News

Ce vor face ISU și ANPC de acum înainte. Horia Constantinescu: “Dă, Doamne, mintea românului cea de pe urmă”

Președintele ANPC a precizat că până acum inspectorii ANPC nu au cerut niciodată la verificare documentele referitoare la securitatea la incendiu
20.01.2024 | 10:12
Ce vor face ISU si ANPC de acum inainte Horia Constantinescu Da Doamne mintea romanului cea de pe urma
Horia Constantinescu, șeful ANPC, anunță schimbări în controalele inspectorilor. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

DSU și ANPC au anunțat că, în urma tragediei de la pensiunea Ferma Dacilor, vor demara un program de cooperare în vederea securității la incendiu. Între cele două instituții urmează să fie dezvoltat un flux informațional, urmând ca inspectorii ANPC să primească un ghid cu criteriile care impun obligaţia obţinerii avizului sau a autorizaţiei de securitate la incendiu.

ISU și ANPC, cooperare pentru autorizațiile de incendiu

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a precizat că instituția va coopera cu ANPC în vederea verificării siguranţei la incendiu în toate locaţiile pe care comisarii de la Protecţia Consumatorilor le verifică în activitatea zilnică. DSU precizează că această decizie a fost luată în cadrul unei întrevederi purtate de către șefii celor două instituții, Raed Arafat și Horia Constantinescu.

ADVERTISEMENT

Astfel, conducerile celor două structuri au anunțat crearea unui flux informațional între DSU și ANPC, astfel încât inspectorii ANPC să aibă la dispoziție un ghid cu criteriile care impun obligaţia obţinerii avizului sau a autorizaţiei de securitate la incendiu. Măsura va permite inspectorilor ANPC să către inspectoratele pentru situaţii de urgenta a eventualelor neconformităţi constatate cu prilejul desfăşurării activităţii de control din competenţă.

„În concret, ţinând cont de atribuţiile conferite de lege fiecărei instituţii implicate, s-a convenit să fie realizat un flux informaţional între Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă şi Comisariatele Regionale pentru Protecţia Consumatorilor, în aşa fel încât, comisarii ANPC să fie în permanentă legătură cu structurile de prevenire ale ISU, la nivel local, iar în situaţia în care, în îndeplinirea atribuţiilor de control, aceştia constată încălcări ale normelor privind siguranţa la incendiu, inspectorii de prevenire să fie anunţaţi în timp real, pentru dispunerea măsurilor legale în acest sens.

ADVERTISEMENT

De pe ordinea de zi a şedinţei nu a lipsit nici necesitatea îmbunătăţirii cadrului legal incident celor două instituţii, astfel încât prin măsurile adoptate nivelul de siguranţă al consumatorilor să crească”, se arată într-un comunicat de presă remis de către DSU.

ANPC nu a verificat niciodată avizele de incendiu

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, cel care a inițiat acest demers de cooperare între cele două structuri, a precizat că în cei 30 de ani de activitate a instituției pe care o conduce, inspectorii ANPC nu au verificat niciodată avizele/ autorizația de securitate la incendiu.

ADVERTISEMENT

„Am solicitat note explicative colegilor din întreaga ţară, să înţeleg dacă, vreodată în cei 30 de ani de activitate ai ANPC, în cadrul acţiunilor de control, au fost cerute documente legate de securitatea la incendiu şi, aşa cum bănuiam, am aflat că nu! Înţelepciunea populară spune: «Dă, Doamne, mintea românului cea de pe urmă! De la nenorocirea petrecută la Ferma Dacilor am realizat, încă o dată, că trebuie să găsim forme de colaborare între autorităţi, pentru a evita, pe viitor, situaţii regretabile”, a scris șeful ANPC într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

În aceste condiții, el a subliniat că astfel, prin această întâlnire, după 30 de ani, cele două instituții au făcut un pas important în ceea ce privește siguranța cetățenilor. Acesta a mai adăugat că ANPC și ISU vor semna un protocol de colaborare astfel încât inspectorii ce se ocupă de protecția consumatorilor să poată semnala inspectorilor ISU eventualele nereguli privind siguranța la incendiu.

ADVERTISEMENT

„Abia de acum, vom putea, să urmărim situaţii, ce reprezintă valenţe noi pentru colegii comisari din întreaga ţară! Mulţumită conducerii IGSU, vom avea materiale legate de tot ceea ce înseamnă verificarea primară în domeniul securităţii la incendiu, ce vor fi transmise comisarilor din întreaga ţară, pentru ca, la rândul lor, să ştie ce au de semnalat colegilor din cadrul ISU, singurii cu atribuţii în acest domeniu, al securităţii la incendiu”, a mai precizat Horia Constantinescu.

ADVERTISEMENT
Tags: