News

Cum au făcut trei frați 15 miliarde de dolari din afaceri cu brânză. Povestea familiei Besnier

Cum au făcut trei frați 15 miliarde de dolari din afaceri cu brânză. Povestea familiei Besnier, cea mai profitabilă familie din industria lactatelor.
02.05.2023 | 21:42
Cum au facut trei frati 15 miliarde de dolari din afaceri cu branza Povestea familiei Besnier
Cum au făcut trei frați 15 miliarde de dolari din afaceri cu brânză. Foto: Bloomberg
ADVERTISEMENT

Cum au făcut trei frați 15 miliarde de dolari din afaceri cu brânză. Povestea familiei Besnier, cea mai profitabilă familie din industria lactatelor. Franța nu doar că are cel mai bogat om al planetei sau cea mai bogată femeie, dar se laudă și cu cea mai mare avere făcută din brânzeturi.

Cum au făcut doi frați 15 miliarde de dolari

E vorba de averea făcută de familia Besnier, timp de trei generații. De la o mică fermă care producea brânzeturi artizanale familia a ajuns în dețină Groupe Lactalis, cea mai mare companie alimentară a lumii. Compania e deținută de Jean-Michel, 55 de ani, Emmanuel, 52 de ani și Marie, 42 de ani, cu o avere combinată de aproape 15 miliarde de dolari. Lactalis este o companie de lactate din Franța înființată în anul 1933.

ADVERTISEMENT

Conform Bloomberg, averea fraților e mai mare decât a canadianului Lino Saputo, cel care deține compania Saputo, alt jucător imens în domeniul lactatelor, dar și mai mare decât a lui Jim Leprino, cel care deține cel mai mare gigant producător de brânză mozzarrella din lume.

Cu toate acestea, frații sunt departe de averea lui Bernard Arnault, care se laudă cu 205 miliarde de dolari, sau de averea moștenitoarei imperiului L’Oreal, Francoise Bettencourt Meyers, cu o avere de 95 miliarde de dolari. Franța domină industria mondială a lumii când vine vorba de lux, cu companii care au început de jos, precum LVMH sau Hermes International.

ADVERTISEMENT

Sursa citată menționează că presiunile asupra familiei Besniers au crescut în ultima săptămână din cauza inflației, astfel că guvernul francez le-a sugerat producătorilor de alimente să reducă prețurile. ”Trebuie să vedem acest lucru în supermarketuri în cel mai scurt timp posibil”, a declarat premierul Elisabeth Borne.

Inflația a crescut cu 28% veniturile Lactalis în 2022, cu 28.3 miliarde de euro, însă costurile mai mari au redus profitul net cu 14% (la 384 de milioane de euro). Cu toate acestea, Lactalis rămâne a zecea cea mai mare companie alimentară din lume, fiind mai mare ca rivalul Danone, însă în urma Heineken.

ADVERTISEMENT

Între timp, în România laptele s-a ieftinit de la 1 mai, după o înțelegere între retaileri, care nu prea le convine producătorilor. Asta, în condițiile în care țăranii vând laptele cu 2 lei, iar la raft ajunge cu peste 7 lei. Situația se va schimba, însă, dacă toată lumea va respecta înțelegerea.

”Vor fi reduceri substanțiale, la raft”. Românii vor beneficia de reduceri de 20% după acest plan va fi pus în aplicare. Toți retailerii din românia au acceptat acest scenariu, urmând negocieri dure cu toți procesatorii implicați. Pe parcursul lunii mai vom vedea reduceri substanţiale, la raft, ale preţurilor laptelui proaspăt, având în vedere că retailerii ne-au confirmat participarea la acordul voluntar. Posibil să dureze câteva zile până când această măsură se va aplica în toate magazinele, ţinând cont că trebuie renegociate contractele cu fiecare producător şi epuizate stocurile existente.

ADVERTISEMENT

Ne aşteptăm că, în cele şase luni, cât este valabil acordul, să crească consumul. În plus, prognozele economice indică faptul că inflaţia se va reduce, iar astfel nu vom mai înregistra creşteri atât de mari ale preţurilor alimentelor, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii de concurenţă.

ADVERTISEMENT
Tags: