News

Cum arăta primul fast-food din București, în 1962. Ce dorea să facă Nicolae Ceaușescu

Când a apărut primul fast food din București. Locuitorii Capitalei au primit cu bucurie vestea și au luat cu asalt magazinul care oferea mâncare și băuturi răcoritoare
05.08.2023 | 07:00
Cum arata primul fastfood din Bucuresti in 1962 Ce dorea sa faca Nicolae Ceausescu
Cum arăta primul fast-food din București, în 1962, magazin construit cu trei ani înainte de instalarea regimului Ceaușescu. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Amintiți-vă de anul 1962? Și mai important, amintiți-vă de primul fast-food din București? Dacă nu, lăsați-mă să vă transport în timp înapoi, la Bufetul automat de pe bulevardul Magheru. O epocă în care comunismul își făcuse apariția și aura lui Nicolae Ceaușescu prindea contur. În tot acest timp, ritmul trepidant de viață cerea soluții rapide și eficiente pentru mesele zilnice.

Ce fast food a fost construit în București, în 1962

Știu, poate sună un pic surprinzător, dar chiar și în 1962, bucureștenii se grăbeau și aveau nevoie de preparate culinare și băuturi gata de servit. Iar bufetul automat era soluția perfectă.

ADVERTISEMENT

Așa că, vă invit să explorăm împreună cea mai stilată variantă a anilor ’60 a fast-food-ului bucureștean și să descoperim ce fel de gustări, sandviciuri și produse de patiserie puteau fi achiziționate cu doar câțiva lei.

“Viața trepidantă a cetățenilor orașului nostru solicită cât mai puține pierderi de timp. Unei asemenea necesități îi corespunde din plin bufetul automat care sperăm că va satisface exigențele consumatorilor”, se spune într-un clip prezentat la televizor pe vremuri.

ADVERTISEMENT

Și, deși prețurile de atunci ne par incredibil de mici acum, trebuie să ne amintim că era o altă vreme, o altă economie și, desigur, un alt context social.

Povestea bufetului automat de pe bulevardul Magheru

În inima Bucureștiului, pe vibrantul bulevard Magheru, s-a născut în 1962 conceptul de fast-food românesc. Această inovație a fost pusă în practică prin deschiderea primului bufet automat, locul în care bucureștenii puteau să guste din deliciile gastronomiei locale într-un mod rapid și eficient.

ADVERTISEMENT

Fără să știe, Nicolae Ceaușescu, viitorul conducător al țării a contribuit semnificativ la formarea unei noi culturi culinare urbane. Se dorea ca acest bufet automat să servească drept soluție pentru viața trepidantă a locuitorilor capitalei, unde timpul era o resursă prețioasă.

Bufetul automat nu era doar un loc unde puteai mânca pe fugă. Acesta era un simbol al progresului, al eficienței și al dorinței de a satisface nevoile consumatorilor. Cu preparate culinare diverse și băuturi prompt servite de automate, bufetul a devenit repede un punct de atracție.

ADVERTISEMENT

Prețurile de la bufetul automat de pe Magheru în 1962

Și prețurile erau pe măsură: gustări la doar 4 lei, sandvișuri de la 3 lei și produse de patiserie de la 1,50 lei. Era un loc unde puteai să-ți potolești foamea fără să-ți golești buzunarele.

Așadar, chiar dacă poate părea surprinzător, Nicolae Ceaușescu a avut atunci un rol neașteptat în dezvoltarea conceptului de fast-food în România.

Bufetul automat de pe Bulevardul Magheru a fost doar începutul unei noi tradiții culinare. La fel de adevărat este că au urmat apoi ani de tristă amintire, ani în care oamenii n-au mai găsit nimic în magazine, ani în care poporul a fost înfometat. Ideea noastră, a materialului de față, este însă cu totul alta.

Cum a revoluționat fast-food-ul bucureștean din 1962

Țineți-vă, așadar, bine, căci vom face o călătorie în timp! Ne întoarcem în tumultuosul an 1962, pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej și când Nicolae Ceaușescu avea tot felul de viziuni pentru țară. Așa a apărut și fast-food-ul de pe  bulevardul Magheru.

Primul bufet automat din București, așa cum era el numit, era mai mult decât un loc în care puteai să-ți umpli stomacul. Era, așa cum am mai zis, un simbol al modernității, o dovadă că Bucureștiul nu era doar un oraș, ci se afla în plină evoluție. Comuniștii fierbeau ca lumea întreagă să afle cât de bine trăiesc oamenii în România.

Și ce soluție mai bună decât un loc unde puteai să-ți cumperi gustări, sandviciuri și produse de patiserie la prețuri modice, fără a fi nevoit să pierzi timp prețios la coadă? Toate acestea erau servite rapid și fără bătaie de cap de către automate. Era revoluționar și, trebuie să recunoaștem, destul de cool!

Consumatorii erau încântați de noutate. În loc să aștepte la cozi interminabile, puteau să-și aleagă produsele preferate din automate și să se bucure de ele pe loc. Era o soluție la îndemână pentru viața agitată din oraș.

Așadar, dacă te-ai întrebat vreodată cum arăta primul fast-food din București în 1962, acum știi: era o revoluție culinară în miniatură, un loc unde oamenii puteau să se bucure de un gust bun, rapid și la un preț accesibil. Îți prezentăm și un clip al celor de la Gadget Report TV ca să îți faci o idee.

Produsele culinare oferite de bufetul automat

Fast-food-ul, cum îl știm astăzi, era un concept străin pentru România anilor ’60. Însă, apropierea regimului impus de Nicolae Ceaușescu avea să aducă mai multe schimbări. Așa am rămas și cu circurile foamei, adevărați mastodonți care au chinuit Bucureștiul ani de zile după momentul decembrie 1989 atunci când a avut loc Revoluția.

De altfel, în aceste clădiri, Nicolae Ceaușescu își dorea să ofere mese ieftine, dar mai ales rapide populației. Oamenii ar fi urmat să nu mai piardă timp prețios, timp pe care l-ar fi petrecut în câmpul muncii.

Întorcându-ne, trebuie să înțelegeți că bufetul automat era un răspuns la viața agitată de atunci a bucureștenilor. Automatele din bufet serveau o varietate de preparate culinare. De la sandviciuri până la produse de patiserie, toate erau disponibile la un preț accesibil.

Bufetul automat a reprezentat un pas important în evoluția industriei alimentare din România. A fost un experiment care avea să deschidă calea pentru fast-food-urile pe care le cunoaștem astăzi.

Cât de popular a fost bufetul automat în anii ’60

Imaginează-ți: intri, arunci o privire la automate, selectezi ce îți dorești și în câteva secunde preparatul tău culinar este gata. Nu mai era nevoie să aștepți, să stai la coadă sau să te stresezi că ai pierdut autobuzul. Nu uitați. Discutăm despre 1962.

Este greu să crezi, însă această idee de fast-food cu scopul de a oferi oamenilor o opțiune rapidă și accesibilă de a se alimenta a apărut încă de atunci.

Și haideți să recunoaștem, prețurile erau extrem de atrăgătoare!  Așadar, bufetul automat a avut un succes răsunător în inimile bucureștenilor. Au urmat însă ani înfiorători, ani negri, ani în care peste întreaga Românie s-a așternut negura comunismului.

ADVERTISEMENT