News

Cum ajung profesorii să câștige zeci de mii de euro din meditații. Anunțul șefului ANAF

Unii profesori ajung să câștige zeci de mii de euro din meditații, potrivit unui anunț al șefului ANAF Lucian Heiuș. Cu toate acestea, tot mai mulți plătesc taxe.
08.08.2022 | 13:53
Cum ajung profesorii sa castige zeci de mii de euro din meditatii Anuntul sefului ANAF
Profesorii au început să plătească taxe pe meditații. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Potrivit raportului de activitate al ANAF, ”un profesor a declarat venituri de vreo 60.000 de euro”. Tot mai mulți profesori aleg să intre în legalitate cu aceste ”meditații” și și-au făcut PFA pentru a plăti taxe.

Un profesor din Arad câștigă 60.000 de euro din meditații

“Au fost situații în care profesorii care dau meditații s-au autorizat și au declarat. Undeva în vestul țării, la Arad cred, un profesor a declarat venituri de vreo 60.000 de euro și a plătit impozit, la Timișoara un altul a declarat 50.000 de lei și a plătit impozit. Deci lucrurile, încet încet, intră în normalitate”, a explicat șeful ANAF, conform Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Liderul instituției nu vrea ca ANAF să fie considerat un jandarm și, mai degrabă, un prieten unde contribuabilii să vină cu încredere și bunăvoie pentru a-și declara veniturile și pentru a evita evaziunea fiscală.

”Ceea ce ne dorim noi, ca ANAF, nu este să mergem să controlăm și să prindem pe cineva, ci ne dorim contribuabilii din România să aibă un comportament fiscal corect. Nu este o prioritate pentru noi de a controla și nu a fost niciodată”, a completat Heiuș.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, ANAF nu are de ales și descoperă în continuare nereguli mari. De exemplu, doar în iulie au fost descoperite diferențe între veniturile declarate și estimate de 21.4 milioane de lei. Cea mai mare ”gaură” a fost identificată în contul unu ieșean, nu mai puțin de 11.7 milioane de lei.

“În luna iulie s-au descoperit 21,4 milioane lei, diferenţe între veniturile declarate şi veniturile estimate de noi. Creanţele fiscale aferente, respectiv impozitele calculate pe această sumă, au fost de 5,9 milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare diferenţă a fost găsită la un contribuabil din judeţul Iaşi, de 11,7 milioane de lei. Creanţa stabilită, respectiv impozitul pe care ar trebui să îl plătească, este în valoare de 3,5 milioane de lei.

În Bucureşti, la un contribuabil, diferenţa a fost de 3,5 milioane de lei, creanţă stabilită a fost de un milion de lei, iar în Buzău, la un alt contribuabil, diferenţa a fost de 3,2 milioane de lei, creanţa stabilită a fost de 0,8 milioane de lei.

ADVERTISEMENT

V-am dat trei cele mai mari diferenţe şi impozite stabilite pe care le au descoperit colegii mei în luna iulie. Deci practic, în această activitate, în luna iulie, 5,9 milioane de lei au fost identificaţi şi urmează să fie achitaţi sau recuperaţi către bugetul de stat”, a completat șeful ANAF.

ADVERTISEMENT
Tags: