News

Cum au fost mințiți pensionarii în preajma alegerilor! Măriri și promisiuni înaintea fiecărui scrutin

Cum au fost mințiți pensionarii în preajma alegerilor şi au devenit un instrument politic în România după momentul decembrie 1989
08.06.2021 | 17:56
Cum au fost mintiti pensionarii in preajma alegerilor Mariri si promisiuni inaintea fiecarui scrutin
Pensiile au crescut de fiecare dată în preajma alegerilor. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De altfel, Revoluția prin care a fost îndepărtat Nicolae Ceaușescu de la putere, dar și sistemul comunist a găsit sistemul de pensii cu suficiente semne de întrebare. Vorbim despre un un sistem atipic, comparativ cu vasta majoritate a sistemelor de pensii din Europa. De asemenea, interesant este că până în anul 1991, bugetul de asigurări sociale reprezenta un capitol al bugetului de stat.

Necesitatea reformării acestui sistem a facut ca, mult mai greu şi întârziat faţă de majoritatea ţărilor din zonă, în perioada 1990—2011 să se realizeze patru etape de reformă a sistemului de pensii. Tocmai pe aceste reforme s-au bazat și politicienii aflați la putere. Și au continuat să facă acest lucru până în zilele noastre.

ADVERTISEMENT

Cum au devenit pensiile un instrument politic în România!

Sărim peste alegerile din 1990 și mergem la cele care s-au desfășurat în 1992. Erau deja doi ani buni peste Revoluție, doi ani de democrație și capitalism. Doar că, oamenii s-au trezit într-o sărăcie cruntă și o foamete ca pe vremuri.

Prea multe lucruri nu s-au schimbat, FSN-ul a promis cu nemiluita, dar a livrat mai nimic. Și-a schimbat însă numele pentru scrutinul din 1992 și a reușit să-și păstreze supremația într-o țară care părea ancorată în aceleași greșeli ale trecutului.

ADVERTISEMENT

Discuţiile despre reforma pensiilor au început în 1992, când a fost publicată prima Carte Albă, o carte care trebuia să schimbe din temelii sistemul și să ofere oamenilor bani mai mulți în momentul în care ieșeau din câmpul muncii.

Cu toate acestea, noua putere a României a fost preocupată mai degrabă de ameliorarea legislaţiei de asigurări sociale preexistentă decât de modificarea ei radicală. Astfel, au fost aduse modificări privind regimul pensiilor de vârstă. S-au mai acordat anumite drepturi drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonier.

ADVERTISEMENT

În general a părut că se dă, că oamenii primesc, dar adevărul era cu totul altul. Și în preajma alegerilor din 1992, FDSN a luat prima mare decizie politică. A crescut pensiile agricultorilor și și-a asigurat patru ani de liniște.

Concret, agricultorii şi proprietarii de terenuri forestiere, precum şi membrii lor de familie în vîrsta de peste 15 ani, care prestează o munca nesalariata în cadrul gospodariilor individuale sau în cadrul formelor asociative din agricultura, în condiţiile şi limitele asigurării facultative prevăzute de prezenta lege, aveau dreptul la mai multe tipuri de pensii. Ei formau grosul pensionarilor.

ADVERTISEMENT

Măriri și promisiuni în preajma alegerilor

Românii au tăcut și au înțeles că minciuna are picioare scurte. Mai ales că guvernanții au dat cu o mână, dar au luat cu două. Prețurile au explodat, pensiile s-au dovedit în continuare insuficiente și prin țară a bătut un vânt de dreapta.

CDR a câștigat alegerile, a promis specialiști cu miile și reforme în sistemul de pensii. Oamenii nu s-au bucurat neapărat de schimbarea registrului politic, ci au sperat că noua organigramă de la Palatul Victoria ar asigura liniște și hrană.

S-au înșelat amarnic, prețurile au continuat să explodeze, sărăcia a cuprins întreaga țară. PDSR-ul a revenit în 2000 și a făgăduit oamenilor o creștere importantă a punctului de pensie. Acesta aproape s-a dublat și în preajma alegerilor a ajuns la 2.652.000 lei.

În 2008, PDL-ul a mers pe aceleași coordonate. A început anul cu o valoare de 581,3 pentru punctul de pensie, dar în octombrie l-a crescut la 697,5 lei. Potrivire și nu prea, dar pe 30 noiembrie urmau alegerile legislative.

Cum sunt mințiți pensionarii în preajma alegerilor

În 2012, la diferență de patru ani de zile, punctul de pensie a ajuns la 732,8 lei. Și a stat în jurul acestei sume cam patru ani de zile, adică, din nou banală potrivire, un mandat. Când România se pregătea de alegerile din 2016, surprize, surprize, dar punctul de pensie s-a dus la 871,7 lei.

Echipa lui Liviu Dragnea a simțit că pensionarii pot reprezenta o masă manevrabilă la vot și n-au ezitat o clipă. După mai multe contre cu opozanții politici, punctul de pensie a ajuns în 2020 la 1.442 lei. La aceeași valoare s-a păstrat și în debutul lui 2021, an neelectoral.

Mai mult de atât, clasa politică a anunțat că mari creșteri de pensii nu vor urma în perioada următoare. Drept pentru care, judecând după experiența ultimelor alegeri, lucrul acesta s-ar putea petrece abia în preajma scrutinului din 2024.

Culmea, actualii guvernanți spun că se întâmplă lucrul acesta și pentru că pensiile au fost văzute ca instrument politic, ceea ce de multe ori a dus la inechitate. ”De ce în toate ţările Uniunii Europene, în materie de pensii, există o predictibilitate pentru minim 20-30, chiar mai mult, 50 de ani?

La noi, v-am spus, pensiile au fost, din nefericire, văzute ca instrument politic. Politicienii şi-au lăsat o marjă, mai ales în Parlament în ajun de alegeri, şi se gândeau, oare cum să mai câştigăm nişte voturi din regiunea aceea a ţării, hai să băgăm condiţii speciale de pensionare, şi avem acum regiuni în ţară unde sunt condiţii speciale de pensionare”, a declarat Raluca Turcan

ADVERTISEMENT