News

PSD demontează zvonurile potrivit cărora plafonarea a dus la penurie. “În multe cazuri preţurile sunt semnificativ mai mici”

Măsura de plafonare a preţurilor la alimente a dus la creşterea producţiei locale în anumite sectoare, se arată într-o analiză a PSD.
21.03.2024 | 12:24
PSD demonteaza zvonurile potrivit carora plafonarea a dus la penurie In multe cazuri preturile sunt semnificativ mai mici
Preţurile la unele alimente rămân plafonate până la sfârşitul anului Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Plafonarea preţurilor la alimente a fost prelungită până la sfârşitul anului, iar PSD ţine să sublinieze că datele de până acum relevă că măsura este benefică şi contrazice zvonurile pe care diverşi specialişti le vehiculează la TV, cu privire la o posibilă penurie generalizată la aceste produse.

Creşterea producţiei de brânzeturi a fost de peste 15% într-un an

Zvonurile arătau că, în goana lor după profituri, comercianții nu ar mai pune în vânzare respectivele produse, dar la aproape nouă luni distanță de la implementarea măsurii, datele publicate de Institutul Național de Statistică și Banca Națională a României arată contrariul, arată social-democraţii.

ADVERTISEMENT

“Nu numai că nu a fost penurie, ci vânzările au crescut, iar prețurile sunt în multe cazuri semnificativ mai mici!”, transmite PSD.

“În plus, a crescut producția locală, lucru ce aduce și economii pentru români, și mai mulți bani pentru firmele românești”, se arată într-un comunicat al Partidului Social-Democrat.

ADVERTISEMENT

Sunt date şi câteva exemple care să susţină această afirmaţie, precum cel al laptelui și a produselor derivate, care sunt componente de bază a coșului zilnic din România (pondere de 15-22% din coşul zilnic).

Astfel, în luna ianuarie cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a crescut cu 3,7% faţă de decembrie 2023 și cu 2,1% faţă de ianuarie 2023.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la brânzeturi a fost înregistrată în ianuarie o creștere a producţiei de 15,2%, față de ianuarie 2023, în timp ce producția de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) a înregistrat și ea o creștere de aproape 22 de procente.

Lista produselor care vor avea prețul plafonat până la sfârşitul anului 2024 este următoarea: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făină albă de grâu „000” până la 1 kg; mălai pănâ la 1 kg; ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui până la 2 l; carne proaspătă pui (Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard); carne proaspătă porc ( Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc; legume proaspete vrac (Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi); fructe proaspete vrac (Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă).

ADVERTISEMENT

De asemenea, sub incidenţa plafonării intră cartofii proaspeţi albi vrac, zahărul alb tos până la 1 kg, smântâna- 12% grăsime, untul până la 250 grame şi magiunul până la 350 grame.

Material susţinut de PSD

ADVERTISEMENT