News

Cum ar putea arăta Pământul peste 500 de ani. Scenariile sumbre sunt mai probabile pentru omenire decât viitorul mult visat

Pământul de peste 500 de ani ar putea fi de nerecunoscut, mai ales dacă omenirea nu își schimbă prioritățile în următorii ani.
17.10.2021 | 17:30
Cum ar putea arata Pamantul peste 500 de ani Scenariile sumbre sunt mai probabile pentru omenire decat viitorul mult visat
Cum ar putea arăta Pământul peste 500 de ani. Scenariile sumbre sunt mai probabile pentru omenire decât viitorul mult visat. Sursa foto: pixabay.com.
ADVERTISEMENT

În prezent, oamenii de știință au abilitatea de a face predicții relativ corecte cu privire la viitorul omenirii.

E logic, însă, ca aceste predicții să fie din ce în ce mai imprecise cu cât viitorul imaginat e mai îndepărtat.

ADVERTISEMENT

Astfel, s-ar putea să fie destul de dificilă realizarea unor predicții pentru următorii 500 de ani. Gândește-te doar cât de multe ar fi putut să-și imagineze un om din vremea lui Ștefan cel Mare cu privire la prezentul nostru.

Pentru o predicție relativ corectă, însă, putem ține cont de două procese importante care transformă planeta. Unul se referă la ciclurile naturale ale Terrei, precum rotația și revoluția, iar celălalt se referă la activitățile viețuitoarelor de pe planetă.

ADVERTISEMENT

Pământul este într-o continuă schimbare, însă o bună parte dintre aceste schimbări au loc pe perioade geologice, de zeci de mii de ani, astfel că 500 de ani reprezintă un interval scurt. Nu pentru oameni, sigur, însă pentru planetă este un interval infim.

Efectele viețuitoarelor asupra Pământului, cu precădere cele ale existenței oamenilor, sunt mai dificil de prezis într-un mod corect. O lovitură dată unui ecosistem poate produce o serie de reacții în lanț, afectând un alt ecosistem aparent independent de primul.

ADVERTISEMENT

Oamenii defrișează masiv pădurile planetei și distrug astfel habitate însemnate pentru activități antropice. În plus, speciile invazive sunt mutate în diverse zone, perturbând ecosisteme întregi.

Omul contribuie masiv și la încălzirea globală, cauzând schimbări climatice semnificative, îndeosebi prin arderea combustibililor fosili, ce eliberează cantități mari de gaze de seră în atmosferă.

ADVERTISEMENT

Astfel de gaze de seră nu sunt nocive în sine – acestea captează o parte din căldura Soarelui, acționând tocmai ca pereții unei sere de sticlă, iar Pământul este astfel mai cald decât ar fi, asigurându-ne existența.

Procesul e benefic, până când cantitățile de dioxid de carbon din atmosferă cresc prea mult, ceea ce se întâmplă în prezent. Temperaturile cresc și ele, iar apoi ajungem în scenarii precum topirea ghețurilor de la poli.

Asta se întâmplă acum cu Pământul, iar planeta ar putea arăta foarte diferit în următoarele secole. În funcție de deciziile pe care oamenii aleg mai degrabă să nu le ia, Terra ar putea avea parte de un număr tot mai crescut de fenomene meteo extreme, precum valuri de caniculă, furtuni puternice și secete. Asta pune în pericol toate formele de viață de pe Pământ.

Următorii 500 de ani ar putea transforma Pământul într-o planetă străină

În ultima jumătate de mileniu, planeta s-a transformat masiv în toate privințele. Oamenii, care în anul 1500 erau cam 500 de milioane, sunt acum peste 7,5 miliarde.

În ultimele cinci veacuri, au dispărut peste 800 de specii de plante și de animale din cauza activităților umane. În plus, pe măsură ce populația planetei crește, alte specii au din ce în ce mai puține habitate în care să trăiască.

Creșterea oceanului planetar duce și ea la scăderea spațiului fizic disponibil pentru viață, iar temperaturile vor duce, de asemenea, la sporirea migrației animalelor către regiuni mai temperate.

Din păcate, oamenii de știință sugerează că planeta va arăta mai degrabă mai rău decât mai bine peste 500 de ani, comparativ cu timpul prezent.

Din păcate, se pare că simpla folosire a unor tehnologii cu ”emisii negative” nu este suficientă, deoarece acestea nu pot inversa răul care a fost deja făcut în ceea ce privește clima planetei.

Doar o mică parte dintre aceste tehnologii și tehnici au fost aplicate în realitate, cum ar fi reîmpădurirea anumitor zone. Altele au fost folosite abia în probe, la dimensiuni reduse, în vreme ce anumite tehnici sunt foarte speculative și improbabil de folosit la nivel major.

Astfel, omenirea are mai degrabă șansa de a mitiga răul deja făcut și nu oportunitatea de a mai readuce la ”normal” unele dintre schimbări.

ADVERTISEMENT