News

Cum arată declarația OFICIALĂ pe care trebuie să o ai la tine, ca să ieși din casă începând de miercuri, 25 martie

24.03.2020 | 13:31
Cum arata declaratia OFICIALA pe care trebuie sa o ai la tine ca sa iesi din casa incepand de miercuri 25 martie
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis nu a mai ezitat și a decretat carantină totală în țară. Șeful statului a anunţat că se vor introduce noi restricţii de circulaţie, iar ceea ce a fost recomandare va deveni obligaţie. Iohannis a precizat că va fi folosită şi Armata pentru a gestiona şi mai bine situaţiile apărute în teren. Resticţiile vor intra în vigoare începând de miercuri.

Cum arată declarația pe care trebuie să o ai la tine, ca să ieși din casă după ora 22:00

VEZI AICI CUM ARATĂ DECLARAȚIA 

Conform anunțului făcut sâmbătă seară de ministrul de Interne Marcel Vela, persoanele care vor avea o urgență și vor fi nevoite să iasă din casă în intervalul orar 22:00 – 06:00 vor fi nevoite să aibă asupra lor o declarație pe proprie răspundere sau o adeverință permanentă de la angajator.

ADVERTISEMENT

În declarație, trebuie completat numele, prenumele, data nașterii, domiciliul, motivul deplasării, precum și traseul urmat până la destinație. De asemenea, declarația trebuie datată și semnată.

În adeverința permanentă trebuie trecut din partea angajatorului nume, prenume, funcție și organizație, iar la datele persoanei care se deplasează: nume, prenume, data nașterii, adresa, domeniul activității profesionale, locul de desfășurare al acctivității profesionale, traseul deplasării și mijlocul de deplasare. Și aici trebuie trecută data și semnătura.

ADVERTISEMENT

Măsura intră în vigoare din 25 martie 2020, ora 22.00

În intervalul orar 22:00 – 06:00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

ADVERTISEMENT

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere. Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Lucrurile se complică în România și situații care până mai ieri păreau de neconceput devin realitate. Astfel, trebuie să știi ce anume nu mai ai voie să faci de duminică, ora 22:00 încolo, dată de la care intră în vigoare noile reglemntări.

ADVERTISEMENT

Conform articolului 8, persoanele în vârstă de peste 65 de ani care nu au susținători sau altă formă de ajutor trebuie să primească ajutor din partea autorităților locale. Mai mult, autoritățile vor fi nevoite să întocmească o statistică clară a tuturor acestor persoane.

Pe lângă închiderea mall-urilor și dentiștilor, cea mai importantă măsură reglementează modul în care românii, un popor profund religios, vor putea să ia parte la activitățile bisericești în apropiere de sărbătoarea Paștelui. Așadar, drepturile cetățenilor de a participa la slujbele bisericești vor fi îngrădite radical.

ADVERTISEMENT