News

Cum a scăpat Elena Udrea de dosarul de evaziune fiscală de la ANAF. Sute de mii de euro cash, de la fostul soț, la divorț

Elena Udrea a fost acuzată de evaziune fiscală de ANAF, fiind acuzată că a obținut sume de bani pe care nu le putea justifica. Cazul a fost clasat în urmă cu doi ani.
07.10.2022 | 11:03
Cum a scapat Elena Udrea de dosarul de evaziune fiscala de la ANAF Sute de mii de euro cash de la fostul sot la divort
Elena Udrea a divorțat de Dorin Cocoș în anul 2013 / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Elena Udrea a scăpat de acuzația de evaziune fiscală cu ajutorul fostului ei soț, Dorin Cocoș. Acesta a fost chemat să depună mărturie în cadrul unei anchete penale declanșată de ANAF, după un control al averii Elenei Udrea, în perioada 2013-2014, când era deputat în Parlamentul României.

Elena Udrea a rulat milioane în conturi, pe vremea când era deputat

Conform informațiilor consultate de FANATIK în dosar, Elena Udrea a avut un rulaj de câteva milioane de lei, în această perioadă. Doar în 2013, fostul ministru a avut un total de cheltuieli de peste 2,5 milioane lei și un total al surselor de fonduri de 2,2 milioane lei.

ADVERTISEMENT

În 2014, inspectorii ANAF au constatat cheltuieli de aproape 5,2 milioane lei, la un total al surselor de fonduri de aproximativ 5 milioane lei.

”Petenta (ANAF) a arătat că suma totală care provine din surse ce nu pot fi identificate este în valoare de 485.396 lei. Infracţiunea de evaziune fiscală prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005 presupune ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. În cauza de faţă, intimata este acuzată de către ANAF că a ascuns sursa impozabilă, respectiv a obţinut venituri din alte surse, însă sursele au fost ascunse”, se arată în dosar.

ADVERTISEMENT

Elena Udrea, în ancheta ANAF: ”Pentru cheltuielile cash solicitam soțului meu bani”

În cadrul anchetei, ANAF i-a cerut lămuriri Elenei Udrea în legătură cu sumele respective și a întrebat-o dacă a oferit sau a primit sume de bani în numerar către persoane fizice sau juridice. Răspunsul fostului ministru a fost că a creditat mai multe societăți comerciale cu peste 350.000 de euro și 3 milioane lei.

Elenei Udrea i s-a solicitat să precizeze ce sume de bani a deținut în numerar, precum și modul în care au fost păstrate aceste sume și în ce valute.

ADVERTISEMENT

Răspunsul a fost: ”Nu am deținut bani cash, pentru cheltuielile cash solicitam soțului meu bani. Salariul și sumele pe care le-am încasat din vânzări au fost depuse în conturile bancare”.

Pe de altă parte, ANAF spune că, ”din analiza conturilor bancare a rezultat că nu au existat depuneri de numerar în conturile bancare”.

ADVERTISEMENT

Dorin Cocoș i-a dat 800.000 de euro Elenei Udrea, la partaj

Omul de afaceri Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, a confirmat declarațiile acesteia și chiar a arătat faptul că, la divorț, i-a virat direct Elenei Udrea suma de 500.000 de euro și i-a înmânat în numerar 280.000 – 300.000 de euro.

Cocoș a mai declarat că sumele, deși a fost condamnat pentru trafic de influență în anul 2016, sumele pe care i le-a oferit fostei soții nu provin din săvârșirea acestei fapte. Declarația lui Cocoș a fost esențială pentru dosar.

Fiscul a emis pe numele Elenei Udrea, în 2018, o decizie de impunere pentru suma de 77.750 de lei și a depus o plângere penală pe numele acesteia, pentru evaziune fiscală. Dosarul a fost clasat, însă Curtea de Apel a admis, în 2019, cererea procurorilor de redeschidere a urmării penale. Un an mai târziu, dosarul a fost din nou clasat, însă ordonanța a fost contestată în instanță de ANAF. În martie 2021, Curtea de Apel București a respins contestația Fiscului, decizia fiind definitivă.

