Life

Cum arăta România în primul atlas geografic modern. E ireal cât de mare era țara noastră

Cum apărea România în primul document geografic modern. E impresionant cât de mare era, în realitate, teritoriul nostru.
14.07.2023 | 21:00
Cum arata Romania in primul atlas geografic modern E ireal cat de mare era tara noastra
Cum apărea România în primul document geografic modern. E impresionant cât de mare era, în realitate, teritoriul nostru. Sursa foto: harta - romaniei.org
ADVERTISEMENT

Cum arăta România în primul atlas geografic modern, vechi de peste 400 de ani. E ireal cât de mare era țara noastră, în planșele color care pot fi găsite la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Poate fi observată și Transilvania.

Cum apărea România în primul document geografic modern. E impresionant cât de mare era, în realitate, teritoriul nostru

Te-ai întrebat vreodată cum apărea România în primul document geografic modern? Lucrarea Theatrum Orbis Terrarum (Imaginea globului pământesc) a lui Abraham Ortelius (1527-1598) e una dintre cele mai importante opere de acest fel.

ADVERTISEMENT

E de-a dreptul impresionant cât de mare era, în realitate, teritoriul nostru, lucru evidențiat chiar de cartograful belgian. Țara noastră apare în acest prim atlas chiar sub numele pe care îl ziua de azi, Romania.

Mai mult decât atât, mapa cuprinde și o hartă a Transilvaniei în care se poate citi orașul Alba Iulia, scris fără niciun fel de greșeală. De asemenea, reprezentanții bibliotecii Batthyaneum spun că este desenată și o clădire importantă din oraș.

ADVERTISEMENT

Concret, este vorba de catedrala romano-catolică Sfântul Mihail. Pe lângă cartografia exemplară și extrem de amănunțită apar marcate și foarte multe epave, corăbii naufragiate, monștri marini sau sirene.

Aceste gravuri, precum și prima descriere precisă a migrației urșilor polari de-a lungul sloiurilor de gheață au fost realizate de Frans Hogenberg (1535-1590). Prima ediție a atlasul geografic conținea 70 de hărți și 87 de autori.

ADVERTISEMENT

La momentul apariției avea incluse și descoperirile lui Vasco Núñez de Balboa (1475-1519) din 1513, precum și pe cele ale lui Fernando Magellan (1480-1521). Următoarea ediție, cea din 1612 avea 183 de autori și 167 de hărți.

Primul atlas geografic modern
Primul atlas geografic modern. Sursa foto: Facebook / Biblioteca Batthyaneum

Cine a fost cartograful flamand Abraham Ortelius

Abraham Ortelius a fost un cartograf flamand de excepție care va rămâne pentru totdeauna în istorie drept persoana care a realizat primul atlas geografic modern, intitulat Theatrum Orbis Terrarum. S-a născut pe 14 aprilie 1527, în orașul Anvers din Belgia.

ADVERTISEMENT

Opera sa a marcat pentru totdeauna cartografia și geografia europeană. A fost publicată în 1570, la Antwerpen. Conform Wikipedia, belgianul a mai publicat alte 25 de ediții, în mai multe limbi, până la moartea sa care s-a produs pe 28 iunie 1598.

Editarea a avut loc chiar și după trecerea sa în neființă, până în 1612. De fiecare dată atlasul geografic modern a fost îmbogățit cu autori noi, volumul lui Abraham Ortelius fiind o compilație de cartografi. El a fost primul care i-a adunat pe toți la un loc, coerent și sistematic.

ADVERTISEMENT
Tags: