Sport

Cum arată clasamentul pe țări după ediția 2022-2023 a cupelor europene. Anglia a depășit Italia datorită victoriei din finala Champions League. Pe cât termină România sezonul

Cum arată clasamentul coeficienților pe țări după ce s-a încheiat sezonul 2022/2023 în cupele europene. Anglia se află pe prima poziție în fața Italiei.
11.06.2023 | 19:16
Cum arata clasamentul pe tari dupa editia 20222023 a cupelor europene Anglia a depasit Italia datorita victoriei din finala Champions League Pe cat termina Romania sezonul
Cum arată clasamentul pe țări după ce s-a încheiat sezonul 2022/2023 al cupelor europene. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Ediția 2022/2023 a cupelor europene a ajuns la final odată cu triumful lui Manchester City în finala Champions League cu Inter, scor 1-0. Grație performanței echipei lui Pep Guardiola, Anglia a încheiat stagiunea pe primul loc în topul coeficienților.

Cum arată clasamentul pe țări după ediția 2022-2023 a cupelor europene. Anglia ocupă prima poziție

Anglia a avut nu mai puțin de 7 reprezentante în cupele europene în sezonul 2022/2023, la fel ca Italia sau Spania. În total cele, 7 formații britanice au acumulat 161 de puncte și au dus-o pe Anglia pe prima poziție în topul coeficienților după sezonul 2022/2023.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe puncte pentru britanici le-a acumulat Manchester City (33 de puncte). Câștigătoarea Champions League a fost urmată de West Ham, care a triumfat în UEFA Conference League (31 de puncte). Manchester United, Chelsea, Liverpool, Tottenham și Arsenal au fost celelalte formații din Premier League care au participat în cupele europene.

Pe locul 2 în clasamentul pe țări s-a aflat Italia, care a avut trei finaliste în cele trei competiții europene, însă niciuna nu a reușit să pună mâna pe trofeu. Inter a pierdut finala cu Manchester City în Champions League, în timp ce AS Roma a fost învinsă de Sevilla în Europa League. Fiorentina a cedat, de asemenea, cu West Ham în finala UEFA Conference League.

ADVERTISEMENT

Top 10 clasamentul pe țări după sezonul 2022-2023 al cupelor europene:

  1. Anglia (Manchester City, West Ham, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Arsenal) – 23.000 medie de puncte.
  2. Italia (Inter, Fiorentina, Napoli, AC Milan, AS Roma, Juventus, Lazio) – 22.357
  3. Germania (Bayern Munchen, Bayer Leverkusen, RB Leipzig, Borussia Dortmund, Frankfurt, Freiburg, Union Berlin, Koln) – 17.125
  4. Spania (Real Madrid, Sevilla, Real Betis, Real Sociedad, Villarreal, FC Barcelona, Atletico Madrid) – 16.571
  5. Belgia (Union Saint-Gilloise, Club Brugge, Anderlecht, Gent, Antwerp) – 14.200
  6. Olanda (Alkmaar, Feyenoord, PSV, Ajax, Twente) – 13.500
  7. Franța (PSG, Nice, Rennes, Monaco, Nantes, Marseille) – 12.583
  8. Portugalia (Benfica, Porto, Sporting, Braga, Guimaraes, Gil Vicente) – 12.500
  9. Turcia (Fenerbahce, Bașakșehir, Sivasspor, Trabzonspor, Konyaspor) – 11.800
  10. Elveția (Basel, Zurich, Young Boys Lugano) – 8.500

România, pe locul 16 în clasamentul pe țări după sezonul 2022-2023 al cupelor europene

România a avut patru reprezentante în sezonul 2022-2023 al cupelor europene: CFR Cluj, FCSB, Universitatea Craiova și Sepsi. În urma rezultatelor înregistrate de cele patru echipe, România a încheiat pe locul 16 în clasamentul final al sezonului.

ADVERTISEMENT

Cel mai mare număr de puncte a fost adus categoric de CFR Cluj. Fosta echipă a lui Dan Petrescu a fost eliminată de Lazio în play-off-ul UEFA Conference League. De cealaltă parte, FCSB a ieșit din Conference League în grupe, în timp ce Sepsi și Universitatea Craiova au fost eliminate în turul 3, respectiv play-off-ul Conference League.

România a încheiat cu o medie de puncte de 6.250 peste țări, precum Danemarca, Slovacia, Ungaria, Norvegia sau Ucraina. În următoarea ediție a cupelor europene, Farul va juca în primul tur preliminar din Liga Campionilor, în timp ce FCSB, CFR Cluj și Sepsi vor evolua în turul al doilea din preliminariile Conference League.

ADVERTISEMENT

CFR Cluj, lider de puncte pentru România în clasamentul final pe țări

CFR Cluj a obținut trei victorii în grupele UEFA Conference League în sezonul trecut și alte 3 în preliminariile UEFA Europa League. În total, fosta campioană a României a adunat 14.5 puncte. Pe locul 2 s-a clasat FCSB. Echipa finanțată de Gigi Becali nu a reușit nicio victorie în grupele Conference League.

În schimb, „roș-albaștrii” au obținut nu mai puțin de 4 victorii în preliminariile Conference League. Vicecampioana României a adunat 6 puncte. Universitatea Craiova a înregistrat 2 victorii și trei remize în preliminariile celei de-a treia competiții europene și a acumulat 3.5 puncte.

Sepsi a câștigat o singură partidă în preliminariile UEFA Conference League și a suferit trei înfrângeri. Covăsnenii au contribuit la clasamentul final cu un singur punct.

ADVERTISEMENT