gheorghe, cât și alți săteni au gospodăriile la marginea satului, învecinându-se direct cu habitatul ursului. Niciunul nu are gard electric. De fapt niciunul nu are vreun fel de gard în partea dinspre pădure.

Niciunul nu a primit compensații pentru pagubele suferite. Niciunul nu s-a plâns de un urs mascul, ci de femele cu pui. Fiecare fermier cu care am discutat a spus că nu s-a schimbat nimic de când a fost împușcat ursul de sex masculin și că femela continuă să vină zilnic în gospodării.

Gospodăriile nu au câini din rase speciale care alungă urșii și nu implementează nicio măsură de coexistență și coadaptare. Pe domnul Gheorghe l-am rugat să își citească propria plângere făcută de domnia sa către asociația de vânătoare, dar nu a fost capabil să o facă. Uciderea lui Arthur este extrem de suspectă și este de competența poliției să facă lumina în acest caz”, a spus Gabriel Păun, Agent Green.

ADVERTISEMENT