News

Cum au ascultat bucureștenii slujba de Înălțare! Distanțarea fizică, aproape imposibil de realizat. Imagini inedite de la Roma

28.05.2020 | 16:12
Cum au ascultat bucurestenii slujba de Inaltare Distantarea fizica aproape imposibil de realizat Imagini inedite de la Roma
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum au ascultat bucureștenii slujba de Înălțare, dar îți prezintă și câteva modalități pe care bisericile mari din Europa le-au aplicat pe timp de pandemie. O pandemie care a pus stăpânire pe întreaga lume și a schimbat cursul firesc al vieții.

Cum au ascultat bucureștenii slujba de Înălțare!

Este 28 mai, zi în care creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului la cer. Cu doar câteva săptămâni în urmă, Învierea propunea un exercițiu național. O testare involuntară a răbdării, a credinței, a felului de a înțelege și a diferenția binele de rău.

ADVERTISEMENT

Într-o avalanșă de ordonanțe militare și comunicate care anunțau o creștere alarmantă a numărului de morți din cauza COVID-19, oamenii au rămas atunci în case. Au căutat răspunsuri ca niciodată, s-au întrebat, au sperat și s-au rugat fiecare așa cum a știut și cum a simțit. Împreună, uniți în glas și simțăminte, dar atât de departe unii de ceilalți.

Distanțarea fizică, aproape imposibil de realizat

Și lumina nu a întârziat să apară, doar că de data aceasta a făcut-o sub înfățișarea unor măsuri de relaxare menite să redea oamenilor liniștea și libertatea pierdute atât de brusc. Printre noile reguli și-au făcut loc și cele destinate bisericilor.

ADVERTISEMENT

Concret, accesul persoanelor în lăcașurile de cult a devenit permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției. Mai mult de atât, în biserică urma să intre un număr limitat de oameni cu respectarea unui spaţiu consistent între ei.

După dilema împărtăşaniei, una întârziată pentru moment, preoții au primit liber să își desfășoare activitatea. Doar că slujbele se schimbau și ele și se oficiau numai în aer liber cu menţinerea distanţei între persoane. Tocmai această distanțare am încercat să o observăm și să înțelegem felul în care oamenii au căutat apropierea de Dumnezeu fără să-și deranjeze cu nimic aproapele.

ADVERTISEMENT

Am ales o biserică de cartier, o biserică la care au venit câteva zeci de persoane. Împrejmuit de blocuri, lăcașul de cult și-a primit enoriașii respectând pe cât posibil normele impuse de autorități. După o discuție scurtă cu administratorul unei clădiri, am fost primiți să fotografiem curtea bisericii de la o înălțime considerabilă pentru a încerca să cuprindem cu exactitate totul.

Răspândiți prin întreaga curte, oamenii au ascultat liniștiți slujba de Înălțare. Au existat momente în care curtea s-a aglomerat. De fiecare dată, preotul a făcut apel către enoriași pentru o distanțare fizică.

ADVERTISEMENT

Distanțare care în alte țări s-a făcut prin semne clare. De exemplu, biserica Saint Germain des Près, din Paris, care tocmai şi-a redeschis uşile pentru credincioşi. Aici, locurile au fost marcate, iar accesul oamenilor în şi din biserică s-a făcut doar prin zone special delimitate.

La Roma s-a mers pe aceeași idee. Basilica Sfânta Maria din capitala Italiei, țară puternic afectată de pandemia de coronavirus, a scris pe băncuțele pentru credincioși ce locuri pot fi ocupate și care nu păstrându-se o distanță considerabilă. Astfel, toți cei care intră în lăcașul de cult știu cu exactitate locul unde trebuie să se așeze în așa fel încât să respecte regulile.

 

 

ADVERTISEMENT