News

Cum a scăpat Cristian Pomohaci de condamnarea la închisoare. Decizia surprinzătoare a judecătorilor

FANATIK vă spune cum a scăpat Cristian Pomohaci de condamnarea la închisoare. Decizia surprinzătoare a judecătorilor.
18.06.2021 | 09:40
Cum a scapat Cristian Pomohaci de condamnarea la inchisoare Decizia surprinzatoare a judecatorilor
Cum a scăpat Cristian Pomohaci de condamnarea la închisoare. Decizia surprinzătoare a judecătorilor Sursa foto: Libertatea
ADVERTISEMENT

Cristian Pomohaci primise un an de închisoare cu suspendare într-un dosar în care era acuzat de evaziune fiscală. Timp de mai mulți ani el nu a plătit impozit pentru banii câștigați din închirierea mai multor apartamente.

Cântărețul de muzică populară a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, fiind de acord cu pedeapsa și achitând prejudiciul de 28.000 de euro. Recent, pedeasa cu închisoarea a fost transformată în amendă penală.

ADVERTISEMENT

Cum a scăpat Cristian Pomohaci de condamnarea la închisoare. Decizia surprinzătoare a judecătorilor

La data de 31 martie a fost promulgată o lege care le permite evazioniștilor care nu au adus un prejudiciu mai mare de 100.000 de euro să scape de închisoare. Aceștia trebuie să restituie respectivul prejudiciu produs și plătească o amendă penală.

Pomohaci a profitat de ocazie și a depus o cerere de înlocuire a condamnării cu amendă. La data de 21 mai, judecătorii de la Tribunalul Mureș i-au aprobat  solicitarea. Amenda a fost stabilită la 40.000 de lei.

ADVERTISEMENT

„Constată intervenirea legii penale mai favorabile raportat la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere, aplicată petentului condamnat pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată. (…) Dispune înlocuirea pedepsei aplicate petentului condamnat cu aplicarea unei pedepse constând în 200 de zile de amendă reprezentând 200 lei/zi respectiv 40.000 lei amendă, pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,” se aradă în motivare, potrivit CanCan.ro.

Magistrații au ținut cont de faptul că prejudiciul a fost achitat în totalitate. Pomohaci este unul dintre primii beneficiari ai noii legi.

ADVERTISEMENT

Totuși, el nu a scăpat și de amendă sau de amânarea accesteia. Judecătorii au ajuns la concluzia că pedeapa este recentă, iar fostul preot trebuie să-și conștientizeze faptele.

Prejudiciul cauzat și amenda primită

În motivarea deciziei, judecătorii au luat în considerare că Pomohaci a achitat integral prejudiciul adus statului de faptele lui: „analizând cererea formulată, apreciem că aceasta este admisibilă, întrucât de la momentul rămânerii definitive a Sentinței penale nr. 28 din data de 11.03.2020 pronunțate de Tribunalul M, Secția Penală în dosar nr. _, rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 424/A din data de 23 octombrie 2020 pronunțată de Curtea de Apel Târgu-M. în dosarul penal nr. _ a intervenit o lege penală mai favorabilă condamnatului petent și anume, Legea nr. 55/2021 de modificare a Legii nr. 241/2005, care prevede la art. 10 alin. 1 teza 2 sancțiunea amenzii în condițiile în care prejudiciul de până la 50.000 de euro a fost achitat în totalitate în cursul urmăririi penale, cum e cazul în speță.”

ADVERTISEMENT

Judecătorii, după ce au constatat că cei 28.000 de euro prejudiciu au fost achitați, au stabilit că fostul preot trebuie să plătească și o amendă de 40.000 de lei: „nu se impune înlăturarea în tot sau în parte a amenzii aplicabile, cu atât mai mult amânarea aplicării acesteia, nefiind îndeplinite prevederile art. 83 alin. 2 Cod penal, având în vedere faptul că pedeapsa cu închisoarea aplicată petentului e de dată foarte recentă, scopul aplicării acesteia care este și de reeducare, de conștientizare a pericolului social al faptei, având inclusiv o latură coercitivă, nu a fost atins”.

„Despre o eventuală aplicabilitate a art. 10 alin. 1 ind. 1 din Legea nr. 241/2005 nu putem discuta, întrucât textul este inaplicabil în etapa executării hotărârii, făcându-se referire expresă la etapele urmăririi penale sau judecății,” se mai arată în motivare.

„Astfel, se impune în baza art. 6 alin. 1 și 3 Cod penal coroborat cu art. 10 alin. 1 teza 2 din Legea nr. 241/2005 privind evaziunea fiscală, înlocuirea pedepsei aplicate petentului condamnat cu aplicarea unei pedepse constând în 200 de zile de amendă reprezentând 200 lei/zi respectiv 40.000 lei amendă, pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, prev. de art. 9 alin. 1 litera a din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, 11 acte materiale, în baza art. 61 alin. 2, 4 litera c din Noul Cod penal,” au conchis judecătorii.

ADVERTISEMENT