News

Cum au ajuns guvernele României pline de condamnați. Ani grei de închisoare pentru nume celebre

18.02.2021 | 18:30
Cum au ajuns guvernele Romaniei pline de condamnati Ani grei de inchisoare pentru nume celebre
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum au ajuns guvernele României pline de condamnați și cercetați penal. Astfel, de-a lungul timpului mai multe nume grele care se aflau în Executiv au sfârșit în spatele gratiilor, deși rolul lor era unul de a ușura viața contribuabililor. Românii au votat orbește de fiecare dată când au fost chemați, și-au dat girul pentru diferite partide, au alternat stânga cu dreapta, dar au privit cu stupoare cum aleșii merg nu o dată la închisoare.

Concret, aproape că nu a existat guvern care să nu aibă măcar un ministru condamnat. Mai mult de atât, România a dat chiar și un premier închisorilor. Adrian Năstase a fost, fără doar și poate, numele cel mai greu care a ajuns în rândul deținuților.

ADVERTISEMENT

Nu este singurul politician cu un asemenea traseu. PSD, PNL sau struțo-cămila PDL au livrat constant miniștri în penitenciare.

Cum au ajuns guvernele României înțesate de condamnați

Probleme au fost chiar și pentru cei care au ocupat funcția de președinte al țării. Ion Iliescu a fost pus la zid de opinia publică și nu puțini au solicitat urgentarea unor procese în care acesta este implicat. Discutăm despre Dosarul Revolutiei și dosarul Mineriadei, ambele putând să-l trimită pe fostul șef al statului direct la închisoare.

ADVERTISEMENT

Și Traian Băsescu a fost implicat în Dosarul Flota, dar și în mai multe scandaluri. De altfel, chiar fratele fostului președinte a fost arestat preventiv în 2014 pentru luare de mită.

Sursa foto – hepta.ro

Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al Băncii Naționale a României și fost președinte al Camerei Deputaților, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru trafic de influență. Curtea de Apel București i-a redus, practic, pedeapsa stabilită inițial de prima instanță, care era de șapte ani de detenție. Curtea de Apel a emis și mandatul de executare a pedepsei.

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm strict la Executiv atunci lucrurile sunt cât se poate de clare. Adrian Năstase a fost condamnat definitiv în iunie 2012 la doi ani de închisoare cu executare în Dosarul „Trofeul calității în construcții”. Acesta a mai fost condamnat definitiv în ianuarie 2014 la 4 ani de închisoare cu executare în Dosarul Zambaccian. Năstase a petrecut nu mai puțin de 500 de zile în penitenciar până a fost eliberat condiționat.

Cât de scurt a fost drumul de la ministru la închisoare

Un alt premier cu probleme a fost Theodor Stolojan. ANI l-a acuzat în 2013 de fals în declarații pentru că nu și-a trecut în declarațiile de avere și de interese completate la data de 25 mai 2012 acțiunile la Transgaz Mediaș.

ADVERTISEMENT

Ioan Avram Mureșan, ministru al Reformei în 1997 și ministru al Agriculturii un an mai târziu a sfârșit și el condamnat definitiv în februarie 2013 la trei ani de închisoare cu executare în dosarul “Caltaboșul”. A fost condamnat și pentru deturnare de fonduri. Acesta ar fi creat un prejudiciu de 30 de miliarde de lei vechi ministerului pe care îl conducea, după ce a folosit în alte scopuri bani acordaţi Guvernului României de Guvernul SUA.

Sursa foto – hepta.ro

Decebal Traian Remeș, ministru al Agriculturii în 2007 a fost și el condamnat definitiv în februarie 2013 la trei ani de închisoare cu executare în același dosar “Caltaboșul”. Există o mențiune în cazul lui – a ajuns în libertate după un an de stat în penitenciar.

Zsolt Nagy, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației preț de patru ani de zile a fost condamnat definitiv în ianuarie 2015 la patru ani de închisoare cu executare. Nagy era găsit atunci vinovat pentru aderare la un grup infracțional, în dosarul privatizărilor strategice.

Ani grei de închisoare pentru miniștrii României

Codruț Șereș, ministru al Economiei și Comerțului în perioada 2004-2006 a primit în luna ianuarie a anului 2015 nu mai puțin de patru ani și opt luni de închisoare cu executare, pentru trădare prin transmitere de secrete.

Sursa foto – hepta.ro

Numele grele care au terminat în închisori nu se termină aici. Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor a fost și el condamnat definitiv în 2014 la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”.

Sorin Pantiș, ministru al comunicațiilor a primit șapte ani de închisoare cu executare în Dosarul ICA. Acuzele la adresa lui au curs cu nemiluita, acesta fiind condamnat definitiv în octombrie 2014 la doi ani și opt luni de închisoare în Dosarul Rompetrol și trimis în judecată, în 2008, pentru manipularea pieței de capital în Dosarul Loteria II.

Udrea, Mitrea, Dragnea, ultimele nume grele care au căzut

Elena Udrea, ministru al Turismului și Dezvoltării Regionale a fost condamnată definitiv în iunie 2018 la 6 ani închisoare cu executare în dosarul “Gala Bute”, implicată în dosarele “Microsoft” și “Hidroelectrica”. Aceasta a fugit în Costa Rica de unde s-a întors în cele din urmă.

Liviu Dragnea, ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale a fost și el condamnat în mai 2015 la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul fraudat”, decizia nefiind definitivă. A ajuns totuși în penitenciat la o zi după alegerile parlamentare din 2019.

Sursa foto – hepta.ro

Șeful PSD de atunci a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și jumătate de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Miron Mitrea, ministru al transporturilor în perioada 2000-2004 a primit și el doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Monica Iacob-Ridzi, ministru al Tineretului și Sportului a fost condamnată definitiv la 5 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului.

ADVERTISEMENT