Judecător: ”Nu sunt probe că Udrea a ascuns veniturile”. Suma de 77.500 de lei, considerată ”nesemnificativă”

”Judecătorul de cameră preliminară apreciază că în prezenta cauză nu există nicio probă din care să rezulte că intimata Udrea Elena Gabriela a ascuns veniturile obţinute în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale. În orice caz, sumele indicate de ANAF sunt nişte sume nesemnificative raportate la sumele rulate de intimata Udrea Elena Gabriela şi este necredibil că aceasta a dorit să se sustragă de la plata către stat a unei sume de 77.750 lei”,  se arată în motivarea instanței.

Elena Udrea a vorbit chiar ea despre problemele pe care le-a avut cu ANAF, într-o declarație dată în urmă cu câteva luni, pentru G4Media. ”Ca urmare a raportului de impunere al ANAF s-a făcut un dosar penal, conform legii, unde s-a decis că nu are dreptate ANAF. Ca urmare, eu am cerut prin avocați să mi se restituie suma de 60.000 de lei (…) de către ANAF, sumă pe care ANAF apucase să o poprească”, a declarat fostul ministru.

Elena Udrea n-a scăpat de datoria la ANAF

În fine, în decembrie 2021, Elena Udrea a încercat să anuleze decizia de impunere și să scape de plata datoriei la ANAF, însă Tribunalul București i-a anulat cererea. Decizia a fost luată în ianuarie 2022.

Elena Udrea a divorțat de Dorin Cocoș în anul 2013 și, conform declarației de avere de la acea vreme, a obținut la partaj: șase terenuri, trei clădiri și două mașini.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
"Scandalos!" Mesajul vulgar postat, la câteva zile după ce soțul ei a fost condamnat pentru agresiune sexuală
Bărbatul care a câștigat peste 7 mil. euro la Loto 6/49 și-a ridicat...
Bărbatul care a câștigat peste 7 mil. euro la Loto 6/49 și-a ridicat premiul. Joacă aceleași 3 variante de peste 25 de ani
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu...
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu lacrimi lângă tribuna-fantomă de 5 milioane € din București
VIDEO Mercedes-Benz pregătește un turn rezidențial, cu 65 etaje, inclusiv hotel
VIDEO Mercedes-Benz pregătește un turn rezidențial, cu 65 etaje, inclusiv hotel
Simulare Bac 2024. Ce subiecte au picat la matematică
Simulare Bac 2024. Ce subiecte au picat la matematică
Soluțiile disperate ale românilor invadați de gândaci și păianjeni. „Ai o șansă mare...
Soluțiile disperate ale românilor invadați de gândaci și păianjeni. „Ai o șansă mare să o rezolvi așa în măsură de 95%”
Un bărbat a încercat să intre cu un cuțit în locuința fostei sale...
Un bărbat a încercat să intre cu un cuțit în locuința fostei sale partenere. Jandarmii au intervenit
Iulia Vântur și Salman Khan s-au despărțit. Cu cine a fost actorul indian...
Iulia Vântur și Salman Khan s-au despărțit. Cu cine a fost actorul indian la nunta anului
Sloganurile decisive la alegeri. Cum a devenit președinte Iliescu
Sloganurile decisive la alegeri. Cum a devenit președinte Iliescu
De necrezut! Ce a apărut la mormântul Mioarei Roman, la o săptămână de...
De necrezut! Ce a apărut la mormântul Mioarei Roman, la o săptămână de la funeralii. Oana Roman a rămas surprinsă: "M-am dus la cimitir după parastasul de 9 zile și..."
Vestea momentului în plin proces al Simonei Halep la TAS! Sancţiune ANULATĂ pentru...
Vestea momentului în plin proces al Simonei Halep la TAS! Sancţiune ANULATĂ pentru un supliment contaminat!
Verdict final în procesul celor trei arabi care au ucis 17 români, cu...
Verdict final în procesul celor trei arabi care au ucis 17 români, cu spirt contrafăcut. Într-o comună din Iaşi, oamenii au primit otrava de la primărie, cu o felicitare de Paşte
O româncă a dezvăluit salariul necesar pentru a trăi decent în Germania. Puțini...
O româncă a dezvăluit salariul necesar pentru a trăi decent în Germania. Puțini angajați din România câștigă această sumă