Life

Cum a fost primit Nicolae Ceaușescu în SUA. Gardă militară de onoare, elicopter și limuzină la dispoziția președintelui României comuniste

Nicolae Ceaușescu a efectuat o vizită în SUA care a rămas în istorie. Cel mai probabil, niciun alt lider de stat nu va mai fi primit vreodată așa cum s-a întâmplat în cazul său.
03.12.2022 | 15:00
Cum a fost primit Nicolae Ceausescu in SUA Garda militara de onoare elicopter si limuzina la dispozitia presedintelui Romaniei comuniste
Cum a fost primit Nicolae Ceaușescu în SUA în 1973. Momentul va rămâne mereu în istorie. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La inițiativa președintelui american Richard Nixon, Nicolae Ceaușescu a efectuat o vizită în SUA în perioada 4-7 decembrie 1973.

Cum a fost primit Nicolae Ceaușescu în SUA

În total, în cei 24 de ani cât a stat la putere, Nicolae Ceaușescu a efectuat patru vizite în SUA, însă doar cea din 1973 a rămas în istorie.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ceaușescu nu a plecat singur, ci însoțit de Elena Ceaușescu. El a aterizat atunci la baza eriană Andrews, din apropiere de Baltimore, unde a fost întâmpinat de o delegaţie condusă de Marion Smoak, şeful Protocolului de la Casa Albă.

Garda militară de onoare l-a așteptat chiar la scara avionului, iar mai apoi, un elicopter i-a transportat pe soții Ceaușescu la complexul prezidenţial Camp David, unde au petrecut noaptea de 3 spre 4 decembrie.

ADVERTISEMENT

În cea a de doua zi, eclipoterul i-a dus pe Nicolae Ceaușescu și pe Elena Ceaușescu la Washington. Acolo, cei doi soți au fost întâmpinați de o limuzină, iar acesta a fost doar începutul.

Vizita lui Nicolae Ceaușescu va rămâne în istorie

Odată ajunși la destinație, soții Ceaușescu au fost păziți de ofițeri, îmbrăcați în uniformă de gală, până când au intrat în Casa Albă.

ADVERTISEMENT

Aceștia aveau inclusiv steagul României și cel al Statelor Unite la bandulieră și i-au condus pe cei doi spre intrarea de Sud de la Casa Albă.

Richard Nixon și soția sa i-a întâmpinat pe soții Ceaușescu, iar mai apoi, fostul președinte al României a ajuns la un podium de onoare, care era învăluit într-o catifea roșie.

ADVERTISEMENT

Dacă stăm să ne uităm la actualele vizite ale oficialilor români, inclusiv președintele Klaus Iohannis, vizita lui Nicolae Ceaușescu nici măcar nu poate să fie comparată.

Fostul președinte al României din perioada comunistă a fost așteptat și de alte oficialități federale, dar și locale, printre ele numărându-se primarul Washingtonului, secretarul departamentului de stat al SUA, dar și șeful Statelor majore reunite.

Un moment deosebit a fost cel în momentul în care militarii aflați în spatele gărzilor de onoare s-au înclinat și l-au salutat pe Nicolae Ceaușescu în momentul în care acesta a mers spre podium.

În timpul vizitei din SUA din 1973, Nicolae Ceaușescu a avut parte și de un dineu în cinstea sa și a soției sale, la Casa Albă.

ADVERTISEMENT