Sport

Exclusiv. ITIA şi Sports Resolutions reacții în procesul de dopaj al Simonei Halep: “Va fi secret!”. Cristian Jura explică ce urmează pentru sportivă

Agenţia Internaţională de Integritate în Tenis şi tribunalul independent Sports Resolutions au reacţionat pentru FANATIK în procesul de dopaj în care este implicată Simona Halep. Cristian Jura explică etapele.
29.06.2023 | 12:04
Exclusiv ITIA si Sports Resolutions reactii in procesul de dopaj al Simonei Halep Va fi secret Cristian Jura explica ce urmeaza pentru sportiva
ITIA, reacție pentru Fanatik în scandalul de dopaj al Simonei Halep! Cristian Jura, detalii despre proces: "Va fi foarte simplu!". Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Simona Halep va fi audiată în aceste zile la Londra la 8 luni de la izbucnirea scandalului de dopaj. Românca a fost depistată pozitiv cu roxadustat după US Open 2022, dar audierea a fost amânată de câteva ori. FANATIK a solicitat puncte de vedere atât din partea ITIA, care a suspendat-o provizoriu pe Simona Halep, cât şi din partea Sports Resolutions, forul independent care va judeca acest caz.

ITIA, reacție pentru Fanatik în scandalul de dopaj al Simonei Halep: “Procesul este confidenţial şi se va desfăşura în privat!”

ITIA (Agenţia Internaţională de Integritate în Tenis) a dispus suspendarea Simonei Halep în luna octombrie a anului trecut după ce sportiva a fost depistată pozitiv cu roxadustat la US Open. Agenţia a transmis un punct de vedere pentru FANATIK în care a comunicat că procesul este unul confidenţial şi publicul nu va avea acces:

ADVERTISEMENT

“Procesul tribunalului independent este confidenţial şi se va desfăşura în privat. Ne pare rău că nu putem să fim mai deschişi în acest stadiu al procesului”, a fost reacţia celor de la ITIA pentru FANATIK.

Sports Resolutions: “Avem aceeaşi abordare pe care o aplicăm tuturor cazurilor!”

Audierea Simonei Halep va avea loc la Londra, în aceste zile, în faţa organizaţiei independente Sports Resolutions, un for de soluţionare a litigiilor din sport care operează la nivel global şi care oferă servicii de mediere, arbitraj, expertiză şi tribunal.

ADVERTISEMENT

Într-un răspuns trimis pentru FANATIK, cei de la Sports Resolutions explică faptul că nu pot da detalii despre procesele în care sunt implicaţi sportivi, indiferent dacă acele cazuri au fost finalizate sau nu:

“În calitate de organism independent, nu putem comenta niciun aspect al cazurilor, indiferent dacă acele cazuri nu au fost încă menţionate, în curs de judecare sau finalizate.

ADVERTISEMENT

Aceasta este aceeași abordare consecventă pe care o aplicăm tuturor solicitărilor externe pentru orice chestiune, pe care am încredere că le puteți aprecia. Vă mulțumim anticipat pentru înțelegere și ne cerem scuze că nu vă putem ajuta în continuare”, a fost reacţia celor de la Sports Resolutions pentru FANATIK.

Cristian Jura, expert în dreptul sportului: “Rămâne la latitudinea părţilor dacă doresc ca procesul să fie deschis publicului”

FANATIK l-a contactat pe expertul în dreptul sportului, Cristian Jura, care susţine că această “secretomanie” în ceea ce priveşte audierea este o chestiune normală, de procedură:

ADVERTISEMENT

“Nu este ceva excepţional, ci este ceva normal. Va fi secret. Inclusiv la alte instanţe sportive, procesul este confidenţial. Diferă faţă de procesele care sunt în jurisdicţia naţională unde, în principiu, oricine poate intra în sală şi să asiste. 

Aici, practic, rămâne la latitudinea părţilor dacă doresc ca procesul să fie deschis publicului, în engleză «open hearing» sau să fie secret. Este o chestiune procedurală, atâta tot”, a spus Jura.

“Audiere, pronunţare şi după ce primeşte decizia, ea se poate adresa în termen de 21 de zile şi Tribunalului de Arbitraj Sportiv”

Cristian Jura a explicat cum se va desfăşura procesul Simonei Halep, după audiere fiind aşteptată o decizie a tribunalului, care poate fi atacată de sportivă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne:

“Etapele sunt simple. Urmează audierea, tribunalul de la Sports Resolutions urmează să se pronunţe. Deci, audiere, pronunţare şi după ce primeşte decizia, ea se poate adresa în termen de 21 de zile şi Tribunalului de Arbitraj Sportiv.

Dar asta după ce ia cunoştinţă de decizie şi este nemulţumită de această decizie”, a explicat Cristian Jura pentru FANATIK, expert în dreptul sportului şi secretar de stat la CNCD.

ITIA, două capete de acuzare pentru Halep: depistată pozitiv la US Open 2022 şi iregularităţi în paşaportul biologic

Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenţia Internaţională de Integritate în Tenis, după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat la US Open 2022. Sportiva a primit înştiinţarea testului pozitiv pe 7 octombrie 2022.

În mai 2023, ITIA a venit cu noi acuzaţii pentru Simona Halep. Forul internaţional susţine că paşaportul biologic al sportivei conţine iregularităţi, iar audierea care trebuia să aibă loc în finalul lunii mai a fost din nou amânată, spre disperarea sportivei:

“Aștept să fiu judecată din luna octombrie a anului trecut. În decembrie am reușit, în sfârșit, datorită experților, să demonstrez că lotul de suplimente pe care îl foloseam era contaminat, de aici și rezultatul pozitiv al testului.

Acum știu cu siguranță că voi rata Australian Open, Roland Garros și Wimbledon. Nu mai menționez că am pierdut toate punctele, clasamentul. Nu doar că îmi omoară reputația, dar nici nu vreau să discut despre urmările asupra sănătății mele mentale”, a spus Simona Halep.

“Se judecă foarte târziu, dar haideţi să lăsăm să se judece şi să vorbim după. Ea trebuie să iasă cu o declaraţie după proces. Atât pot să vă spun, că au ţinut-o prea mult. Lăsăm să o audieze întâi, chiar dacă este foarte târziu. Trebuie să ne spună şi ei de ce nu au audiat-o până acum”, Ilie Năstase pentru FANATIK

  • 29 august 2022 este data la care Simona Halep a disputat ultimul meci
  • 31 de ani are fostul lider mondial WTA
ADVERTISEMENT