News

Klaus Iohannis a dat liber la exterminarea cormoranilor. Cum a jucat preşedintele după muzica lui Petre Daea

08.06.2020 | 12:24
Klaus Iohannis a dat liber la exterminarea cormoranilor Cum a jucat presedintele dupa muzica lui Petre Daea
ADVERTISEMENT

Aproape incredibil, însă FANATIK îți prezintă o situație în care președintele Klaus Iohannis a jucat după muzica lui Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii din ultima guvernare PSD! Mai exact, șeful statului a promulgat în ultima zi a săptămânii trecute Legea pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic din 2006 şi pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă din 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Cum a jucat Klaus Iohannis după muzica lui Petre Daea!

Anunțul a fost făcut chiar de Administrația Prezidențială. Până aici toate erau în regulă, doar că la o atentă privire aruncată asupra modificărilor aduse lucrurile se schimbă dramatic. Astfel, se poate observa cum în forma înaintată spre promulgare a legii este stabilită și o perioadă de vânătoare pentru cormoranul mare, perioadă stipulată între 1 septembrie şi 28 februarie.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, în expunerea de motive a actului normativ se arată că includerea cormoranului mare în lista de specii a căror vânătoare este permisă ar duce la „crearea unui echilibru stabil între populațiile de cormorani mari și sectorul pescăresc”.

Președintele a dat liber la exterminarea cormoranilor

Trebuie specificat că până la această modificare, vânătoarea cormoranului mare era interzisă. Culmea, exista și o amendă, una deloc de neglijat. 200 de euro trebuia să plătească cel care era prins ucigând cormoranii mari.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că situația cormoranilor a fost scoasă în evidență de fostul ministru al Agriculturii. Astfel, după ce a stârnit amuzament în rândul opiniei publice, Petre Daea își vede acum visul împlinit. De remarcat că social democratul a ridicat problema cormoranilor mari și la nivel european, în comisia de specialitate.

Daea nu a ezitat și a propus atunci un plan amplu de vânătoare pentru cormorani, o specie protejată la nivelul Uniunii Europene. PSD-istul le-a explicat parlamentarilor de la Bruxelles și Strasbourg că specia s-a înmulţit prea mult şi distruge acvacultura din România.

ADVERTISEMENT

De altfel, în urmă cu un an de zile, Petre Daea a stârnit hohote de râs după ce a precizat că păsările reprezintă o mare problemă pentru sectorul piscicol. ”În România, cormoranii înoată în piscină”,  a explicat fostul ministru, afirmația scriind istorie la acea vreme.

„Această problemă nu a fost dezbătută într-un mod transparent și nici nu s-a urmărit rezolvarea pe termen mediu și lung a acestui conflict, ci s-a dorit doar transmiterea unui semnal de susținere a sectorului piscicol”, a declarat Dan Hulea, director executiv al SOR.

ADVERTISEMENT

„În niciun caz nu este o soluție benefică. În primul rând că vânătoarea acestor cormorani ar putea aduce chiar și o poluare a mediului pentru că aceasta se va face cu plumb. Plumb care o să ajungă apoi în apă, n-ai cum să-l recuperezi. Nu vrem benzină cu plumb, dar acceptăm vânătoarea cu plumb?”, a spus și Mihaela Simion de la SOR pentru FANATIK.

Mai mult de atât, într-un punct de vedere trimis de Societatea Ornitologică Română către Klaus Iohannis, președintele a fost informat că datele pe care le-a primit de la parlamentarii PSD care au solicitat modificarea legii, sunt false.

“Populația de cormoran mare a depășit cu mult valorile prevăzute de art. 2 din Directiva 147/2009” nu are nici un fel de acoperire sau justificare bazată pe date sau documente care să indice un anume moment de referință de la care populația acestei specii a crescut în România. De asemenea articolul 2 nu indică un prag populațional optim care să fi fost depășit”, au transmis reprezentanții SOR.

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT