Life

Cum arată astăzi și unde se află adevărata casă de pe bacnota de 10 lei. Se poate vizita

Cum arată casă de pe bacnota de 10 lei. Ea este adevărata locuință care apare pe banii românești, deși există și o altă credință greșită, legată de o altă construcție.
06.10.2022 | 00:24
Cum arata astazi si unde se afla adevarata casa de pe bacnota de 10 lei Se poate vizita
Cum arată astăzi și unde se află adevărata casă de pe bacnota de 10 lei. Sursa foto: stb-sindicat.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Casa de pe bancnota de 10 lei de la noi din țară este reală și mai mult decât atât, ea poate fi și vizitată. Iată unde se află, de fapt!

Cum arată acum casa de pe bancnota de 10 lei

Casa care este desenată pe bancnota de zece lei se află la Muzeul Astra din Sibiu. Casa a fost a unei familii de boieri din Vlădești, județul Vâlcea.

ADVERTISEMENT

Casa ar fi fost construită în anul 1835, dar se prea poate să fie chiar mai veche de atât. Aceasta este făcută după modelul oltenesc.

Soclul pe care se înalță casa este din piatra de la un râu și are un mic foișor. Casa a fost mutată de la locul ei din Vâlcea și dusă la muzeul din Dumbrava Sibiului, așa că pot exista unele diferențe față de imaginea sa de pe bancnotă.

ADVERTISEMENT

Singura diferență este că vegetația care era prezentă în imaginea inițială, după care s-a desenat și bancnota, nu mai apare după ce ea a fost mutată.

Muzeul Astra din Sibiu este cel mai mare muzeu în aer liber nu doar de la noi din țară, ci și din Europa de Sud-Est.

ADVERTISEMENT

Despre ce casă se crede în mod greșit că este cea de pe bancnotă

Sunt multe persoane care cred că locuința desenată pe bancnota de zece lei este cea cu blazoane din Chiojdu, județul Buzău.

Aceasta este o casă superbă, cu o adevărată istorie și motive specifice vremii, dar nu este cea care apare pe bancnota de zece lei de la noi din țară.

ADVERTISEMENT

Casa cu blazoane a aparținut lui Mihai Cantacuzino și ar fi fost construită cândva în 1600 – 1700, dar nu se știe data exactă la care a fost ridicată.

Inclusiv unul dintre blazoanele de pe fațadă vine în sprijinul acestei afirmații, acesta fiind, de fapt, emblema familiei Cantacuzino, medalionul cu vulturul bicefal.

ADVERTISEMENT
Tags: