News

Cum arată declaraţia pe proprie răspundere din Italia! Întrebarea VITALĂ care lipseşte de pe declaraţia din România. DOCUMENT OFICIAL

30.03.2020 | 20:56
Cum arata declaratia pe proprie raspundere din Italia Intrebarea VITALA care lipseste de pe declaratia din Romania DOCUMENT OFICIAL
ADVERTISEMENT

Coronavirusul a făcut prăpăd în Europa, Italia fiind cea mai afectată ţară de pe “Bătrânul Continent”. În ciuda măsurilor luate de Guvernul italian, în Peninsulă au murit 10.779 de oameni până acum din cauza COVID-19. Italienii sunt prima ţară europeană care au recurs la “declaraţiile pe proprie răspundere” privind limitarea deplasării populaţiei pentru a preveni răspândirea virusului. Ulterior, România a luat aceleaşi măsuri preventive. FANATIK vă prezintă o comparaţie între cele două documente, cele din Italia şi cel din România, care trebuie completate la fiecare ieşire din casă. 

Cum arată declaraţia pe proprie răspundere din Italia!

Italienii au introdus declaraţiile pe proprie răspundere la ieşirea din locuinţă a cetăţenilor la începutul lunii martie. Această măsură a venit ca o prevenire a răspândirii coronavirusului care încă de acum o lună a început să facă ravagii în “Peninsulă”, mai ales în regiunea Lombardia.

ADVERTISEMENT

România a introdus obligativitatea de a completa de către cetăţeni a declaraţiei pe proprie răspundere începând cu data de 25 martie din aceleaşi motive: prevenirea răspândirea coronavirusului şi descurajarea plimbărilor inutile. Atât în Italia, cât şi în România s-a dorit limitarea deplasării oamenilor, care trebuie să se izoleze la domiciliu în această perioadă şi să iasă doar în caz de maximă urgenţă.

Diferenţele dintre modelul italian şi modelul românesc al declaraţiei pe proprie răspundere

FANATIK vă prezintă comparaţiile între modelul italian şi cel românesc al declaraţiilor pe proprie răspundere, “Peninsularii” fiind mai riguroşi în ceea ce priveşte completarea formularului decât România, care a optat pentru o opţiune simplificată. Ce-i drept, Italia este ţara cea mai afectată de COVID-19 din lume şi situaţia este mult mai gravă decât se prezintă la noi în ţară.

ADVERTISEMENT

Astfel, italienii care trebuie să completeze formularele pe proprie răspundere trebuie să răspundă la mai multe întrebări. Unul dintre punctele vitale de pe declaraţie este referitor la carantină. Pe proprie răspundere autorul declară că nu a fost supus la măsura de carantină sau să nu a fost testat pozitiv pentru COVID-19.

În Italia, declaraţiile sunt introduse într-o bază de date şi declaraţiile false sunt pedepsite cu codul penal, adică persoana în cauză riscă să facă puşcărie. În cazul României, declaraţiile sunt verificate de agent, însă nu sunt confirmate cu o bază de date a poliţiei.

ADVERTISEMENT

Ce apare în modelul italian şi nu este în modelul românesc al declaraţiei pe proprie răspundere:

  • Autorul declară pe proprie răspundere că nu este în carantină şi nu a fost testat pozitiv cu COVID-19
  • Se cer datele de buletin
  • Se cere instituţia emitentă a buletinului şi data la care a fost emis
  • I se solicită numărul de telefon 
  • I se solicită numărul maşinii
ADVERTISEMENT

Modelul italian tradus: 

AUTO DECLARAȚIE în conformitate cu art. 46 ȘI 47 D.P.R. 445/2000
Subsemnatul , născut la . .
la (), cu domiciliul în
(), prin și domiciliat în
(), prin , identificat prin
nr. , emis de
pe . . , numărul de telefon , conștient de consecințele penale prevăzute în caz de declarații false către funcționarul public (art.495 din codul penal)
DECLARĂ SUB RESPONSABILITATEA SA

că nu a fost supus la măsura de carantină sau să nu a fost testat pozitiv pentru COVID-19 (fără a aduce atingere mișcărilor comandate de autoritățile de sănătate);
că mișcarea a început de la
(indicați adresa de la care a pornit) cu destinația
să fie la curent cu măsurile de izolare a contagiunii în vigoare astăzi și adoptate în temeiul art. 1 și 2 din decretul legii 25 martie 2020, n.19, privind limitările posibilității de circulație a persoanelor fizice pe întreg teritoriul național;
să fie conștienți de limitările suplimentare stabilite de dispozițiile din
Președintele Regiunii (indicați Regiunea de plecare) și a
Președinte al regiunii (indicați regiunea de sosire) și că mutarea este unul dintre cazurile permise de aceleași măsuri (indicați care);
să fie la curent cu sancțiunile prevăzute de art. 4 din decretul legii 25 martie 2020, nr. 19;
că schimbarea este determinată de:
nevoi de lucru dovedite;
urgență absolută („pentru transferuri către o altă municipalitate”, așa cum prevede art. 1, alin
1, litera b) din Decretul președintelui Consiliului de Miniștri din 22 martie 2020);
situație de necesitate (pentru mișcări în aceeași municipalitate sau pe care le acoperă
viața de zi cu zi sau care, totuși, se desfășoară de obicei pe baza
scurtarea distanțelor de parcurs);
motive de sănătate.
În această privință, declară că
(Lucrez la …, trebuie să efectuez un examen medical, asistență urgentă rudelor sau persoanelor cu dizabilități sau
executarea intervențiilor de asistență în favoarea persoanelor cu nevoie gravă, obligații de custodie a
minori, rapoarte de infracțiuni, întoarcere din străinătate, alte motive particulare, etc.

Declaraţie pe proprie răspundere Italia
Declaraţie pe proprie răspundere Italia

Modelul românesc de declaraţie pe proprie răspundere: 

Declaraţie pe proprie răspundere România
Declaraţie pe proprie răspundere România

Italia, ţara afectată cel mai mult de coronavirus! În România s-au înregistrat până acum 1952 de cazuri

Italia este ţara cu cele mai multe decese la nivel global suferite din cauza coronavirusului. În Peninsulă s-au înregistrat 10.779 de decese dintre cele 97.689 de cazuri confirmate până în acest moment, fiind singura ţară cu mortalitate de peste 10%. Până acum, doar SUA a confirmat mai multe cazuri de COVID-19 decât Italia: 143.055 de cazuri.

În Italia s-au aplicat până în acest moment peste 120.000 de amenzi pentru nerespectarea interdicţiilor impuse de Guvernul de la Roma. Amenzile pornesc de la 200 de euro şi pot ajunge la 5000 de euro.

În România s-au înregistrat până în acest moment 1952 de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus şi sunt 52 de decese. La fel ca şi în Italia, cei care nu respectă Oronanţele Militare privind limitarea deplasării riscă amenzi cuprinse între 2000 şi 20.000 de lei. Aceste sancţiuni au fost mărite odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei 4.

  • 755.591 de oameni s-au infectat cu coronavirus până în acest moment în lume
  • 36.211 de decese au fost înregistrate la nivel global
ADVERTISEMENT
Tags: