News

Cum a primit soția teroristului Omar Hayssam titlul de ”luptător pentru victoria Revoluției din 1989”. Adela beneficiază de privilegii importante

Adela Omar, soția lui Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism, primește beneficii de la statul român pentru că a fost arestată la Revoluția din decembrie 1989.
29.03.2022 | 13:21
Cum a primit sotia teroristului Omar Hayssam titlul de luptator pentru victoria Revolutiei din 1989 Adela beneficiaza de privilegii importante
Soția teroristului Omar Hayssam a primit din partea președintelui Emil Constantinescu titlu de ”Luptător pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989”
ADVERTISEMENT

Omar Hayssam, afaceristul sirian cu cetățenie română, a fost implicat în controversata răpire a jurnaliștilor români în Irak, Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion, criză care a început în martie 2005. Hayssam – căsătorit cu Adela Omar – a fost închis pe 5 aprilie 2005, însă a fost eliberat din arest în iulie 2006 și a fugit imediat din România.

Soția lui Omar Hayssam, luptător la Revoluție, a cerut custodia copiilor

Dispariția sa a provocat un scandal enorm, în urma căruia și-au dat demisia șeful SRI Radu Timofte, șeful SIE Gheorghe Fulga și procurorul general al României Ilie Botoș.  Hayssam fost dat în urmărire internațională prin Interpol, fiind acuzat de terorism. Pe 13 iunie 2007, Omar Hayssam a fost condamant în lipsă la 20 de ani de închisoare, precum și la plata unei despăgubiri de câte 2 milioane de euro pentru fiecare din cei trei jurnaliști răpiți în Irak.

ADVERTISEMENT

Omar Hayssam a fost prins de-abia în vara lui 2013, astfel că a fost predat Poliției Române pe 19 iulie 2013. Sirianul a cărui cetățenie română a fost retrasă în aprilie 2016 a intrat la închisoare pentru a-și ispăși pedeapsa, iar în penitenciar a fost condamnat în diferite cazuri de infracțiuni economice. Astfel, pe 1 noiembrie 2016, Hayssam a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 24 de ani de închisoare, sentință rezultată din contopirea pedepsei de 20 de ani din dosarul răpirii jurnaliștilor, cu cele din dosarele de delapidare, înșelăciune și bancrută frauduloasă din dosarele Manhattan, Volvo și Foresta Nehoiu.

În prezent, Omar Hayssam își execută pedeapsa în penitenciarul de maximă siguranță Mărgineni, din județul Dâmbovița.  Sirianul are o familie numeroasă, soția sa, românca Adela, dăruindu-i nu mai puțin de 7 copii. Familia lui Omar a părăsit și ea România în 2006, stabilindu-se în Siria, la rudele lui Hayssam, dar a revenit ulterior în țară.

ADVERTISEMENT

În perioada în care Omar Hayssam era dat în urmărire internațională, iar familia susținea că nu știe nimic despre el, Adela Omar a cerut în instanță custodia copiiilor, din care 5 erau minori, pentru a nu mai avea nevoie de semnătura soțului la întocmirea a diverse acte. Numele soției lui Omar Hayssam apare și într-un alt context, cel al Revoluției din 1989.

Numele Adelei Omar apare în anexa decretului semnat în anul 2000 de președintele Emil Constantinescu

Pe 7 martie 2000, Monitorul Oficial, consultat de FANATIK, a publicat decretul nr. 37 din 26 februarie 2000, emis de președintele României, Emil Constantinescu, privind conferirea titlului de Erou-Martir al Revoluției Române din Decembrie 1989 și a titlului de Luptător pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989. Decretul cuprinde două anexe în care se regăsesc trei categorii de revoluționari: eroi martiri (cei uciși, ai căror urmași beneficiază de drepturi), luptători pentru victoria Revoluției Române – răniți și luptători pentru victoria Revoluției Romîne – reținuți.

ADVERTISEMENT

Numele Adelei Omar, care avea 23 de ani la Revoluție, se regăseșe printre cele ale revoluționarilor reținuți în 1989. Acest titlu a fost atribuit “celor care au fost reținuți de forțele de represiune ca urmare a participării la acțiunile pentru victoria Revoluției”. Adela s-a înscris, după 1989, în Liga Națională a Luptătorilor pentru Victoria Revoluției și a Cinstirii Eroilor Martiri, asociație care a propus-o pentru primirea acestui titlu.

Astfel de decrete au fost emise de mai multe ori după 1989, creând controverse în societate, mai ales că s-a dovedit că multe asociații ale luptătorilor la Revoluție emiteau certificate de revoluționari unora care nu participaseră la evenimentele de atunci. Conform legii nr.341/2004, persoanele care au obținut titlurile prevăzute au dreptul la o indemnizație lunară reparatorie, calculată prin aplicarea unor coeficienți asupra salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

ADVERTISEMENT

Care sunt drepturile de care beneficiază Adela Omar

Adela Omar, la fel ca alți luptători la Revoluție, mai beneficiază de următoarele drepturi: “prioritate în asigurarea unei locuințe din fondul disponibil de locuințe sociale, în localitatea de domiciliu, dacă nu au deținut în proprietate o altă locuință până la data atribuirii; cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitație, din fondul de stat, a unui spațiu comercial sau de prestări servicii corespunzător, cu o suprafață utilă de până la 100 mp sau concesionarea ori închirierea cu prioritate, fără licitație, a unei suprafețe de teren de până la 100 mp din domeniul public pentru construirea unui spațiu comercial sau de prestări servicii”.

Alte drepturi, conform FANATIK, sunt următoarele: „acordarea unei subvenții de stat egale cu 50% din dobânda aferentă unui credit bancar de până la 20.000 euro, contractat pentru cumpărarea sau construirea unei locuințe în localitatea de domiciliu, dacă nu au deținut sau nu dețin o proprietate locativă; atribuirea în proprietate a 10.000 mp de teren în extravilan și 500 mp de teren în intravilan – acesta din urmă pentru destinația de locuință, dacă nu a avut sau nu are în proprietate un alt spațiu locativ; accesul gratuit la medicamente, prin medicul de familie, costul integral al acestora fiind suportat din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate”

În fine, în lege se mai prevăd “acordarea unei indemnizații lunare, adăugată la pensia pentru limita de vârstă, echivalentă cu un coeficient de 0,6; pensionarea cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard, prevăzută de lege; scutirea de la plata taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune și de televiziune, pentru cei cu venituri lunare mai mici decât salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”.

ADVERTISEMENT