News

Cum arată casa viitorului în care locuiește un român. Frigiderul face lista de cumpărături, iar roboții treburile în gospodărie

Un român are șansa de a locui în casa viitorului. Înalta tehnologie este la ea acasă în această locuință: frigiderul face lista de cumpărături, iar roboții treburile în gospodărie.
01.10.2023 | 12:57
Cum arata casa viitorului in care locuieste un roman Frigiderul face lista de cumparaturi iar robotii treburile in gospodarie
Un român locuiește în casa viitorului. Roboții udă florile, tund gazonul, frigiderele fac lista de cumpărături. Sursa foto: capturi Observator News / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După telefonul viitorului, televizorul viitorului sau mașina viitorului, iată că a apărut și casa viitorului. Alexandru este un român care locuiește într-un astfel de imobil și se declară foarte fericit.

Un român locuiește în casa viitorului. Roboții udă florile, tund gazonul, frigiderele fac lista de cumpărături

Treptat, Inteligența Artificială pătrunde în viața de zi cu zi a omului. În ultimul timp, locuințele viitorului câștigă teren și în România, fie că vorbim despre case sustenabile sau inteligente.

ADVERTISEMENT

Ele sunt mai scumpe cu zeci sau sute de mii de euro în comparație cu locuințele clasice. Partea pozitivă este că investiția se amortizează în cursul anilor. Un alt avantaj este comoditatea maximă de care dispun cei care locuiesc în ele.

O astfel de casă se încarcă de la soare, roboţii udă florile şi tund gazonul, iar frigidere te anunţă, de exemplu, când se termină berea sau iți fac lista de cumpărături și anumite rețete.

ADVERTISEMENT

Alexandru Pădure, inginer și specialist în sisteme inteligente pentru locuinţe, are norocul de a fi locatarul unei astfel de case smart, un imobil unde tehnologia e la ea acasă.

Absolut totul e inteligent în această casă. De la camere de supraveghere inteligente, lumini sau jaluzele care se închid la simpla comandă vocală, până la sisteme care știu când să ude florile şi frigidere care-ţi fac lista de cumpărături.

ADVERTISEMENT

(N.r. frigiderul) are o cameră inteligentă în interior şi cu AI, cu funcţiile AI de Artificial Inteligence el vede exact ce ai în frigider. Poate să vadă şi brandul berii pe care îl ai. Se poate asigura că toate ingredientele necesare să prepari sarmale, de exemplu, le ai în frigider”, spune Alexandru, conform Observator News.

Alte avantaje oferite de o casă inteligentă

Inteligență, intuiție și memorie, iată doar trei calități fundamentale pe care nu doar omul le are, ci și o astfel de casă a viitorului. Frigiderul din locuință te poate ajute, pas cu pas, să prepari o rețetă. În plus, când pleci de acasă și uiți ceva în priză, un bec aprins sau un televizor în funcțiune, ai posibilitatea ca, de la distanță, să remediezi problemele.

ADVERTISEMENT

Aici poţi să-i spui ce ai în frigider şi el. Îţi calculează o reţetă! Îţi dă o reţetă, exact! El poate să-ţi şi dicteze ce să faci, dai step by step cooking. Îţi spune ‘Amesteci aia, aia’.

Când ai plecat de acasă şi nu eşti sigur că ai închis chestii, ai trei butoane mari şi late sus. În momentul în care ai apăsat pe lumini îi dai all off şi ţi-a închis toate luminile din casă”, mai spune Alexandru.

ADVERTISEMENT