Sport

Cum a pledat Simona Halep în procesul de dopaj de la Londra. Toate detaliile de la audieri și comunicatul de ultimă oră al ANAD

Simona Halep, schimbare radicală în apărarea ei la procesul de la Londra. Dă vina pe distribuitorii de suplimente și vrea să scape fără suspendare.
30.06.2023 | 13:10
Cum a pledat Simona Halep in procesul de dopaj de la Londra Toate detaliile de la audieri si comunicatul de ultima ora al ANAD
Simona Halep riscă să primească până la 4 ani de suspendare. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Simona Halep a fost audiată la Londra de către „Sport Resolutions”. Fostul număr unu mondial a apărut în fața celor trei judecători desemenați de tribunalul independent. FANATIK prezintă detalii inedite de la audierile care au durat două zile.

Simona Halep, schimbare radicală în strategia de apărare: „Suplimente nutritive contaminate achiziționate de la comercianți acreditați și certificați”

Avocații Simonei Halep, Bogdan C. Stoica și Howard Jacobs, au prezentat în fața juriului justificarea argumentată de teste de laborator: „Dopaj accidental ca forma neintenționată în care o substanță interzisă, Roxadustat, a contaminat un supliment nutritiv ingerat de Simona Halep”.

ADVERTISEMENT

Sportiva însă și-a schimbat din temelii apărarea, după ce juriștii  adoptasară ca argument: „contaminarea suplimentelor nutritive pe linia de producție”. Aceasta este noua schimbare operată la dosar și cu care Simona Halep speră să scape de suspendare: „Suplimente nutritive contaminate achiziționate de la comercianți acreditați și certificați ca distribuitori oficiali sau francizanți”, a dezvăluit ProSport.

Se pare că toate testele efectuate la un laborator din Franța pe medicamentul Evrenzo, care conține Roxadustat, au constatat dopajul numai după ce a fost mărită, substanțial, cantitatea în miligrame a comprimatelor produse și comercializate, cu prescripție medicală, inclusiv în România.

ADVERTISEMENT

Simona Halep a pledat nevinovată. Cantitatea infimă prelevată la US Open nu ar fi relevantă

Farmacocinetica medicamentului admisă ca probă justificatorie relevă un lucru extrem de interesant: „Roxadustat are un timp de înjumătățire de 15 zile. Se consideră că un medicament se elimină din organism după ce a trecut un timp de 4 ori mai mare decât timpul de înjumătățire. În cazul Roxadustat, 15 X 4 fac 60. După 60 de ore nu mai sunt șanse să mai fie găsit în organismul uman”.

Astfel, Halep a pledat nevinovată, iar juriștii au adus următoarele justificări: nu putea avea, în mod rezonabil, motive și dovezi să suspecteze contaminarea suplimentelor nutritive, nu a știut sau/și nu a bănuit că suplimentele nutritive puteau/erau contaminate, a adoptat cea mai mare precauție posibilă prin verificarea prospectului suplimentelor nutritive respective și consultarea, prin motoarele online oficiale admise de Agenția Mondială Anti-Doping, a produselor ingerate pe baza informatiilor identificate pe etichetă.

ADVERTISEMENT

Cum au susținut cauza avocații Bogdan C. Stoica și Howard Jacobs

  • Nu poartă „culpa” și nu a arătat „neglijență semnificativă” și au solicitat ca perioada de suspendare să fie redusă 100 % (doar mustrare din partea ITIA)
  • „A făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru a evita ingerarea oricărei substanțe interzise”
  • „Produsul contaminat este definit ca un produs care conține o substanță interzisă (în cazul Simonei, Roxadustat, substanță activă din medicamentul Evrenzo) care nu era stipulată pe etichetă sau în informațiile disponibile în prospect sau în urma căutărilor rezonabil repetate online/pe Internet”

„Este dificil să introduci legislație pentru a face față industriei suplimentelor. Controalele de puritate sunt foarte laxe și multe dintre suplimente sunt contaminate. Singura modalitate de a aborda problema este să folosești legile care există în prezent. Multe suplimente au substanțe care sunt supuse la legea medicamentelor și poate fi eliberată numai pe bază de rețetă, însă foarte rar se iau măsuri”.

ADVERTISEMENT

Acuzația adusă de cei trei judecători: „Suplimentele nutritive, risc pe propria răspundere”

Avocații cei mai cunoscuți care s-au ocupat de astfel cazuri și au apărat sportivi celebri, susțin că există o problemă de fond cu privire la suplimente: „Este dificil să introduci legislație pentru a face față industriei suplimentelor. Controalele de puritate sunt foarte laxe și multe dintre suplimente sunt contaminate. Singura modalitate de a aborda problema este să folosești legile care există în prezent. Multe suplimente au substanțe care sunt supuse la legea medicamentelor și poate fi eliberată numai pe bază de rețetă, însă foarte rar se ia măsuri”.

