Cafeaua este pentru aproape oricare dintre noi un plus de energie. Unii chiar nu-și pot începe ziua fără această băutură, din cauza adicției. Dacă o evită, au simptome precum durerea de cap sau tremuratul. Dincolo de acestea, cum ne asigurăm de fiecare dată că achiziționăm o cafea de calitate?
Chiar dacă are efect energizant asupra organismului nostru, trebuie să fiți conștienți de faptul că această băutură are mai mult consecințe negative. Din cauza ei putem dezvolta anxietate, migrene, palpitații, insomnii, creșterea tensiunii arteriale sau insomnii.
Este important să fim moderați cu consumul de cafea și, de asemenea foarte relevant, să nu o beți niciodată pe stomacul gol sau seara, înainte de culcare. Specialiștii au descoperit de-a lungul timpului și la ce trebuie să fii atent atunci când în coșul de cumpărături adaugi și un pachet de cafea.
Marisa Baqué, campioană spaniolă la degustarea de cafea, spune că trebuie să o evităm pe cea prăjită de prea mult timp. Asta din cauză că este ca un zahăr ars, iar gustul nu va fi deloc unul bun, ci foarte amar.
Așadar, cel mai bine este să achiziționăm o cafea din boabe prăjite recent. Cum îți dai seama dacă acestea sunt proaspete? Pe ambalaj ar trebui să apară data de prăjire, detaliu întotdeauna menționat pe etichetele cafelei de calitate.
Cafeaua proaspăt prăjită nu doar că este mai sănătoasă, dar este și mai gustoasă. Atenție, ai grijă ca întotdeauna să nu treacă mai mult de șase luni de când o bei. Totodată, nu ar strica să o consumi în maxim două luni și să fii atent/ă cum o păstrezi.
Marisa Baqué are și un sfat despre cum să întreținem cafeaua prăjită recent. Se păstrează în condiții optime la congelator, într-un recipient închis bine. Uleiurile proprii nu i se oxidează și, astfel, aroma va fi una intensă în continuare.
”Să cumperi boabe de cafea care au fost prăjite recent. E foarte important să te uiți la data de prăjire de pe ambalaj! Este menționată întotdeauna la cafeaua de specialitate. Cafeaua proaspăt prăjită este delicioasă! Dar aceasta este cea mai bună când s-a „așezat” puțin, la o săptămână sau 10 zile după prăjire.
Consum-o în maximum șase luni (aș spune chiar și două luni). Un truc important este să o păstrezi foarte bine, chiar la congelator, căci astfel își menține uleiurile fără a se oxida. Da, într-un recipient bine închis, deoarece cafeaua prinde toate mirosurile”, a precizat Marisa Baqué pentru abc.es