Un apel la 112 anunța, pe o voce disperată, că un bebeluș de 3 luni este inconștient. La capătul liniei se afla plutonierul Florin Oneț, angajat al dispeceratului integrat ISU-SAJ Cluj. Acesta a încercat, pentru început, să o liniștească pe femeia care sunase și să ofere informații prețioase, care i-au salvat viața micuțului.
Inițial, femeia i-a explicat dispecerului că bebelușul băuse lapte, alături de câteva picături pentru colici. Bărbatul angajat ISU i-a cerut femeii să îl pună pe bebeluș în brațele tatălui, după care a discutat cu acesta. Între timp, echipajul de la Serviciul de Ambulanță Județean era pe drum spre comuna Tritenii de Jos.
Angajatul ISU și-a dat seama că micuțul se înecase, astfel că i-a cerut tatălui copilului să îl întindă pe micuț pe braț, iar cu podul celeilalte palme să îl lovească în spate, ușor, de jos în sus. Manevrele explicate au avut succes, iar copilul a început să respire, chiar înainte de sosirea Ambulanței.
Potrivit unui anunț de pe Facebook, plutonierul adjutant nu este la prima ispravă. A mai explicat de multe ori și altor părinți cum să efectueze manevrele de resuscitare în cazul bebelușilor care s-au înecat. “Și atunci, bucuria a fost de nedescris, deși recunoaște că și-ar dori ca astfel de cazuri să nu existe.Tocmai de aceea, insistă pe importanța cursurilor de prim-ajutor!”, au transmis cei de la IGSU.
Din păcate, românii rămân ignoranți față de măsurile de prim ajutor, în special cei din mediul rural. În aceste condiții, în care peste 80% dintre români habar nu au să acorde primul ajutor, că vorbim despre adulți sau copii, este evident că multe vieți se pierd pentru că cei din jur asistă neputincioși la tragedie.
În încheiere, reprezentanții ISU-SAJ au transmis oamenilor că în primul rând trebuie să rămână calmi atunci când încearcă să salveze viața cuiva, însă important e să urmeze un curs de prim ajutor. Acestea sunt deseori gratuite și se organizează periodic în multe orașe sau localități mici din România. Totul e la un simplă căutare pe Google distanță, explică specialiștii.
”Cazurile cele mai dificile pentru noi sunt cele în care copiii au nevoie de ajutor. Deși e vital să ne păstrăm calmul și să acționăm conform protocoalelor, involuntar, un gând tot merge spre acasă. Mai ales dacă avem, la rândul nostru, familie. Florin este tatăl unui băiețel de cinci luni, lucrează în dispeceratul integrat ISU-SAJ Cluj, iar intervenția primită în această dimineață îi va rămâne întotdeauna în suflet.
Printr-un apel la numărul 112 s-a anunțat faptul că un bebeluș de 3 luni este inconștient. Florin a preluat cazul, încercând, în primă instanță, să o liniștească pe mătușa copilului, dar și să obțină informațiile necesare gestionării situației critice”, se arată în mesaj. ”În cele din urmă, manevrele explicate de colegul nostru au avut succes. Copilul a început să respire și să-și revină până la sosirea ambulanței.
Prin stație s-a transmis către dispecerat și vestea mult așteptată: Am ajuns. Copilul e bine! Plutonier adjutant Florin Oneț nu este la prima intervenție de acest fel. De-a lungul carierei sale, a explicat și altor părinți cum să efectueze manevrele de resuscitare în cazul bebelușilor. Și atunci, bucuria a fost de nedescris, deși recunoaște că și-ar dori ca astfel de cazuri să nu existe. Tocmai de aceea, insistă pe importanța cursurilor de prim-ajutor! Felicitări, Florin! Prin gestul tău un copilaș trăiește!”, s-au mândrit cei de la ISU cu colegul lor.