Panelul format din cei trei arbitri Sport Resolutions i-au adus însă o acuzație clară Simonei Halep: „Orice jucătoare de tenis care consumă un supliment alimentar o face pe propriul risc. Exact asta a pățit Halep a consumat suplimente contaminate cu Roxadustat și, prin urmare, și-a asumat riscul de a fi supusă sancțiunilor în temeiul Programului anti-doping de tenis.

Este responsabilitatea Simonei Halep să întreprindă propriile cercetări cu privire la utilizarea suplimentelor. ITIA nu recomandă niciun supliment. Orice jucător care consumă un supliment alimentar o face pe propriul risc. Jucătorii care consumă suplimente pot consuma din neatenție, involuntar, substanțe interzise”.

ITIA nu încurajează folosirea suplimentelor. Acestea nu sunt clasificate ca alimente

Juriul i-a transmis Simonei Halep că niciun supliment nu este garantat 100% și lipsit de riscuri și că sportiva trebuie să plătească prețul pentru că și-a asumat acest pericol: „Suplimentele trebuie privite cu prudență, deoarece există un risc substanțial de contaminare cu substanțe interzise și/sau substanțe periculoase pentru sănătate”. Aceasta a fost avertizarea ITIA citită de arbitrii „Sport Resolutions” Simonei și care a fost transmisă către forurile tenisului mondial inclusiv Asociatiei Jucatorelor Profesioniste de Tenis, WTA.

„Suplimentele nu sunt clasificate ca alimente și, prin urmare, nu sunt supuse acelorași standarde de producție. Din acest motiv, nu te poți baza întotdeauna pe lista de ingrediente”, au mai fost explicațiile oferite Simonei Halep. Juriul a adus în discuție și recomandarea tuturor forurilor internaționale, care îi sfătuiesc pe sportivi să nu folosească suplimente: „Dietă echilibrată cu alimente normale este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale”.

Același mesaj a fost transmis și de Agenția Mondiala de Integritate a Tenisului: „Datorită naturii competitive a tenisului și cerințelor sale fiziologice, nu este surprinzător faptul că unii jucători sunt tentați să ia suplimente ca parte a dietei lor pentru a maximiza performanța” .

Ba, mai mult, USADA a recomandat sportivilor să folosească suplimente alimentare produse doar de NSF Certified for Sport® pentru a limita riscurile, deoarece reglementarea lor se face doar după introducerea pe piață. În traducere, asta înseamnă că niciun organism de reglementare nu aprobă acuratețea etichetei sau siguranța conținutului înainte ca acestea să fie vândute.

Cine este avocatul Howard Jacobs

Howard Jacobs a venit special de la Los Angeles să o apere pe Simona Halep la Londra. Este considerat cel mai cunoscut avocat în cazuri de dopaj și i-a mai reprezentat pe Maria Sharapova, Roger Federer, Marin Cilic sau Varvara Lepchenko. A apărat în total peste 300 de sportivi.

  • 4 ani riscă să primească Simona Halep suspendare în urma contaminării cu Roxadustat

Comunicatul ANAD după audierile Simonei Halep: „Nu ne-am implicat în administrarea probatoriului și luarea deciziei”

Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a participat în calitate de observator la audierile Simonei Halep de la Londra. Într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial, ANAD susține că nu are nicio implicare în administrarea probelor și luarea unei decizii, iar pentru a menține integritatea procesului va păstra confidențialitatea informațiilor.

„În contextul procesului de gestionare a cazului sportivei Simona Halep, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a participat, la ședințele desfășurate în zilele de 28 și 29 iunie a.c., în calitate de observator, invitată de International Tennis Integrity Agency (ITIA).

ANAD are o prezență neutră și obiectivă în proces, fără a se implica în administrarea probatoriului și luarea deciziei, asigurându-se totodată, de derularea unui proces de audiere echitabil, în conformitate cu prevederile Standardului Internațional pentru Gestionarea Rezultatelor al Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) de către Sport Resolutions.

Precizăm că ANAD nu ia parte la luarea deciziilor, această activitate revenind în continuare autorităților competente.

Pentru a menține integritatea procesului, ANAD va păstra confidențialitatea informațiilor, a întregului proces, incluzând și dezbaterile care au avut loc pe parcursul celor două zile de ședințe de audiere. Detaliile specifice nu pot fi dezvăluite publicului sau altor părți implicate, respectând astfel prevederile legale ale Codului Mondial Anti-Doping.

Având în vedere experiența, independența și imparțialitatea celor implicați în acest proces, avem încredere că Sport Resolutions va lua o decizie motivată, pe care o va comunica sportivei, organizației anti-doping care răspunde de gestionarea rezultatelor acestui caz și altor organizații anti-doping, care au dreptul de a formula apel în temeiul art. 13.2.3 din Codul Mondial Anti-Doping”, se arată în comunicatul ANAD.

ADVERTISEMENT