News

Cum arată lista PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare. Poziția numărul 1, Ramona Chiriac, s-a retras din cursă. Update

PSD și PNL au decis să meargă împreună în 2024, inclusiv la alegerile europarlamentare sau cele pentru Primăria Generală București, însă tensiunile în sânul coaliției există.
21.03.2024 | 17:06
Cum arata lista PSDPNL pentru alegerile europarlamentare Pozitia numarul 1 Ramona Chiriac sa retras din cursa Update
Ramona Chiriac s-ar fi retras de pe lista comună a candidaților PSD-PNL la europarlamentare. Sursa foto: forbes.ro
ADVERTISEMENT
21-03-2024
16:48

Ramona Chiriac a confirmat oficial că s-a retras din cursa pentru europarlamentare

Ramona Chiriac a confirmat informaţiile apărute mai întâi pe surse şi a scris pe reţeaua X că a decis să-şi continue activitatea la Comisia Europeană.

“Confirm că nu candidez la alegerile pentru Parlamentul European, din motive personale. Continui să susţin Europa în România şi România în Europa”, a scris aceasta.

Candidat independent, Ramona Chiriac a fost alegerea PSD pentru a deschide lista de candidaţi, acum fiind tot responsabilitatea social-democraţilor de a găsi un înlocuitor.

21-03-2024
15:12

Ramona Chiriac s-ar fi retras de pe lista comună a candidaților PSD-PNL la europarlamentare

Ramona Chiriac, șefă a Reprezentanței Comisiei Europene în România, era dorită de social-democrați și liberali în fruntea listei pentru europarlamentare. Joi, 21 martie, în ziua în care cele două formațiuni ar fi trebuit să anunțe lista finală, aceasta s-a retras din cursă, anunță mai multe televiziuni de știri.

Reamintim că însuși Marcel Ciolacu, a insistat, în luna februarie, ca în fruntea listei de candidați să fie o femeie independentă, fără legătură cu vreuna dintre cele două formațiuni politice aflate în coaliție.

Propunerea mea e ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie care să fie independentă de cele două partide”, a afirmat Marcel Ciolacu, pe 21 februarie 2024.

Astfel, în cea mai recentă ședință din interiorul PNL, tensiunile au atins noi cote, în condițiile în care au fost stabilite listele pentru europarlamentare. Desigur, aceste liste au iscat discuții, pentru că există nemulțumiți care au ratat listele, în timp ce alții au preferat să nu se implice.

Ei sunt politicienii PSD și PNL care vor să ajungă europarlamentari

Conform TVR Info, pe locurile eligibile din partea PNL la alegerile europarlamentare se află nume ca Rareș Bogdan, Adina Vălean, Dan Motreanu, Daniel Buda sau Siegfried Mureșan. Momentan cei din PNL și PSD au convenit asupra unui candidat comun pentru Primăria Generală a Bucureștiului, medicul Cătălin Cîrstoiu.

ADVERTISEMENT

Interesant, pe liste nu apar nume grele precum Alina Gorghiu sau Raluca Turcan, în condițiile în care PSD și PNL au convenit să nu existe niciun nume de ministru pe liste. Mai mult, conform sursei citate, se pare că președintele liberal Nicolae Ciucă le-a transmis colegilor să că se va merge pe o formulă similară și la alegerile parlamentare și, cel mai probabil, la un candidat comun la prezidențiale.

O mare problemă ridicată în ședința tensionată din urmă cu 24 de ore a aparținut delegației PNL Timișoara. Liberalii din Banat nu acceptă faptul că PNL a cedat de bunăvoie către PSD șefia Consiliului Județean Timiș, la schimb cu Primăria Sectorului 1 București. Întâlnirea tensionată s-ar fi încheiat fără ca cei nemulțumiți să fie împăcați cu situația.

ADVERTISEMENT

În consecință, liberalul Alin Nică, șef al Consiliului Județean Timiș, va fi înlocuit cu social democratul Alfred Simonis, actualul președinte PSD al Camerei Deputaților. Potrivit Știrile PRO TV, Coaliția PSD-PNL speră ca la alegerile europarlamentare să obțină cel mult 16 mandate, iar o noutate ar fi că Vasile Blaga a fost înlocuit pe listă de Gheorghe Falcă.

Această listă a fost negociată de mai bine de o lună și conține nume din ambele partide (PSD și PNL). Lista este deschisă de Ramona Chiriac, fiind urmată de Mihai Tudose și Rareș Bogdan. Gabriela Firea, Dan Motreanu, Claudiu Manda, Daniel Buda și Vasile Dîncu. Adina Vălean, Victor Negreanu, Dragoș Benea, Siegfried Mureșan, Dan Nica, Mircea Hava, Maria Grapini, Gheorghe Falcă și Gheorghe Cârciu închid lista.

ADVERTISEMENT

PSD și PNL sunt favorite să câștige alegerile europarlamentare

În urmă cu 24 de ore, Euronews publica un sondaj de opinie care arăta preferințele din acest moment ale românilor, în perspectiva alegerilor europarlamentare. Așadar, alianța PSD-PNL ar obține 42.4% din voturi, deci s-ar încadra în ținta de 16 locuri în Parlamentul European. Pe locul secund în preferințele românilor se află partidul AUR, condus de George Simion, care ar obține în teorie 8 mandate de europarlamentari, cu 20,7% din voturile românilor.

Relativ bine stă și Alianța Dreapta Unită, cotată cu 14,2% din voturi, deci cu 5 locuri de europarlamentar. La fel de bine stă și partidul Dianei Șoșoacă, SOS România, care ar trece de pragul electoral cu 5,9% și ar obține două locuri de europarlamentar. Desigur, până la alegerile europarlamentare mai sunt multe luni.

ADVERTISEMENT

La fel ar face și partidul lui Victor Ponta, PRO România, care ar obține 5,1% din voturi și ar trimite doi oameni la Bruxelles. Cât despre UDMR și PUSL, partid condus de Cristian Popescu Piedone, aceste partide ar obține doar 3,6%, respectiv 3% din voturi, conform sondajului realizat de IPSOS. Peste 25.000 de oameni au fost chestionați, arată sursa citată.

ADVERTISEMENT